Atunci când viața urbana începe să ne obosească, miile de kilometi pătrați protejați prin legile europene, organizate în parcuri naționale, par să ne sară în ajutor, ca un antidot perfect. Europa este gazda câtorva din cele mai frumoase decoruri naturale din lume, înțesate cu păduri dense de conifere, lacuri nemaipomenite și un relief spectaculos. Sunt multe ca număr însă am extras pentru voi ce am considear noi că sunt cele mai frumoase parcuri naționale din Europa. Pentru următorul concediu în aer liber, în funcție de preferințe și de buget, vă recomandăm unul din următoarele parcuri naționale, dintre cele mai aprciate ale vechiului continent.
Parcul Național Plitvice, Croația
Acest parc binecuvântat din Croația și-a câștigat pe merit un loc pe lista monumentelor naturale protejate de UNESCO și veți înțelege de ce doar vizitându-l. Unul din cele mai vechi parcuri naționale din sud-estul Europei, este, de fapt, o zonă montană largă, concentrată în jurul celor 16 cascade terasate, toate oferind nuanțe diferite ale apei în funcție de cantitatea de minerale prezentă. Cascadele din Plitvice au fost incluse de noi pe locul 1 în topul celor mai frumoase cascade din lume. Dens împădurit cu fagi și brazi falnici, parcul dispune de o serie de microclimate, adăpostind o serie de specii de animale din ce în ce mai rare în Europa, precum urșii, lupii, liliecii și râșii. Între 1962 și 1968, multe dintre filmele din seria ecranizărilor cărților lui Karl May au fost turnate în jurul Lacurilor Plitvice, o coproducție germano-francezo-iugoslavă. „Comoara de la Lacul de Argint”, poate cel mai apreciat film din această serie, a fost produs în câteva locații din cadrul parcului, în special în jurul Lacului Kaluđerovac.
Parcul Național Snowdonia, Țara Galilor
Gazda celor mai înalți munți din Țara Galilor și a câtorva din cele mai frumoase priveliști din Insula Britanică, Parcul Național Snowdonia este un loc de vacanță ce se bucură de o popularitate enormă în rândul galezilor. Piscurile semețe, lanțurile montane masive și lacurile compun mare parte din regiune, transformând-o în destinația favorită a iubitorilor de mișcare în aer liber. Mai mult de 26.000 de persoane trăiesc în cadrul parcului, din care jumătate sunt vorbitori de limba galeză, tradițională. Parcul atrage peste 6 milioane de turiști în fiecare an, împărțiți în mod egal între cei ce-și petrec aici vacanțele propriu-zise și cei în vizite de 1-2 zile. Este al treilea cel mai vizitat parc național din Marea Britanie.
Parcul Național Sarek, Suedia
Categoristic deseori ca ultima frontieră sălbatică a Suediei, Parcul Național Sarek a fost cel mai puțin afectat de activitatea umană. Întinderea sălbatică, accidentată, include 100 de ghețari, șase vârfuri montane impresionante, un număr important de văi spectaculoase și câteva torente alpine. Kungsleden („traseul regelui”) trece prin partea estică a parcului, din Saltoluokta la Kvikkjokk. Nu există cabane în interiorul paruclui, însă în imediata apropiere vă puteți caza în Pårte, Aktse sau Sitojaure, aproape de Saltoluokta și Kvikkjokk. Traseul Padjelanta (Padjelantaleden), ce se desfășoară între Kvikkjokk și Akkajaure, mărginește latura estică a parcului, locul în care se găsește cabana Tarraluoppal. Lipsa de adăposturi și vremea deosebit de schimbătoare, dar și terenul accidentat, au participat la izolarea parcului și păstrarea caracterului virgin al acestuia. Este recomandat în special turiștilor montani experimentați.
Parcul Național Vatnajökull, Islanda
Vatnajökull este unul dintre cele trei mari parcuri naționale ale Islandei, deși acesta ocupă aproape 10% din suprafața totală a insulei, dar și numele celui mai mare ghețar european (sursa râului Jökulsá á Fjöllum). Islanda și-a clădit un renume pentru peisajele naturale ireale, iar acest loc nu face excepție de la regulă – așteptați-vă să vedeți râuri glaciale, creste montane, cascade, canioane largi, stânci masive și faimoșii vulcani islandezi găsiți sub calota glaciară, așa cum se întâmplă cu mulți dintre ghețarii din Islanda. Lacurile vulcanice, precum Grímsvötn, sunt sursa periculoaselor jökulhlaup – inundații glaciare, un fenomen la care am fost martori, la TV, în 1996. Vulcanul de sub lacuri a erupt pentru prima dată în ultima perioadă de timp în 2004, un fenomen urmat de o erupție mai mare a vulcanului Grímsvötn în 2011, în cadrul aceluiași Parc Național Vatnajökull, ce s-a înălțat la aproximativ 20 de kilometri. În timpul ultimei ere glaciare au avut loc o mulțime de astfel de erupții sub Vatnajökull, baza reliefului spectaculos de astăzi.
Parcul Național Cinque Terre, Italia
Pentru ceva diferit, însă la fel de frumos, faceți o vizită la Cinque Terre, un obiectiv protejat de UNESCO. Zona, compusă din 5 localități rurale diferite, decoruri veritabile pentru cele mai frumoase cărți poștale ale lumii – Corniglia, Manarola, Monterosso al Mare, Riomaggiore și Vernazza -, se bucura de aportul spectacular al coastei accidentate ce o înconjoară. Satele sunt accesibile cu greu pe calea rutieră, vizitate doar urmând cele câteva trasee la pas, cu barca sau cu trenul. Sunt cinci drumuri ce duc spre Cinque Terre – unul spre Vernazza deschise în iunie 2012, însă foarte îngust și suferind reparații frecvente, ce duce spre o parcare situată la aproape 1 kilometru de sat. Nu este recomandat să mergeți cu mașina, ci mai degrabă să călătoriți spre La Spezia, iar de acolo să luați trenul. Calea ferată conectează cele cinci localități și de Milano, Torino, Roma sau Florența. Cea mai mare parte din traseele parcurse de tren trece prin tunelurile dintre Riomaggiore și Monterosso.
Parcul Național Retezat, România
O să credeți că altele au fost motivele pentru care am introdus Parcul Național Retezat pe această listă. Statistica însă vorbește de la sine, promovând Retezatul între cele mai frumoase parcuri ale Europei. Zona oferă mai mult de 60 de piscuri montane peste 2.300 metri înălțime și peste 100 de lacuri glaciare. Parcul este gazda câtorva din cele mai vechi păduri ale vechiului continent și reprezintă cea mai largă arie de păduri mixte virgine. Frumusețea Retezatului este la îndemâna oricui, datorită sutelor de trasee alpine bine marcate, oferind priveliști uluitoare asupra lacurilor glaciare, pajiștilor sub-alpine și alpine de un verde aproape ireal în perioada verii și bineînțeles, asupra munților maiestuoși, dintre cei mai înalți de la noi.
Surse imagini
- Plitvice: moarplease - Flickr | CC BY-NC 2.0 Generic
- Snowdonia: Josh Kirk - Unsplash | Licență Unsplash
- Sarek – ajustare saturation: SiriusA - Wikimedia | Public Domain Mark 1.0
- Vatnajökull: Laila Gebhard - Unsplash | Licență Unsplash
- Cinque Terre: Maria-Catrinel Cirlan - Unsplash | Licență Unsplash
- Retezat: Vlad Marinescu - Unsplash | Licență Unsplash
- Cover: Jonny_Jokka - Pixabay | Licență Pixabay