Ghid turistic Grenoble

Grenoble văzut din teleferic, Alpii pe fundal Grenoble văzut din teleferic, Alpii pe fundal

Intr-o locatie superba, pe malurile raurilor Drac si Isere, inconjurat de munti, Grenoble, capitala neoficiala a Alpilor, este un oras vibrant si modern, gazda unui numai mare de universitati si a peste 50.000 de studenti. In Evul Mediu, printii Dauphine au avut curtea regala aici, pana cand provincia a fost anexata de Franta, in secolul al XIV-lea. Orasul este faimos pentru Journee des Tuiles, o rascoala locala din 1788, considerata a fi primul act al Revolutiei Franceze. Prosperitatea orasului Grenoble a fost bazata initial pe productia de manusi, insa secolul al XIX-lea aduce dupa sine o economie diversificata, ce includea mineritul, productia de ciment, laminarea hartiei, centralele hidroelectrice si metalurgia. Recunoasterea sa internationala apare insa in 1968, cand a gazduit Jocurile Olimpice de Iarna si astazi este cunoscut pentru industria chimica si de electronice, precum si in domeniul cercetarii nucleare, cu un nou laborator situat pe malul raului Drac.

Cea mai buna modalitate de a va incepe vizita la Grenoble este cu telefericul din quai Stephane Jay spre Fort de la Bastille, pe versantii abrupti de deasupra malului nordic al raului Isere. Calatoria este extrem de aventuroasa, la bordul unui vehicul transparent, ce va permite sa vedeti clar de la ce inaltime ati putea sa picati, in cazul unui accident. Daca nu va place cum suna excursia cu telecabina, puteti sa urcati la picior de-a lungul traseului abrupt ce pleaca de langa biserica St Laurent sau de la Musee Dauphinois.

Chiar daca fortul prezinta prea putin interes din punct de vedere turistic, panoramele sunt uluitoare. La picioarele voastre, raul Isere curge pe sub podul ce uneste cartierul St Laurent, colonizat de emigrantii italieni in secolul al XIX-lea, cu nucleul medieval al Grenoble, al carui acoperisuri rosii se aduna in jurul bisericii St Andre. Spre est, terenul acoperite de zapada stralucesc din fagasurile masivului Belledonne. La sud-est este Taillefer si panta pe care se spune ca a urmat-o Napoleon pentru a trece muntii spre Sisteron si Marea Mediterana. Aceasta este ruta pe care Napoleon a urmat-o si cand a evadat din Elba in martie 1815, pentru a-si incepe ultima campanie, terminata cu infrangerea de la Waterloo. Spre vest este silueta abrupta a masivului Vercors, cu cel mai inalt varf al sau, Moucherotte, cu o inaltime de 1901 metri. Culmile crestate din spate apartin de massif Chartreuse. 

In directia nord-est, intr-o zi insorita se pot vedea varfurile inzapezite ale Mont Blanc, in partea superioara a vaii adanci, glaciare ale Isere, cunoscut sub numele de La Gresivaudan. Aceasta este valea in care s-a inaugurat prima hidrocentrala a Frantei, in 1869. Pentru a reveni in oras, un traseu descendent prin gradinile publice va ofera alternativa sa accedeti la telecabina. Mai sus de statia de teleferic se gaseste structura din secolul al XVI-lea a Palais de Justice (deschisa vizitelor publicului), cu place St Andre si biserica omonima in spate. Construita in secolul al XIII-lea, biserica a servit pe vremuri drept capela regala pentru printii Dauphine, insa chiar daca a trecut printr-un proces intens de restaurare, prezinta destul de putin interes pentru turisti.

In acelasi timp, strazile inguste ce duc spre pietele Grenette, Vaucanson si Verdun, traverseaza prin cel mai animat si mai colorat cartier al orasului. Viata aici se concentreaza in jurul unui lant de piete – aux Herbes, Claveyson, de Gordes, Grenette si Notre Dame – unde locuitorii si turistii deopotriva se aduna in numeroasele cafenele si restaurante. Mica piata din place aux Herbes este locul potrivit pentru a va aproviziona cu produsele locale mai ieftine.

Aproape de place St Andre, in fostul sediu al primarie, pe rue Hector Berlioz, in coltul Jardin de Ville, este Musee Stendhal, cu cateva camere ce contin portrete de familie si manuscripte asociate cu mult-apreciatul autor, nascut in Grenoble ca Marie Henri Beyle. Puteti sa vizitati si casa bunicului sau, La Maison Stendhal, unde scriitorul si-a petrecut copilaria, pe Grande Rue nr. 20, langa place Grenette. Langa aglomerata piata Notre Dame, pe malul raului, in place de Lavalette, este cladirea Musee de Grenoble, un enorm dar modern complex ce gazduieste o galerie de arta contemporana. Cladirea in sine este impozanta, cu multe reprezentari din partea scolilor de pictura prestigioase, inclusiv cateva lucrari ale lui Rubens si Canaletto. Cele mai bune incaperi sunt cele in care se prezinta artistii din secolele XIX si XX, operele lui Gauguin, Chagall si Matisse. 

Prins intre parc si orasul vechi, pe rue Hebert, este Musee de la Resistance et de la Deportation de l’Isere, cu o expozitie moderna de fotografii, filme si amintiri ale ocupatiei naziste. La doua strazi spre sud, intre arborii din Jardin des Plantes, pe rue Dolomieu, este Museum d’Histoire Naturelle. Dispune de o colectie minunata, a doua ca marime dupa muzeul similar din Paris, incluzand, printre altele, toate pasarile de prada din Alpi si un acvariu.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...