Ghid turistic Savoie

Vârful Chamechaude în Parcul Național Chartreuse Vârful Chamechaude în Parcul Național Chartreuse

Cu Chambery și Parcul Regional Natural al Masivului Bauges spre vest, peisajul excepțional al Parcului Național Vanoise și resorturi de schi precum Val d’Isère spre est, departamentul Savoie dispune de câteva din cele mai frumoase priveliști ale Franței și poate fi destinația ideală pentru entuziaștii mișcării în aer liber. Parte a regiunii administrative Ron Alpi din estul țării, cu o capitală departamentală precum Chambery, zona este asociată, în mod normal, cu munții înalți și stațiunile balneo, populară atât în timpul iernii, cât și în perioada sezonului estival.

Notați faptul că Alpii Savoiei se întind pe două departamente: Savoie, prezentat în acest ghid turistic, și Haute Savoie, descris separat și situat imediat la nord de aici, în jurul Annecy și al lacului Geneva. Pentru o mai bună planificare, am divizat Savoie în două regiuni majore: Parcul Național Vanoise la est și Massif des Bauges la vest.

Parcul Național Vanoise și estul Savoie

Parcul acoperă o parte semnificativă din estul departamentului Savoie, incluzând o serie de peisaje spectaculoase și localitatea Bonneval, aflată între „cele mai frumoase sate din Franța”. Chiar dacă vă sugerăm să explorați zona la picior sau pe bicicletă, de cele mai multe ori puteți să o traversați și cu mașina, accesând trecătorile montane ce urcă până la altitudini de peste 2.000 de metri. Între cele mai spectaculoase, menționăm Col du Galibier, Col de la Croix de Fer și Col d’Iseran – nume pe care le-ați putea recunoaște dacă ați urmări cățărările din competiția ciclistă Tour de France.

Resorturi de schi din Savoie

Ca parte a celei mai important regiune de schi din Europa, Savoie este gazda unor resorturi de schi faimoase, pe care le știți chiar dacă nu ați vizitat niciodată zona. Cele mai important sunt Valmorel, Méribel, Courchevel și Val Thorens, situate la mică distanță unul de celălalt în partea de sud a Savoie, dar și Les Arcs (cu Bourg Saint Maurice), Tignes și Val d’Isère mai departe spre est.

Per total, mai mult de 50% din totalul numărului de vizitatori în stațiunile de schi ale Franței merg în Savoia. Câteva dintre aceste resorturi hibernale s-au constituit, în mod natural, în câteva grupuri, pentru a extinde opțiunile disponibile turiștilor de iarnă. Poate că aceste regiuni vă sună familiar: Les Trois Vallées, Paradislki sau Espace Killy. Pentru cei care doresc să evadeze din aglomerația resorturilor faimoase, există numeroase alte stațiuni, ceva mai mici.

Massif des Bauges, Parcul Regional Natural Chartreuse și vestul Savoie

Partea occidentală a departamentului Savoie includa o mare parte din Parcul Regional Natural al Massif des Bauges și secțiunea nordică a Parcului Natural Regional Chartreuse, ambele zone protejate. Peisajul oferit de Massif des Bauges este alcătuit, în mare măsură, din versanți înalți, văi adânci și păduri extinse, în contrast cu linia mai constantă de piscuri alpine de la est.

Ceva mai la sud, în cadrul Parcului Chartreuse, priveliștea este ceva mai puțin spectaculoasă, însă la fel de atractivă, cu stânci golașe, torente năvalnice de munte și văi împădurite, o regiune foarte plăcută pentru orice iubitor al naturii. Cea mai interesantă destinație de aici este Chambery, un oraș vibrant, cu o catedrală renumită și un centru istoric deosebit.

Chiar dacă multe dintre resorturile de schi faimoase se găsesc undeva la est de aici, Albertville, gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1992, se găsește în partea estică a Massif des Bauges. Din Albertville puteți vizita localitatea medievală Conflans, aflată în imediata apropiere, una din cele mai atractive destinații din regiune. La nord-est de Albertville, orașul-stațiune Beaufort, din cadrul resortului Arêches-Beaufort, este și el o alternativă populară în rândul francezilor, datorită proximității de Aix les Bains și Chambery.

La nord de Chambery, Lac du Bourget furnizează o gamă variată de activități legate de apă, popular în special în perioada verii, datorită stațiunii în stil „Belle Époque” Aix les Bains și a localității Bourget du Lac. O călătorie cu vaporașul pe apele lacului vă poate umple într-un mod plăcut o după-amiază de vară. Savoie este recunoscută pentru stațiunile sale. Laolaltă cu Aix les Bains, aici mai descoperim câteva alte resorturi de calitate, precum Challes les Eaux în vest, Brides les Bains, La Léchère și Salins les Thermes spre centrul departamentului.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...