Ghid turistic Haute Vienne

Castelul Montbrun, locul în care a murit Richard I Castelul Montbrun, locul în care a murit Richard I

Dacă sunteți în căutare de o excursie în afara traseelor turistice convenționale, pentru un peisaj minunat, în mijlocul pădurilor liniștite, întrepătrunse de cursuri de apă și lacuri pitorești, departamentul Haute Vienne poate reprezenta o opțiune ce trebuie, neapărat, explorat fără grabă. În nord-vestul regiunii administrative Limousin din partea de jos a centrului Franței, Haute Vienne și-a luat numele de la râul Vienne, ce traversează zona.

Chiar dacă marea majoritate a turiștilor par să fie atrași de serenitatea zonei rurale, ce include două parcul regionale naturale, Périgord Limousin și Millevaches, există și alte posibilități interesante, localități pitorești, muzee și monumente istorice, doar pentru a adăuga varietate opțiunile de care dispuneți.

Sudul Haute Vienne

Mulți dintre vizitatori se îndreaptă, în primul rând, spre orașul porțelanurilor, Limoges, o destinație ce oferă o multitudine de atracții turistice de real interes. La est de Limoges, vă recomandăm o vizită în mica localitate Saint Léonard de Noblat. La sud-vest de capitala departamentală, Chalus prezintă interes pentru castelul său și cunoscut ca locul în care Richard Inimă de Leu a suferit rana ce i-a cauzat moartea, însă merită să aruncați un ochi și la Solignac, ce dispune și el de câteva obiective turistice notabile. Ceva mai la sud de Solignac, merită menționale localitățile Saint Jean Ligoure și Pierre Buffière.

Cel mai impunător castel din cadrul departamentului Haute Vienne poate fi văzut tot în sud: Château de Montbrun se găsește în Dournazac și a fost construit în secolul al XII-lea, laolaltă cu cele câteva structuri defensive, turnuri și metereze. Încercați să vă faceți timp pentru a călători puțin la vest de aici, în Oradour sur Glane, un sat aproape complet distrus de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde au fost menținute, pentru a exemplifica ororile războiului, clădirile bombardate și mașinile arse.

Continuând spre vest veți trece prin Aixe sur Vienne și veți ajunge în Parc naturel régional Périgord Limousin, o schimbare treptată de peisaj, care ajunge să semene izbitor cu decorurile naturale găsite în nordul departamentului Dordogne. În plus, veți putea vedea castelul din Rochechouart, faimosul loc de prăbușire a unui meteorit și Saint Junien, o altă localitate de referință de unde se poate accesa parcul.

Saint Auvent este ceva mai la sud-est de aici și se remarcă prin silueta castelului său medieval și a bisericii locale. Spre sudul extrem al departamentului Haute Vienne, recomandăm alte câteva localități încântătoare, precum Saint Yrieix la Perche, micuțul Le Chalard și Château Chervix, localitate construită în jurul turnului său medieval.

Estul Haute Vienne

Unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din Franța, Vassivière, este situat la granița departamentului, într-o locație pitorească, înconjurat de coline împădurite. În afară de principalele activități în aer liber din sezonul estival, legate în primul rând de lac, vă recomandăm să faceți un tur și în jurul râului Vienne din această zonă.

Nordul Haute Vienne

Caracterul departamentului se schimbă din nou aici, pe măsură ce avansați spre nord, la marginile Masivului Central Francez, începând cu formele Monts d’Ambazac și Monts de Blond și peisajele încântătoare pe care le oferă aceștia. Principalele atracții de aici includ localitate Le Dorat, unde veți descoperi faimoasa biserică Collégiale Saint Pierre din secolul al XI-lea, Bellac și regiunea din jurul Verneuil Moustiers. La est de Bellac, atât Châteauponsac, cât și Balledent oferă imaginea rurală tradițională a departamentului, la fel cum se întâmplă, de fapt, și cu biserica din Magnac Laval sau satul Rancon.

Dimensiunile vaste ale lacului din Saint Pardoux oferă posibilități numeroase de activități acvatice, de la plajele amenajate la pescuit și navigație. În apropiere, merită menționată localitatea Razès și biserica sa în stil romanic. Spre nord-vest, vă veți bucura de singurul sat din Haute Vienne de pe lista „celor mai frumoase sate din Franța” – Mortemart, dar și de poalele Monts de Blond și zona naturală din împrejurimi.

Mișcare în aer liber

Posibilitățile pe care le oferă Haute Vienne din acest punct de vedere sunt, practic, nelimitate. Între cele mai populare activități sunt cele legate de apă, incluzând cele două lacuri majore prezentate ceva mai sus, în micul nostru ghid turistic Haute Vienne, plus râul Vienne în sine, de-a lungul căruia sunt formate alte numeroase lacuri mai mici.

Alte activități pe care le puteți considera când vizitați Haute Vienne sunt drumețiile, ciclismul și echitația. Pentru că opțiunile turistice sunt mult mai vaste, pentru o mai bună informare, apelați la unul din oficiile turistice din apropiere, cele care vă pot furniza cele mai complete detalii despre unde și cum puteți practica aceste activități.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...