Limoges este un oras placut, daca nu cumva unul care invita la sejururi ceva mai lungi. Principalele sale atractii sunt superba statie de tren construita in stilul Art Deco si industria de artizanat ce a facut din oras un nume cunoscut international: emailul in Evul Mediu si, incepand cu secolul al XVIII-lea, portelanul, producand cateva dintre cele mai rafinate obiecte de acest fel produse vreodata. Daca toate acestea va suna bine, atunci colectiile unice ale orasului si catedrala sa gotica merita o vizita. Minele locale de caolina (argila folosita la realizarea portelanului) ce au furnizat calitatea atat de apreciata a portelanului din Limoges au fost epuizate, iar atelierele supravietuiesc acum, in mare parte, doar de pe urma comertului generat de turism.
Catedrala St Etienne, un punct de reper observat de la multi kilometri in jur, a fost construita initial in 1273 si planificata dupa forma catedralei din Amiens. Corul catedralei, construit la inceputul secolului al XIII-lea, este insa realizat in stil gotic. Restul cladirii a fost adaugat bucata cu bucata de-a lungul veacurilor ce au urmat, partea de vest a naosului fiind adaugat doar in 1876. Cea mai distincta trasatura este fatada transeptului nordic din secolul al XVI-lea, realizata intr-un stil bombastic, cu arcade prelungi si un placaj delicat al ferestrelor si al galeriei.
Cel mai bun muzeu al orasului, cu o colectie de vase emailate ce dateaza inca din secolul XII, este Musee Municipal de l’Eveche, gazduit de palatul episcopal de langa catedrala. Remarcati progresia existenta intre exponatele muzeului, de la lucratura simpla si sobra a articolelor de Champleve (cupru la care se adauga email), la complexitatea lucrarilor din secolele XVII si XVIII, pentru care s-a folosit o gama mai variata de culori.
Zona cea mai recomandata pentru o plimbare relaxanta este in jurul retelei de strazi pietonale din partea de nord a catedralei si spre vest, partial renovatul carier al orasului, unde veti gasi rue de la Boucherie, simbolul celor 1.000 de ani de traditie in domeniul macelariei. Cladirea intunecata a capelei St Aurelien, cu o cruce delicata afara, apartine breslei acestora, in timp ce unul dintre fostele magazine a fost transformat intr-un mic muzeu, Maison de la Boucherie. In capatul strazii este place de la Motte si spre dreapta, partial ascunsa de casele adiacente, este biserica din secolul al XV-lea St Michel des Lions, denumita asa dupa cei doi lei celtici ce troneaza peste usa dinspre sud. Interiorul este mohorat, insa se pot vedea cele doua ferestre pictate in secolul al XV-lea pe fiecare parte a corului.
Mai departe, spre est, constructiile de beton ale Place de la Republique ascund cripta din secolul al XIV-lea a vechii abatii St Martial, disparuta de foarte mult timp, continand sarcofagul masiv al sfantului, ce a fost descoperit in timpul constructiilor realizate aici in anii 1960. Imediat langa se gaseste biserica St Pierre du Queyroix, sub adapostul unei clopotnite caracteristice regiunii Limousin. Interiorul, realizat in parte in secolul XII, are aceeasi stralucire de granit roz ca si catedrala. Exista mai multe vitralii aici, inclusiv o fereastra ce infatiseaza o scena biblica, semnata de artistul Jean Penicault in 1510.
Portelanul de renume din Limoges prezinta cele mai deosebite exponate in cadrul Musee Adrien Dubouche, la vest de cartierul vechi al orasului, in place Winston Churchill. Colectia, frumos amenajata, este mai interesanta decat v-ati putea astepta, incluzand exemple ale produselor locale si portelan adus din intreaga lume, precum si servicii de vesela comandate de personalitati precum Napoleon Bonaparte, printul Charles, lady Diana si cativa regi francezi.
Surse imagini
- Cover: isajordan0 - Pixabay | Licență Pixabay