Ghid turistic Hérault

Pod peste Cheile Hérault Pod peste Cheile Hérault

Un departament al contrastelor, Hérault variază de la modernismul resortului litoral La Grande Motte, la satele pescărești tradiționale ale Étang de Thau, aglomerația Montpellier și liniștea satelor cochete din interiorul departamentului. Situat în partea centrală a regiunii Languedoc Roussillon, Hérault se întinde până pe coasta Mării Mediterane, de la Béziers până la Montpellier.

Interiorul, din nordul și vestul Mediteranei, este împânzit de peisaje fabuloase, iar pe măsură ce avansați spre nord și spre vest, acestea se înmulțesc. Chiar dacă majoritatea turiștilor în Hérault preferă ambiența litorală, zăbovind mai mult timp în zona de coastă, vă recomandăm să alocați măcar o zi unei călătorii spre interior, pentru a evada puțin din aglomerația plajelor și a explora decorul natural unic.

Coasta Hérault, de la Montpellier la Béziers

Pe larg, zona litorală din Hérault consistă din resorturile din partea de est, ce includ popularele La Grande Motte și Palavas les Flots, și cele din vestul regiunii, incluzând resortul naturist de la Cap d’Agde, cuprinzând salba de lacuri Etang de Thau și localitatea Sète între ele. Mare parte din stațiunile litorale au fost dezvoltate relativ recent pentru a căpăta aspectul de astăzi, fiind ceva mai ieftine decât resorturile de pe Riviera Franceză, situată spre vest, la Marea Mediterană. Deși există toate premisele și facilitățile necesare sejururilor la mare și la soare, Riviera prezintă plusul obiectivelor istorice, prezente în număr mai mic în această zonă a Languedoc Roussillon.

O atracție surprinzătoare situată de-a lungul coastei, de fapt pe o fâșie de pământ intrată în mare, este catedrala din Maguelone (Saint Pierre et Saint Paul – Sfântul Petru și Sfântul Pavel). Aglomerația din Montpellier animează coasta, în zona de nord-est a departamentului, cu un centru istoric activ, reprezentând una din destinațiile de vară cele mai populare din Franța. Alte locuri demne de o vizită, dacă sunteți în vacanță în zonă, sunt orașul Agde și portul istoric Sète, precum și satele din jurul lacurilor Etang de Thau, precum Marseillan, Loupian și Mèze.

Vestul Hérault – Pézenas și Béziers

Cea mai importantă destinație din sud-vest este localitatea Béziers, un oraș interesant pentru o vizită, urmat îndeaproape de Pézenas, la fel de atractiv. Ceva mai la vest, atât Olargues, cât și Minerve, ocupă locuri de cinste în rândul „celor mai frumoase sate din Franța”, în timp ce Roquebrun se remarcă prin atmosfera plăcută și plaja de pe malul râului Orb.

V-am sugera să vizitați și satele Aigne, Beaufort și Montouliers din sud-vest, în apropiere de Minerve, sau Vieussan, din apropiere de Olargues. Această parte a departamentului face parte din cadrul Parcului Natural Regional Haut Languedoc, cadrul pentru cea mai mare parte a atracțiilor naturale din Hérault. Unul din cele mai speciale obiective turistice de aici este Cirque de Navacelles, un defileu larg, săpat în stâncă, inclus pe lista celor aproximativ 30 de „Grands Sites de France”.

Nordul Hérault

Partea nordică a departamentului se află sub influența Masivului Central Francez și este vizitată, în mod normal, pentru atracțiile sale naturale, precum Cirque de Moureze și Lac du Salagou, aproape una de cealaltă, spre centrul departamentului. Veți avea posibilitatea să vedeți și câteva sate pitorești, dintre care se remarcă Saint Guilhem le Désert, aflat și el pe lista Grands Sites de France. O mențiune aparte o primește localitatea Lodève, a cărei catedrală are în componența sa părți ce datează din secolul al VI-lea.

Notă: Gorges de l’Hérault din Saint Guilhem le Désert sunt și ele pe lista „Grands Sites de France”.

Un număr mare de localități pitorești se află în nordul Hérault – Pégairolles de l’Escalette se deosebește prin decorul spectaculos oferit de stâncile abrupte din spate; Laroque, Brissac și mica localitate Pégairolles de Buèges completează lista celor mai importante dintre ele. În această parte interioară a departamentului există și câteva peșteri ce merită explorate, precum Grotte de la Clamouse, din preajma Saint Guilhem le Désert, sau Grotte des Demoiselles, din punctul cel mai îndepărat, de nord-est, al departamentului Hérault.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...