Ghid turistic Florența

Ponte Vecchio din Florența Ponte Vecchio din Florența

Locul care a dat lumii Renasterea, Florenta (Firenze) candideaza la titlul de cel mai bogat oras al lumii din punct de vedere cultural. Aici, comorile artistice si capodoperele arhitecturale ale trecutului se intalnesc la tot pasul de-a lungul strazilor antice, laolalta cu magazinele elegante, parcurile linistite, cafenelele stradale cu faimoasele expresso fierbinti si biscotti proaspeti, restaurantele de calitate si peisaje urbane incantatoare la fiecare colt. Situata intr-o vale, pe malurile raului Arno, inconjurata de livezi de maslini si de podgorii intinse, Florenta este unul dintre cele mai cunoscute si mai iubite localitati din lume. Cladiri extraordinare precum Domul, galerii intesate de comori si biserici antice atesta natura florentina, o populatie mandra de mostenirea ei culturala, dorind sa ofere tuturor o bucatica din aceasta. Cu un centru istoric inghesuit intr-o sectiune mica a orasului, multe dintre atractii pot fi vazute la pas.

Incepeti-va aventura in lumea trecutului in Piazza della Signoria – sufletul vietii politice a orasului timp de secole si gazda catorva dintre cele mai frumoasa structuri ale Florenti. Opriti-va la Palazzo Vecchio, sediu al guvernului florentin o lunga perioada de timp, construit de Arnolfo di Cambio intre 1298 si 1314. Plimbati-va prin Gallleria degli Uffizi din cadrul palatului omonim, cu siguranta una dintre cele mai remarcabile galerii de arta de pe glob si admirati operele lui Giotto, Botticelli, Michelangelo, Van Dyck, Durer sau Tintoretto. Aproape la fel de fantastica este si Galleria dell’Academia, gazda faimoasei sculpturi David, a lui Michelangelo, o capodopera incredibila, sculptata dintr-un singur bloc de marmura. Museo de Bargello este si el la indemana, cuprinzand cea mai mare colectie de arta a renasterii din Toscana.

Florenta este cunoscuta pentru inclinatia sa spre arta, indiferent de tip, de la moda la bijuterii, la pielea fina prelucrata de artizanii locali ce au mostenit arta si talentul trecutului si continua sa produca modele exclusiviste. O plimbare de-a lungul Via de Tornabuoni va permite sa aruncati o privire prin vitrinele magazinelor de firma si sa vedeti Ponte Vecchio, un pod ce dateaza din secolul al XIV-lea, locul in care se gasesc vanzatori de bijuterii inca din timpul familiei Medici. Pentru oferte de shopping avantajoase faceti o vizita la piata in aer liber de langa Piazza del Mercato Centrale, locul in care imbracamintea, bijuteriile si produsele din piele sunt vandute la preturi rezonabile. Atunci cand simtiti nevoia sa va odihniti, opriti-va in Piazza della Santissima Annunziata sau in gradinile renascentiste ale Palazzo Pitti. Sorbiti un expresso intr-una din cafenelele cochete din Piazza della Repubblica, pe vremuri un forum roman. Desfatati-va cu bucataria toscana delicioasa in zona Oltrarno si din jurul pietei centrale sau vizitati unul din hanurile locale pentru a degusta din vinurile produse in regiune. Pe masura ce se lasa seara, cautati sa va procurati bilete la una din operele de pe scena Teatro Verdi. Florenta este fermecatoare. Este captivanta si extrem de dificil de lasat in urma!

Epoca de aur a Florentei, din care avem principalele atractii turistice de astazi, este regimul lu Lorenzo Medici (1449 – 1492), nepotul lui Cosimo de Medici, un bancher de succes ce a inzestrat numeroase edificii religioase din oras cu opere de arta. Aceasta este perioada in care familia de Medici si-a pus amprenta asupra orasului, o perioada ce va dura 300 de ani. Lorenzo a fost un abil, cu un grad inalt de educatie si un simt artistic sublim. Supranumit „Magnificul”, el a reusit sa adune in jurul sau poeti, artisti, filosofi, arhitecti si muzicieni de renume, organizand evenimente culturale, festivaluri si turnee. In acelasi timp, familia Medici, experta in comert si operatiuni bancare, a finantat expeditiile de explorare ce au deschis noi rute comerciale de-a lungul globului. Orasul a devenit uluitor de bogat, la fel si familia Medici. Ca protector al artelor, ei au atras artisti, sculptori, arhitecti si muzicieni in Florenta; ei au incurajat oamenii literelor sa redescopere literatura antica a grecilor si romanilor. Artisti precum Michelangelo, Donatello si Brunelleschi, Leonardo da Vinci, Dante, Botticelli si multi altii, ale caror opere infrumuseteaza Florenta astazi, au adus arta la noi dimensiuni.

O explozie de energie intelectuala a atras personalitati mai radicale, precum Machiavello si propagarea ideilor acestora in mediul scris. Expertiza in crestere a florentinilor in dezvoltarea bancarca, contabila si crearea de credite, au facut sistemul si mai bogat. Florenta a intrat in era unei febre aristice si intelectuale ce a creat miscarea Renascentista ce va schimba lumea pentru totdeauna. Florenta a fost, fara indoiala, leaganul Europei moderne, iar familia Medici a fost mana ce a pus acest leagan in miscare.

Insa regimul familiei avea sa se incheie o data cu ajungerea la putere a fiului lui Lorenzo, Piero (1471 – 1503). Incapabil de a gestiona afacerile orasului, a fost izgonit in 1494, iar familia Medici a pierdut puterea. Florenta ajunge sub controlul lui Girolamo Savonarola, un calugar dominican ce a instituit o republica puritana ce a predicat importiva asa ziselor abuzuri pagane si si-a convins adeptii sa distruga arta, perucile, cartile si bijuteriile in public. Intr-un final, calugarul reuseste sa-l enerveze pe papa atat de tare, incat suveranul pontif l-a declarat eretic iar Savonarola a fost spanzurat. Medici se intorc in Florenta in secolul al XVI-lea, unindu-si fortele cu imparatul Carol al V-lea, prin casatorie. Familia conduce orasul pentru urmatorii 200 de ani. Chiar si dupa intoarcerea lor, Florenta nu a mai avut parte niciodata de succesul initial. Pana in 1530, majoritatea talentelor artistice, inclusiv Michelangelo, au plecat la Roma. Familia Medici ramane totusi la putere pana la disparitia ultimului mostenitor, in 1737, dupa care Florenta trece din mainile Austriei sub conducere franceza si inapoi pana la unificarea cu Italia. Intre 1865 si 1871, Florenta a fost capitala noului Regat al Italiei, pana la aderarea Romei la noul stat.

Astfel a trecut Florenta prin istorie – regimuri extraordinare si ani de decadenta si dezmembrare pana in secolul XX cand dezastrele, precum cele provocate de Primul Razboi Mondial si conducerea fascista, au afectat iremediabil cultura orasului. Din nou, intre 1943 si 1944, orasul facut centru de comanda de Mussolini si ocupat de germani, a fost intens bombardat de catre germanii in retragere, ce au aruncat in aer toate podurile cu exceptia Ponte Vecchio. Inundatii devastatoare lovesc orasul in 1966, cauzand distrugeri masive, cateva dintre care sunt d-abia acum in curs de restaurare.

Toate tragediile, distrugerile si dorintele conducatorilor sai dezavuati nu au reusit sa ruineze statului de oras de aur al Florentei. Istoria sa fascinanta, cultura captivanta si arta extraordinara, ce au reusit sa atraga un numar atat de mare de artisti, sculptori, muzicieni si intelectuali, reusesc sa atraga acum milioane de turisti din intreaga lume.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...