Ghid turistic Ibiza

Cala San Vicente, Ibiza Cala San Vicente, Ibiza

Insula Ibiza, cunoscuta pe plan local ca Eivissa, se gaseste la jumatatea distantei dintre Spania continentala si cea mai mare insula din arhipelagul Balearelor, Mallorca, la aproximativ 100 de kilometri de fiecare dintre acestea. Insula Ibiza si vecina ei, insula Formentera, formeaza un duet cunoscut sub numele de Pitiusas (in spaniola) sau Pine Islands (in engleza). Impreuna cu Mallorca, Formentera si Menorca alcatuiesc Insulele Baleare.

Ibiza apartine Spaniei, contrar parerii unora care nu impartasesc aceeasi parere, din perspectiva numarului mare de turisti sositi din Germania sau Marea Britanie prezenti aici in fiecare sezon estival. Locuitorii Ibiza cred cu tarie ca apartin unui stat national propriu-zis iar spaniolii din regiunea continentala glumesc pe seama insulei spunand ca este de fapt o peninsula cu drepturi depline. Principala limba vorbita aici este catalana, o forma de spaniola care difera putin de mai bine cunoscuta castiliana. Marcajele rutiere sunt afisate in ambele forme de spaniola, dar exista anumite preferinte de pronuntie, precum Eivissa in loc de Ibiza sau „bon dia” in loc de „buenas dias”.

Capitala insulei Ibiza este orasul Ibiza, acum o localitate incantatoare si moderna, inconjurand vechiul oras Dalt Vila, fosta capitala. Celelalte doua mari orase sunt San Antonio (sau Sant Antoni) si Santa Eularia des Riu. Totusi, niciunul dintre aceste orase nu sunt la nivelul oraselor din Spania continentala. Majoritatea locuitorilor insulei este concentrata in jurul acestor trei orase, datorita numarului mare de hoteluri si moteluri dar si pentru ca renumita viata de noapte de aici inseamna capital important, prin veniturile incasate de cluburi de noapte si baruri care incojoara plaja. Ibiza poate fi considerata o insula de dimensiuni mici: 35 kilometri in lungime si doar 20 de kilometri in latime. Drumurile, din pacate, sunt lipsite de iluminare artificiala, astfel incat orice turist fara masina nu va ajunge mai departe de luminitele de neon ale periferiei orasului San Antonio.

Pentru o insula atat de mica, Ibiza este imensa! Spunem asta pentru ca imaginea propagata de mass-media de peste tot este una de pamant al fagaduintei pentru iubitorii de substante interzise, un colt de Mediterana in care toata lumea doarme ziua si petrece pe timp de noapte in cluburile pline de tineri veniti din toate colturile lumii. Din fericire, aceasta conceptie nu este decat in foarte mica masura adevarata. Ibiza este plina de surprize, vazute mai bine de indata ce iesim din cele trei mari localitati si ne indreptam spre tinuturile impadurite sau plaje. Intr-adevar, Ibiza are cateva zeci de plaje (peste 60), nenumarate coline pitoresti, paduri, orasele mai mici, restaurante traditionale, localuri exclusiviste, o arhitectura de invidiat, apusuri de soare incredibile si lista poate continua.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...