Ghid turistic Insula Omului

Castelul Rushen din Castletown Castelul Rushen din Castletown

În Marea Irlandei, la distanță egală de Anglia, Scoția, Irlanda și Țara Galilor, descoperim Insula Omului, un crâmpei din teritoriul insular britanic. În afară de cursele renumite de motociclism, ce se organizează periodic, insula a rămas în mare parte nemodernizată, cu efecte minore ale turismului de masă, un loc ideal de a evada din stilul de viață contemporan. Peisajele superbe din timpul verii ale Isle of Man, de văi înverzite, o coastă spectaculoasă și plaje cochete, transformă insula într-un loc apreciat de iubitorii de aventură și mișcare în aer liber.

Aproape jumătate din teritoriul insular este nepopulat, însă dispune de câteva văi, un pisc alpin ușor de escaladat și câteva parcuri și grădini, ideale pentru plimbări. Cu o viață sălbatică abundentă, Sound este perfect pentru a observa trecerea balenelor, rechinilor, delfinilor, focilor și a sute de specii de păsări. Dacă toată frumusețea naturală nu este suficientă, atunci o vizită în localitatea Douglas, principala așezare umană de pe Insula Omului, vă poate menține interesul. Odinioară locul de debarcare pentru feriboturile ce traversau Marea Irlandei, insula a reușit să-și păstreze farmecul victorian, chiar dacă puțin învechit.

Însă nu doar epoca victoriană și-a pus amprenta aici. Insula Omului are o istorie ce se întinde sute de ani în urmă, fiind vizitată, pe rând, de celți, vikingi sau misionarii creștini. Mormintele complexe, crucile celtice, forturile din epoca de piatră contruite în vârful unor coline, corăbiile funerare vikinge și prezența câtorva biserici și abații vechi, sunt vestigiile unei istorii bogate. Chiar și numele vine de la zeița celtică a mării – Manannan Mac Lir -, protectoarea insulei, cea care, conform mitologiei, reușea să o ascundă atunci când apăreau probleme. Ceața vizibilă și astăzi în zilele mohorâte naște legende și povești legate de acest pământ misterios. Cu toate miturile și zânele, monștri și enigme, Insula Omului are și o latură contemporană, oferind mult mai multe decât istorie și un peisaj spectaculos.

O vizită mai elaborată ar începe, în mod normal, cu Muzeul și Galeria de Artă Manx din Douglas, deschis în fiecare zi, cu excepția duminicilor, în mod gratuit. De aici, mergeți spre pitorescul sat de coastă peel, gazda unui centru de patrimoniu – House of Manannan. Alte atracții importante din punct de vedere cultural sunt cele două castele din Peel și Castletown. În ultima dintre localități, construcția Castle Rushen este considerată una din cele mai bine păstrate fortărețe medievale din întregul continent european. Pentru curioși, o vizită la Laxey înseamnă vizitarea celei mai mari roți de apă din lume, în timp ce alte muzee pot fi văzute în Ramsey – Muzeul Grove Rural, și în Cregneash, un fel de muzeu al satului.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...