În primul rând, Norvegia nu este o ţară ieftină. Îşi permit. Apoi, dacă tot trebuie să vă cheltuiţi cu atenţie banii, ar trebui să purtaţi cu voi întotdeauna un ghid turistic, cu certitudinea că fiecare bănuţ îşi merită destinaţia. Locaţia nu este nici pe departe selectă. Această ţară nordică, vecina Suediei, a Rusiei şi a Finlandei, se întinde până aproape de polul nord. Condiţiile de viaţă de acolo i-au călit pe norvegieni iar atunci când ţi se ia, ţi se dă în egală măsură, însemnând că trebuie doar să fii atent la ce ai şi să suferi ca să poţi păstra. Norvegia nu este o ţară ca oricare alta.
În mijlocul verii, noaptea aproape că nu-şi face apariţia în Oslo, oraş ce se găseşte lângă un estuar bine protejat de vânturile din larg, la şapte grade mai jos de Cercul Polar de nord. Soarele apune târziu, începe asfinţitul şi o lungă ultimă linie de lumină leneveşte în cer în spatele orizontului înnegurat. Apoi, ca şi cum şi-ar schimba părerea, lumina începe să renască din chindie iar cerul devine strălucitor încă o dată. La 5 dimineaţa soarele are deja puterea de mijlocul zilei.
Acum puţin aproximativ 50 de ani, Norvegia era una dintre cele mai sărace ţări ale Europei. Pentru mai multe generaţii, emigrarea era cea mai bună opţiune, în special spre Statele Unite, unde există mai multe persoane de naţionalitate norvegiană decât au mai rămas în Norvegia. Dar începând cu anii 1960, petrolul a început să ţâşnească din pungile din adâncurile Mării Nordului, pompând averi colosale în buzunarele guvernului şi în economia ţării, inundând astfel societatea învechită agrară cu bogăţii inimaginabile. Norvegia devine uşor societatea prosperă recunoscută de Organizaţia Naţiunilor Unite ca fiind, alături de Islanda, naţiunea cu cel mai mare progres de dezvoltare, un standard măsurat la nivel de speranţă de viaţă, sănătate şi grad de alfabetizare. Norvegia a depăşit Islanda la aceste capitole în 2009 şi în pofida crizei financiare, rămâne cel mai bine dezvoltat stat de pe glob.
Totuşi, mentalitatea înnăscută de supravieţuitori a fost născută din trecerea secolelor. O dovadă în acest sens ar fi fondul colosal guvernamental de pensii al Norvegiei, apreciat că va atinge în 2014 incredibila sumă de 717 miliarde de dolari şi în 2030 va atinge 3.300 miliarde. Da, toţi aceşti bani sunt economii ale guvernului norvegian şi vin din acumulările financiare datorate exploatărilor petroliere. Înseamnă că Norvegia este cel mai solid stat din punct de vedere financiar decât toate celelalte state din lume, dat fiind şi declinul economic pe care lumea îl trăieşte acum.
Arhitectura oraşului Oslo reflectă acest element al caracterului norvegian: mai degrabă solid decât bătător la ochi, cu fundaţii de piatră dură, pentru a rezista flăcărilor ce au atins capitala norvegiană în secolele trecute. Cu excepţia Operei, ce a costat aproximativ 430 de milioane de dolari şi este cea mai extravagantă construcţie, marea majoritatea a clădirilor oraşului arată precum construcţiile din estul Europei şi nu are un design ultra-modern precum vecina Copenhaga, din Danemarca. Şi pentru a exprima pe deplin ce înseamnă o construcţie sănătoasă şi solidă, transpusă la nivel de naţiune, Oslo are în componenţa sa două treimi pură pădure. Veţi avea ocazia ca, la o oră după ce aţi ajuns la aeroport sau în port, să faceţi excursii în mijlocul naturii. Acest lucru îl veţi putea face pur şi simplu cu autobuzul.
Apoi, conştiinţa corectă şi dreaptă a norvegienilor se reflectă şi în construcţia sediului coroanei. Palatul Regal, un exemplu de arhitectură neo-clasică fără multe brizbrizuri, se găseşte la scurtă distanţă de portul oraşului, pe o colină semi-împădurită şi deschisă publicului în mod neîngrădit. Înseamnă multe din punct de vedere al egalităţii oamenilor, o lecţie de democraţie care ne învaţă ca niciun norvegian nu este mai presus decât semenul său, inclusiv regele.
Părăsind Oslo vă veţi simţi aşa cum se simt majoritatea celor care lucrează acolo în fiecare zi şi apoi merg spre casele lor spre suburbii sau cum se întâmplă în timpul exodului de fiecare vineri după-amiaza, când studenţii merg la casele lor. De fapt, norvegienii sunt mai aventuroşi de atât. Dacă priviţi înapoi la eroii naţiunii norvegiene, veţi vedea cu adevărat ce fel de oameni sunt. Eroii lor sunt atleţi, aventurieri, oameni care biruiesc natura. Norvegienii iubesc viaţa în aer liber, să aibă un loc al lor unde să se refugieze din faţa poluării, maşinilor şi aglomeraţiei.
În mod normal, turiştii au de ales între o escapadă relaxantă in mijlocul naturii, aproape meditativă şi o aventură peste mări, într-una din insule sau pentru a vedea fiordurile. O croazieră la bordul vapoarelor Hurtigruten le combină în mod ideal pe ambele. Croazierele, deloc tipice, durează de obicei câteva zile şi plimbă pasagerii din partea mai sălbatică, de nord a Norvegiei spre sudul mai civilizat, alternând orele de navigaţie plăcută pe mare şă excursiile la ţărm. Vapoarele ridică şi lasă pasageri sau mărfuri în fiecare port de pe coastă, indiferent de mărimea acestuia. Înseamnă că aţi avea timp să coborâţi oriunde şi să vizitaţi localităţile pescăreşti, pline de culoare. Nu sunt vapoare standard de croazieră, aşa cum aţi fi obişnuit, de pildă, la bordul unor ambarcaţiuni luxoase Princess Cruises sau Royal Caribbean. Nu au la bord cazinouri, spaţii special amenajate pentru copii şi nici nu prezintă programe gen vodevil în teatre. Este doar o plimbare, în care puteţi admira sute de kilometri de coastă aproape în totalitate nelocuită.
Una dintre opririle favorite ale turiştilor este Vardø, o localitate situată în punctul cel mai estic al Norvegiei. Oraşul viu colorat, atât la nivel de arhitectură a clădirilor, cât şi al ambarcaţiunilor ce roiesc în jurul ţărmurilor, se mândreşte cu vechea fortăreaţă Vardøhus, o atracţie neverosimilă, cuprinzând construcţii cu acoperiş din iarbă uscată şi împânzită de ghizi turistici îmbrăcaţi în haine tradiţionale. O altă oprire interesantă ar fi Capul de Nord, unul din punctele nordice extreme ale vechiului continent, situat la 300 de metri deasupra oceanului artctic. Acesta ar fi cel mai rece punct din cadrul croazierei de câteva zile. Pe drum, veţi mai avea ocazia să vedeţi Harstad sau Sortland şi catedrala sa medievală Trondeneshalvoya. Nu edificiul religios este atracţia cea mai de preţ de aici, ci pajiştea incredibilă din spatele acesteia, strălucind de culori şi flori de câmp sălbatice, de-a lungul coastei accidentate.
Următoarea oprire ar fi oraşul Trondheim, o aşezare tipic norvegiană, cu o catedrală superbă datând tocmai din secolul al XII-lea. Într-un final, oraşul Bergen, un loc de care vă veţi îndrăgosti la prima vedere. Timp de 600 de ani, Bergen a fost cel mai mare oraş al Norvegiei şi a constituit capitala statului scandinav încă din secolul al XIII-lea. Vechea localitate este renumită pentru clădirile sale tipice, celebrele Bryggen, motivul pentru care a fost listat în patrimoniul universal UNESCO. Este uşor de explorat, de-a lungul străzilor sale înguste şi acoperite cu piatră de pavaj. Mâncarea este o atracţie principală a pieţei locale, oferind specialităţi diverse de peşte proaspăt, pentru care Norvegia este renumită în întreaga lume.
De la fiordurile de pe coasta de vest, dintre care merită să menţionăm Geiranger, Romsdal, Søgne sau Hardanger, la oraşele pline de viaţă precum Trondheim, Bergen sau Oslo, Norvegia oferă posibilităţi multiple de cazare, o ghirlandă de restaurante de renume mondial şi servicii turistice de cea mai bună calitate. Veţi fi uimiţi de câte lucruri aţi putea să faceţi sau să vedeţi în timpul unei vacanţe aici, de la plimbările pe saniile trase de câini şi schiul de-a lungul rutelor special amenajate, până la spectaculoasele fiorduri norvegiene, acoperite de păduri dense. Oricine are de învăţat în urma vizitei în ţara vikingilor şi toată lumea, fără excepţie, şi-ar dori să locuiască aici, în cel mai bogat stat al lumii – nu pentru bogăţii sau bani, ci pentru spiritul acesta de supravieţuitor, pentru civilizaţia fără pată, pentru spectacolul oferit de natură şi atât de apreciat sau pentru caracterul de învingător al populaţiei.
Din păcate, Norvegia rămâne o arie extinsă neexplorată a Europei, mai puţin cunoscută pentru români. Alegeţi să vă petreceţi măcar un scurt concediu aici şi nu veţi regreta!
Surse imagini
- Cover Norvegia: John O'Nolan | Licență Unsplash