Ghid turistic Krems an der Donau

Panoramă Krems Panoramă Krems

La aproximativ 75 de kilometri distanță de VienaKrems an der Donau beneficiază de prezența Dunării și de toate avantajele pe care le conferă poziția sa geografică, terasele împânzite de podgorii de vin de pe malurile stângi ale marelui fluviu. Datorită monetăriei familiei Babenberg, construită aici în secolul al XII-lea, Krems a devenit un oraș de provincie bogat, într-o periodă de înflorire ce a ținut până în secolul al XVII-lea, ale cărei semne se pot vedea și astăzi în arhitectura străduțelor înguste din Altstadt.

Distrugerile provocate de Razboiul de 30 de Ani, schimbarea traseelor comerciale convenționale și micșorarea substanțială a traficului pe Dunăre a dus la un ușor declin, cu mici realizări în perioada Barocă. Krems a fost și rămâne totuși un port important pe Dunăre, însă înființarea centrului de artă și a universității locale au reușit să adauge doza necesară de tinerețe, esențială vieții unui oraș prosper. Krems an der Donau din ziua de astăzi este alcătuit din trei așezări de sine stătătoare – Krems, Und și Stein -, o bizarerie evidențiată și în aforismul favorit al locuitorilor, ce spun „Krems Und Stein sind drei Städte”, care se traduce prin „Krems Și Stein sunt trei orașe”, cu referire, bineînțeles la denumirile celor trei localități, grupate într-una singură. Mare parte din turiști preferă Krems dintre cele 3, însă Stein merită și el puțină atenție, în special datorită faptului că beneficiază de un centru medieval mai bine conservat.

Krems

Principala arteră rutieră din Krems, Landstrasse, este o stradă pietonală și aglomerată, plină de magazine și construcții vechi. Se remarcă clădirea Bürgerspitalskirche, construită în 1470 în locul unui vechi ghetou evreiesc, pentru a juca rolul de capelă pentru spitalul localității. Pe partea cealaltă a străzii se găsește sediul din secolul al XVI-lea al primăriei, al cărui origini renascentiste sunt descrise în colțul de foișor cu fața spre Kirchengasse. Ceva mai la est, pe aceeași stradă, merită să intrați, măcar pentru câteva minute, în curtea cu arcade Fellnerhof.

La nord de Landstrasse, străduțele pietruite și înguste sunt mărginite de câteva dintre cele mai frumoase clădiri medievale din Krems. Cea mai mare dintre piețele situate între acestea este Pfarrplatz, denumită după biserica Pfarrkirche ce se află aici. Construcția acesteia, realizată în stil romanic și extinsă în secolul al XVII-lea, este locul în care puteți admira frescele artistului local Johann Martin Schmidt (sau Kremser Schmidt), ale cărui lucrări se pot vedea în majoritatea bisericilor și muzeelor din oraș. De la biserică puteți continua explorarea orașului spre est, prin Hoher Markt, poate cea mai pitorească piață din Krems, pentru a ajunge la Palais Gozzo, un palat medieval cu aspect mai puțin atrăgător și o logie la parter.

Und

Teritoriul vechiului oraș medieval Krems se încheie oficial la ciudatul Steiner Tor, poarta monstruoasă de intrare în oraș ce cuprinde o clopotniță și două bastioane cu acoperiș conic. La vest de poartă este Und, ce nu oferă la fel de multe atracții precum Krems, însă puteți face un stop la oficiul turistic din fosta mănăstire capucină pentru a culege mai multe informații sau puteți vizita Kunstmeile. Cel mai important obiectiv turistic este însă Kunsthalle Krems, o galerie de artă ce prezintă expoziții majore din perioada modernă și organizează evenimente culturale în incinta Minoritenkirche de lângă.

Pe partea opusă de Kunsthalle se găsește Karikaturmuseum, într-o clădire cu acoperiș în zig-zag. Proiectat de Gustav Peichl, un caricaturist austriac cunoscut sub numele de IRONIMUS, muzeul pune la dispoziția vizitatorilor un program variat de caricaturi, desene și alte exponate de gen pe diferite suporturi media. La nord de Kunstmeile, în campusul Universității Donau, Österreichische Filmgalerie furnizează detalii despre filmul austriac din toate timpurile. Pentru a vizita toate cele trei obiective majore din Und, Filmgalerie, Kunsthalle și Karikaturmuseum, există posibilitatea achiziționării unui bilet de intrare combinat, ce costa în jur de 10-15 euro.

Stein

Stein este mult mai liniștit decât Krems și se simte, cu adevărat, o localitate separată. Turnul Kremsor, la 10 minute de mers pe jos de turnul Steiner, marcheaza începutul Stein, a cărui stradă principală, Steiner Landstrasse arată ca o succesiune de fatade renascentiste și piețe micuțe îndreptate spre Dunăre. Cea dintâi biserică pe care o veți întâlni dacă accesați Stein dinspre Krems, Minoritenkirche obișnuia să slujească odinioară ca depozit de tutun, iar astăzi găzduiește expoziții de artă organizate de Kunsthalle-Krems. La capătul pieței în care se află biserica, Minoritenplatz, sunt două hambare de sare din secolul al XVI-lea, numite sugestiv, „Salzstädel”.

Mai departe, pe aceeași Landstrasse, iese în evidență Pfarrhof și ștucaturile sale Rococo, urmat la mică distanță de un dom tipic în stil Baroc – Pfarkirche. Capela dedicată austriecilor morți în timpul războiului, astăzi o anexă a bisericii, a fost pe timpuri o biserică în sine – Frauebergkirche, construită în secolul al XIV-lea. Steiner Landstrasse continuă cu Rathausplatz și Schürerplatz, două piețe mărginite de câteva case remarcabile, în stil renascentist, precum Passauerhof și Mauthaus. Kremser Schmidt a locuit într-o reședință mai modestă, din apropierea Linzer Tor, ce marchează limita vestică a vechiului oraș Stein. O alternativă interesantă pentru a revenit în Krems este de-a lungul străzii lăturalnice Hintere Fahrstrasse.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...