Ghid turistic Austria Inferioară

Dürnstein și castelul său, în Valea Wachau Dürnstein și castelul său, în Valea Wachau

Cel mai mare și mai populat land al Austriei, Niederösterreich sau Austria Inferioară, este și cel mai des ignorat de către turiști. Cel mai evident motiv stă în caracteristicile neobișnuite ale regiunii, deloc similare cu imaginea cunoscută, montană, a țării. Majoritatea turiștilor preferă să evite peisajul colinar ce definește Austria Inferioară și câmpiile plate Marchfeld, în favoarea stațiunilor populare de schi din Alpi. Doar Dunărea, ce împarte regiunea în două, reușește să creeze cadrul natural potrivit turismului convențional, mai ales în zona cunoscută sub numele de Wachau.

Cealaltă mare problemă a Austriei Inferioare are legătură cu o oarecare lipsă de identitate. Laolaltă cu Austria Superioară (sau Oberösterreich), formează centrul istoric al țării și dau numele acesteia. Însă, în timp ce Austria Superioară are o capitală regională de sine stătătoare, cu propriile atracții și tradiții, tot ce se întâmplă în Austria Inferioară se învârte în jurul capitalei Viena. De fapt, până în 1986, capitala actuală a țării a jucat și rolul de capitală a landului, orașul de provincie St Pölten fiind ulterior desemnat să ocupe această funcție. Cu o populație mai mică de 30 de ori decât Viena, St Pölten nu are cum să înlocuiască, în niciun fel, rolul de centru cultural sau de transporturi al regiunii. Concluzia este, totuși, una pozitivă: mare parte din Austria Inferioară, și în special destinațiile turistice majore, precum Klosterneuburg sau Tulln, sunt la o distanță extrem de convenabilă de Viena, ușor de vizitat pe parcursul unei singure zile.

Excursiile de o zi, totuși, vă permit doar să aruncați o privire superficială, fără să observați calitățile de necontestat ale regiunii, ce stau în ritmul său de viață liniștit. Porțiunea din Valea Dunării cunoscută sub numele de Wachau merită, în sine, câteva zile de explorări. Puteți, de pildă, petrece cu ușurință o singură zi hoinărind pe străzile din Krems, remarcabila localitate medievală de la capătul său estic. Din Krems, râul și-a săpat albia prin mijlocul colinelor abrupte, încărcate de viță de vie, pentru a trece a ieși din nou în câmp liber 40 de kilometri mai târziu, în Melk, localitatea a cărei mănăstire cocoțată în vârful stâncilor primește mai mulți vizitatori decât oricare alta din Austria. Ambele destinații menționate sunt la aproximativ o oră de mers cu trenul de capitala Viena, însă pentru a explora satele mai mici producătoare de vin ale regiunii, chiar și castelele ce se găsesc în număr mare între acestea, aveți nevoie de cel puțin două zile, într-un ritm mai domol.

Zonele situate în extremitățile regiunii Austria Inferioară sunt de cele mai multe ori destul de dificil de accesat cu lejeritate într-o excursie de o zi din capitală. Este cazul dealurilor și colinelor înalte de la poalele munților din preajma stațiunii Semmering, dar și de-a lungul Alpilor Ybbstal, ce se găsesc în partea de sud a landului Austria Inferioară, la granița cu Stiria. În același context, mai putem menționa cele două fermecătoare localități cu nume similare, Weinviertel și Waldviertel, situate în nordul atât de des ignorat de turiști.

Wienerwald, ce se întinde în partea de sud-vest a capitalei Vieni, este o altă regiune căreia merită să îi dedicați câteva zile pentru a reuși să vedeți tot ce se întâmplă de-a lungul și de-a latul colinelor sale dens împădurite. Aici găsim stațiunea Baden sau vecina sa, Mödling, bune pentru a fi folosite ca rampe de lansare în explorarea întregii zone înconjurătoare. Bineînțeles, există și zone mai îndepărtate care pot fi văzute într-o excursie de o zi, tocmai pentru că au conexiuni foarte bune (câteodată în linie dreaptă pe autostradă), așa cum este cazul orașului Wiener Neustadt, la mai puțin de o oră de mers cu trenul din Viena, în direcția Semmering.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...