Ghid turistic Leibnitz

Castelul Seggau in Seggauberg, Leibnitz Castelul Seggau in Seggauberg, Leibnitz

La sud de Graz și situat, la fel ca și capitala regională pe autostrada A9 și linia de tren de mare viteză, Leibnitz se află la doar 40 de kilometri de granița cu Slovenia. În ciuda statutului de piață majoră de desfacere a produselor agricole din zona adiacentă, Leibnitz este mai mult o rampă de lansare pentru aria rurală înconjurătoare decât o destinație turistică în sine și poate că ar fi mai bine să vă cautați cazare undeva în Ehrenhausen, dacă sunteți în vacanță pentru a lua pulsul Austriei de sud-est. Indiferent unde ați hotărî să stați, satele producătoare de vin împrăștiate pe colinele de la vest de Ehrenhausen pot fi, oricare dintre ele, o destinație plină de satisfacții.

Leibnitz se concentrează în jurul Hauptplatz, o zonă de shopping aglomerată, cu o biserică la fiecare din capete, însă niciuna dintre ele nu merită cu adevărat efortul să o vizitați. Principala atracție a localității este însă la capătul acesteia: din Hauptplatz mergeți spre Seggauberg, colina împădurită de pe cealaltă parte a râului Sulm, urmând Rudolf-Hans-Bartsch-Gasse, iar de aici, după 15 minute de mers pe jos înspre vârful dealului, ajungeți la Schloss Seggau. Construit de arhiepiscopul Salzburgului în secolul al XIII-lea și folosit astăzi ca loc de desfășurare al diverselor evenimente sau ca centru de conferințe, castelul a fost transformat, de-a lungul timpului, de succesorii la putere, episcopii de Sackau, într-un elegant bastion renascentist. Numeroasele reliefuri în piatră, sculptate în pereții castelului, au dat curtea aspectului unei adevărate galerii de artă și sculptură în aer liber. Sala de seminarii adăugată în 2003 arată însă contrastant.

Imediat la sud de Seggauberg se ridică o altă colină, Frauenberg, locul bisericii în stil baroc folosită ca edificiu de pelerinaj și Tempelmuseum, construit deasupra unui templul anterior roman, dedicat zeiței Isis.  Asociat culturilor religioase încă de la primele așezări celtice, cu 1.000 de ani înainte de nașterea lui Hristos, Frauenberg a devenit districtul templelor în perioada romană, servind slujitorii imperiului din așezarea de mai jos, din vale, Flavia Solva, și întreaga provincie Noricum. În afară de câteva rămășițe din fundația vechilor clădiri și fragmente de sculpturi antice, decorul natural și peisajele panoramice oferite de înălțimea colinei sunt de vis.

La 3 kilometri sud-est de Leibnitz, chiar până în suburbia Wagna, se găsesc ruinele Flacia Solva, pe vremuri un oraș-garnizoană prosper, întemeiat în anul 70 d.Hr. Nu au mai rămas multe lucruri de văzut din vechile structuri, însă se pot încă admira fragmente de ceramică, bijuterii sau statui în Museumspavilion, dispus de-a lungul drumului de acces.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...