Ghid turistic Klosterneuburg

Dioceza din Klosterneuburg Dioceza din Klosterneuburg

Mai degrabă o suburbie a Vienei, Klosterneuburg, orașul faimos pentru mănăstirea sa, este separat de capitala Austriei printr-o fâșie îngustă de coline și dealuri. Edificiul călugărilor augustini, Stift Klosterneuburg este cel mai vechi și mai bogat de acest tip de pe întreg teritoriul țării, spiralele sale neo-gotice înălțându-se semeț pe malurile Dunării. Cea mai bună perioadă de vizită este la sfârșitul lunii iulie, când pe scena din Kaiserhof se organizează concerte de operă. În afară de mănăstire, de menționat ar fi muzeul Sammelung Essl, o colecție de artă modernă și postbelică impresionantă.

Stift Klosterneuburg

Mănăstirea a fost fondată în secolul al XII-lea de ducele Leopold al III-lea pe locul în care, așa cum spune povestea, a găsit șalul pierdut al soției sale, dus de vânt undeva lângă castel. Ducele a fost ulterior canonizat și a devenit sfântul protector al Austriei, eveniment ce a transformat Klosterneuburg într-un cunoscut loc de pelerinaj. Reușind să reziste asediilor turcești din 1683, mănăstirea s-a bucurat de o a doua epocă de aur sub conducerea împăratului Carol al VI-lea, cel responsabil și de planificarea palatului imperial din oraș, proiect neterminat, însă aripa pe care a reușit s-o finalizeze ne furnizează o idee despre grandoarea viitoarei clădiri. Pentru a vizita mănăstirea trebuie să vă înscrieți pe lista din oficiul turistic propriu, din Rathausplatz 20. 

Un tur al mînăstirii începe, în mod normal, cu Stiftkirche, care arată încă precum edificiul în stil romanic de la început, în ciuda restaurărilor din secolul al XIX-lea. Interiorul este un amestec haotic de lucrări baroc din secolul al XVII-lea și munți întregi de stucaturi. În partea de nord a bisericii se găsesc sihăstriile medievale, construite în a doua parte a secolului al XIII-lea. Curtea centrală cuprinde, în colțul de sud-vest, capela în formă de L, Freisingerkapelle, ce conține mormântul episcopului al cărui nume îl poartă, încă din 1410. Mai intrigante sunt formele Brunnehaus sau casa de oaspeți, ce se află la ieșirea din sihăstria estică și găzduiește în interior un candelabru gigant din bronz, făurit la Verona în secolul al XII-lea.

Comoara cea mai de preț a mănăstirii din Klosterneuburg este, fără îndoială, altarul Verduner din Leopoldskapelle. Capodopera lui Nicholas din Verdun, realizată în 1181, cuprinde mai mult de 50 de plăci emailate înfățișând scene biblice din Noul și Vechiul Testament. Din păcate, nu veți putea să le vedeți îndeaproape, însă chiar și așa, efectul de ansamblu este uimitor. Partea superioară a corpului sfântului Leopold este înmormântată în caseta Wiener Werkstätte de sub altar, iar picioarele, în mod paradoxal, se găsesc sub grilajul din fier forjat.

Sammlung Essll și Muzeul Gugging

Cea mai mare colecție privată de artă din Austria este găzduită de Sammlung Essl, un muzeu ce se află la 1 kilometru distanță de Stift Klosterneuburg, urmând Wiener Strasse spre sud. Colecția cuprinde aproape fiecare artist notabil postbelic al Austriei și a fost strânsă de familia Essl, proprietarii lanțului de magazine Baumax. Clădirea din beton, cu aspect modern, proiectată de arhitectul Heinz Tesar, are la primul nivel camere largi, albe, în care este afișat doar o avanpremieră a colecției, cu tablouri de dimensiuni mari, ce variază de la suprarealism la „aktionismul” vienez.

În plus față de operele artiștilor austrieci, există și lucărari semnate de artiști internaționali contemporani, precum britanicul Sean Scully și americanul June Paik. Cealaltă jumătate a galeriei este dedicată expozițiilor temporare, preluate din colecție. La etajul doi veți descoperi Grosser Sal, cu tavanul său caracteristic, robust și curbat, o cafenea și o librărie.

La cinci minute de mers pe jos de Muzeul Essl în spatele liniilor de cale ferată, găsim o altă clădire marca Heinz Tesar, Schömer-Haus. Deși servește ca spațiu pentru birouri, atrage prin colecția de artă modernă ce ornează enorma casă a scărilor, ce șerpuiește în sus de la recepție. Pentru cei care sunt în Klosterneuburg pentru artă, o vizită obligatorie se face în Muzeul Gugging, la 5 kilometri de centrul orașului, în mica localitate Maria Gugging. Interesant despre acest muzeu este faptul că lucrările expuse aici sunt opera bolnavilor internați în spitalul de psihiatrie local, încurajați să picteze, ca formă de terapie. Pentru a ajunge la Muzeul Gugging, luați autobuzul 239 din stația Klosterneuburg Kierling sau U-Banhul din stația Heilingenstadt din Viena.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...