Ghid turistic Leoben

Panoramă Leoben - orașul vechi, parcul și resortul spa Panoramă Leoben - orașul vechi, parcul și resortul spa

La 19 kilometri vest de Bruck an der MurLeoben a fost un centru al industriei fierului încă din Evul Mediu, când era procesat minereul extras de pe colinele din zona Eisenerz, la 25 de kilometri nord. Oțelăriile din suburbia Donawitz încă deranjează vizual intrarea accesul în localitate dinspre nord, însă partea centrală a Leoben, încadrată de o buclă a râului Mur, este la fel de atractivă precum oricare alta din Stiria. Cea mai mare atracție o reprezintă Kunsthalle, locul în care se desfășoară anual câteva expoziții majore, însă și picturile murale ale bisericii Stiftkirche din suburbia Göss merită să aruncați o privire.

Piața principală pietonală, Hauptplatz, este mărginită de fațade elegante din secolul al XVII-lea, din care se evidențiază Hacklhaus, un edificiu maiestuos în culori de maro și crem, ale cărui ornamente de stuc, realizate în 1660, includ patru figurine feminine ce înfățișează cele patru anotimpuri. Imediat lângă se află Stadtpfarrkirche St Xaver, un monument impozant ridicat în memoria iezuiților, pe vremuri o putere în zonă, al cărui interior seamănă cu o piesă unitară de muzeu: o serie impresionantă de altaruri baroce de culoare neagră, fiecare învăluit în ramuri și frunze aurite. Pictura de pe altar, realizată de maestrul german Johann Heinrich Schönfeld, îl înfățișează pe Sfântul Francis-Xavier urcând spre ceruri deasupra unei mulțini zvârcolite în durerile ciumei, o trimitere la statutul sfântului de protector împotriva teribilei boli.

La vest de biserică se găsește un complex restaurat de clădiri ce au aparținut acelorași iezuiți, astăzi gazda Kunsthalle, pe Kirchgasse, spațiul ultramodern de expoziții de artă și etnografie. O prezentare fascinantă a istoriei Leoben este aranjată inventiv la etaj, începând cu evenimentele moderne, post-industrializare, și încheind cu vasele de ceramică din Neolitic. Sunt multe lucruri de făcut pe traseu, pentru toată lumea: adulții se pot uita la noutățile din industria fierului și a oțelului, în timp ce copiii pot proba costume antice într-o cameră alăturată.

Cea mai respectabilă atracție din Leoben rămâne însă Stiftskirche din suburbia sudică Göss, înființată ca o dependință a unei mănăstiri de maici de odinioară. Fresce de la sfârșitul secolului al XIV-lea ornează arcada de deasupra intrării principale; există și o scenă a urcării pe Golgota, sub care Fecioara Maria ascunde credincioșii sub manta. Bischofskapelle din apropiere conține picturi mai vechi, însă este destul de rar deschisă vizitelor publicului larg. În spatele mănăstirii își desfășoară activitatea berăria ce furnizează băutura nelipsită din barurile Stiriei, Gösserbrau, ale cărei instalații și tehnici de producere a berii pot fi vizitate sâmbăta sau duminica în cadrul muzeului adiacent, Gösser Braumuseum.

Brauhaus Göss, pe partea opusă a mănăstirii de maici, pe Turmgasse nr. 3, este un loc bun să vă odihniți, să serviți masa și să degustați berea locală. Pentru a ajunge la Göss, faceți dreapta la capătul sudic al pieței principale din Leoben și apoi stânga pe Gösserstrasse, ce se derulează de-a lungul râului Mur. Totul ar trebui să dureze aproximativ 30 de minute. Alternativ, puteți lua autobuzul G din stația de tren a orașului.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...