Ghid turistic Stiria

Riegersburg și castelul său Riegersburg și castelul său

Unul din cele mai mari landuri ale Austriei, Stiria sau Steiermark, este și unul dintre cele mai variate din punct de vedere al reliefului. Peisajele colinare, cu mici ondulațiuni din partea de sud, bogat în podgorii și livezi, lasă locul fâșiei de orașe industrializate din Murtal, în partea de nord. În spatele acestui punct, în zona alpină ce se întinde spre vest și nordul îndepărtat, lanțurile montane Tauern și Hochschwab sunt responsabile de atmosfera rurală, relaxată, din aceste ținuturi.

Din punct de vedere istoric, Stiria a fost puterea industrială a Austriei, aprovizionată și susținută de rezervele de fier din Erzberg și oțelăriile din Murtal. În timpul secolelor XVII și XVIII, în apogeul expansiunii Imperiului Habsburgic, această bunăstare provenită din extragerea și prelucrarea fierului a stat la baza aprovizionării cu arme și muniție a armatelor angajate în conflict cu Imperiul Otoman. Capitala provincială, orașul Graz, a devenit fortificația cheie în lupta contra turcilor, ținându-i pe aceștia departe de restul Europei centrale, reușind să rivalizeze cu Viena, Innsbruck sau Praga la nivel cultural și politic, însă având și o influență religioasă importantă.

Una dintre cele mai promițătoare aglomerări urbane ale Austriei, Graz este și astăzi ținta multor turiști în vizită prin Stiria, un oraș prosper și elegant, cu o ofertă vastă de distracții și o viață de noapte vibrantă. Poate constitui o bază bună de plecare pentru a explora partea de sud a regiunii Stiria, ceva mai puțin vizitată, ale cărei localități preponderent rurale, de șes, au puține lucruri în comun cu restul montan al țării. Comunitățile producătoare de vinuri sunt împrăștiate pe toată suprafața landului, în special spre granița cu Slovenia, în timp ce livezile de mere susțin economic zona de la nord-est de capitala regională. Regele de necontestat al agriculturii regiunii Stiria este dovleacul, ale cărui semințe sunt măcinate pentru a obține ingredientul culinar tradițional al regiunii, uleiul de dovleac – Kürbisöl. Acest lichid întunecat, cu arome de nuci, este nelipsit din restaurantele regiunii, la fel cum găsim la noi sarea și piperul.

Multe dintre atracțiile majore din partea de sud a regiunii pot fi accesate în cadrul unor excursii de o zi din capitala Stiriei. Principala rută de cale ferată, precum și traficul rutier spre Slovenia, trece prin orașul istoric Leibnitz și localitatea învecinată Ehrenhausen, gazda frumosului monument Eggenberg. Obiectivul cel mai vizitat al câmpiei din estul Graz este castelul Riegersburg, cea mai impresionantă structură defensivă medievală a Stiriei.

Nordul regiunii este, de fapt, împărțit în doua provincii istorice: Murtal, gazda unor localități agreabile precum Leoben și Judenburg, locul de naștere al moștenirii industriale regionale, și regiunea montană, ce se întinde spre vest și spre nord, una mult mai atractivă din punct de vedere al atracțiilor naturale. Cele mai potrivite puncte de plecare pentru a explora zona sunt centrele de transport Bruck an der Mur și Leoben, în special pentru vizite spre văile ce mărginesc Munții Hochschwab, spre centrul de pelerinaj Mariazell și misteriosul oraș minier Eisenerz.

Mai departe, spre vest, invitația principală vine din vârful dealurilor, dinspre orașul Judenburg, de unde puteți vizita așezările medievale mai izolate, precum Murau, Oberzeiring sau Oberwölz. Colțul nord-vestic al Stiriei se poate vedea prin intermediul căii ferate ce leagă Graz de Salzburg, Linz și restul nordului țării – valea râului Enns merită vizitată, măcar pentru decorurile alpine spectaculoase. Aici, mănăstirea benedictină din Admont și Schladming, principala destinație turistică de schi, sunt cele mai interesante locuri de văzut.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...