Ghid turistic Liechtenstein

Regiunea capitalei Vaduz Regiunea capitalei Vaduz

Ajuns de curând în atenţia publicului european pentru statutul de paradis fiscal şi controversele derivate de aici cu Statele Unite, Liechtenstein este un mic stat alpin, situat în centrul Europei între Elveţia şi Austria. Chiar dacă este un stat independent, are relaţii foarte strânse cu Elveţia şi este considerat o rămăşiţă a vechiului Imperiu Roman Sfânt. Ţara are o calitate excepţională a vieţii şi prezintă câteva din cele mai uimitoare decoruri naturale montane ale planetei. Capitala Vaduz este un centru major al industriei bancare mondiale şi a comerţului.

Chiar dacă mulţi dintre noi l-au trecut cu vederea, Liechtenstein este renumit în vest pentru frumuseţea sa naturală. Există practic zeci de castele medievale, catedrale şi reminiscenţe gotice fabuloase răspândite pe toată suprafaţa micului stat european, iar munţii cuprinşi în teritoriul său sunt dintre cei mai spectaculoşi. Cazarea şi transportul se ridică la cele mai înalte standarde dar sunt şi destul de scumpe. Ţara se mândreşte cu cele mai mari venituri pe cap de locuitor dar şi un paradis fiscal, atragând numeroşi rezidenţi cu buzunarele pline să locuiască aici. De fapt, o treime din populaţia actuală nu s-a născut aici.

Din cauza dimensiunii reduse şi a faptului că majoritatea populaţiei trăieşte în valea Rinului, va fi uşor să vedeţi totul într-un interval destul de scurt de timp. Majoritatea celor ce călătoresc în Liechtenstein o fac fie pentru statutul de paradis fiscal, fie pentru a explora zona rurală montană. Există zeci de rute marcate pentru drumeţii montane şi un rai chiar şi pentru iubitorii mountain bikingului. Per ansamblu, ţara se simte la fel ca şi Elveţia, datorită în mare măsură a relaţiilor strânse cu ţara vecină. Nu există un aeroport în Liechtenstein, cel mai apropiat fiind cel din Zürich, deci dacă doriţi să sosiţi aici cu avionul, va trebui să aterizaţi în Elveţia.

Liechtenstein acoperă o suprafaţă de aproximativ 160 kmp şi are o populaţie puţin peste 30.000 locuitori. Cel mai jos punct este la 430 de metri deasupra nivelului mării iar cel mai înalt 2599 metri (Grauspitz).

Mâncarea naţională este „Ribel”, preparat din mălai sau griş. „Käsknöpfle”, un tip de paste moi, acoperite cu brânză topită este un fel de mâncare la fel de popular. Gurmanzii vor găsi nu mai puţin de patru restaurante de înaltă clasă din clasamentul Gault et Millau (clasament francez faimos, unul dintre cele mai faimoase ale lumii, unde restaurantele primesc note între 1 şi 20, cele perfecte primind 20 de puncte). În trecut, băuturile principale erau cidrul şi vinul, dar dispuneau şi de o berărie pentru producţia de bere. Astăzi Liechtenstein are o reputaţie excelentă din acest punct de vedere, mulţumită abordărilor inovative folosite în regiunea podgoriilor.

O să încheiem micul nostru ghid turistic Liechtenstein cu istoria numelui acestei ţări central-europene. Se pare că numele a fost dat de către prinţesa de Liechtenstein, care a cumpărat Vaduzul şi Schellenberg în 1712, respectiv 1699 şi le-a unit pentru a crea Principalitatea de Liechtenstein. Numele prinţesei poate fi găsit într-un castel din Austria Superioară, construit de Hugo von Petronell-Liechtenstein în anul 1130. Castelul a fost construit pe o stâncă (piatră în germană este „stein”) ce căpăta o siluetă încântătoare în razele soarelui (în germană „Licht” este lumină).

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...