Linz este al treilea cel mai mare oraș al Austriei și unul din cele mai industrializate, o localitate de mult timp scoasă din circuitul valoros de destinații turistice ale țării, înțesată de fabrici, oțelării și porturi comerciale în partea de est, însă cu decoruri idilice pe malurile Dunării, în partea sa vestică. Condamnat de asocierea cu Hitler în trecut, Linz proiectează astăzi o imagine cu mult mai modernă, cu un muzeu futurist în cadrul Ars Electronica, însă păstrând un Altstadt („orașul vechi”) vibrant, medieval, scena vieții de noapte a orașului. Toate acestea, laolaltă cu multe alte atracții turistice și faptul că a fost capitala europeană a culturii în 2009, vă asigură de câteva zile de vacanță fără să vă plictisiți.
Artera principală din Linz este strada lungă de 3 kilometri Landtrasse, mare parte pietonală, cu excepția autobuzelor și traimvaielor și mărginită, de-o parte și de cealaltă de magazine, cafenele și restaurante. Pentru un oraș atât de mare raportat la celelalte orașe ale Austriei, cartierul vechi, situat în partea de nord a Landstrasse, este incredibil de mic. Aproape toate lucrurile interesante de pe această latură a Dunării sunt dispuse pe o suprafață ușor de traversat la pas și accesibile imediat din piața principală, Haptplatz. La nord de aici, pe malurile Dunării, se află cea mai faimoasă galerie de artă din Linz, Lentos Kunstmuseum, în timp ce o plimbare scurtă peste Nibelungenbrücke vă duce în Urfahr, odinioară un oraș separat, astăzi doar o suburbie comună.
Altstadt
Forma rectangulară sub care este structurată Haptplatz a transformat-o într-una din cele mai elegante piețe din Austria, cu fațade înalte, vopsite în culori pastelate și o coloană de marmură de proporții reprezentând trinitatea încoronată de raze aurite. Aglomerată zi și noapte, se transformă într-o poveste magică în perioada de Crăciun. Chiar dacă doar câteva clădiri au mai supraviețuit din perioada medievală, Rathaus pare să complementeze importanța istorică a locului, fiind locul în care Hitler a susținut un discurs important în 1938. Clădirea primăriei găzduiește acum, pe lângă birourile administrative locale și regionale, un oficiu turistic și un muzeu ce înfățișează istoria Linz folosind instrumente moderne de media.
Cele două turnuri gemene ale Alter Dom se înalță în colțul de sud-est ale Hauptplatz, locul în care compozitorul austriac Anton Bruckner a fost organist în anii 1850. Construită de iezuiți în apogeul puterii lor, în anul 1670, clădirea le-a fost confiscată în 1773, conferindu-i-se statutul de catedrală în următorii 10 ani și returnată proprietarilor inițiali la începutul secolului XX. Imediat după colț, lângă Alter Dom, se află mai micuța biserică gotică-baroc Stadtpfarrkirche, renumită pentru mormântul din marmura roșie al inimii Împăratului Frederic al III-lea, restul trupului aflându-se în mai faimoasa Stephansdom din Viena.
Niciun oraș austriac nu ar fi complet fără legătura strânsă cu viața muzicală, iar Linz nu face excepție, adăpostind casa memorială a lui Mozart, pe Klostergasse 20, edificiu cunoscut sub numele de Mozarthaus, unde compozitorul a locuit în 1783 și a compus, în doar patru zile, Simfonia a 36-a, ce poartă numele orașului. Vizavi de casa dedicată lui Mozart se găsește Minoritenkirche, o altă instituție religioasă de referință, ce afișează un altar înalt în culori de roz și mult aur. Imediat lângă se află Landhaus sau clădirea parlamentului regional, un complex larg ce a luat naștere ca o mănăstire franciscană, cumpărată de la biserică de administrația locală în 1564.
Castelul (Schloss) și Martinskirche
La mică distanță de mers pe jos de la Landhaus, de-a lungul uneia din cele mai pitorești străzi din Althaus, se află construcția maietuoasă, cu aspect de fortăreață a castelului – Schloss Linz -, realizat de împăratul Frederic al III-lea. Potrivit istoriei, Frederic a fost nevoit să se refugieze în Linz în 1489, după ce a fost alungat de regele Matei Corvin din estul Austriei, înainte de a deceda, în 1493. Mai târziu, castelul a fost folosit ca spital, închisoare și cazarmă militară, până a devenit muzeu, acum doar 50 de ani, în 1963. Colecțiile interesante de artă găzduite aici, obiectele de folclor și armamentul medieval merită să aruncați o privire.
Cea mai veche biserică a Austriei se află la mică distanță de Römerstrasse, spre vest – Martinskirche. Construită inițial într-o formă mai robustă, carolingiană, în secolul al VIII-lea, cu piatra extrasă din ruinele clădirilor romane din zonă, biserica de astăzi, restaurată agresiv de-a lungul secolelor, nu mai are nimic din aspectul inițial.
La sud de Altstadt
Tabenmarkt este centrul nervos al orașului Linz, așezat la intersecția celor trei străzi majore din zonă, Landstrasse, Promenade și Graben, cuprinzând magazinele cele mai mari ale orașului și centrul de cumpărături Passage. În partea sa de sud, în clădirea unei foste școli, găsim Offenes Kutturhaus, locul în care se poate experimenta cultura locală. Prezența uimitoare a catedralei neo-gotice Neuer Dom este imposibil de ignorat pe măsură de vă plimbați prin oraș; situată la vest de Landstrasse și dominată vizual de turnul ce se ridică la 134 de metri înălțime, aceasta este cea mai mare catedrală din Austria. Construcția sa a fost începută de episcopul Franz-Josef Rudigier în 1855 și inaugurată de piesa corală compusă în cinstea sa de compozitorul Anton Bruckner.
La câteva străzi la est de Landstrasse este Nordico, fostul muzeu al orașului, ce prezintă astăzi colecții de arheologie și artă regională. Clădirea a fost folosită până în 1786 de către iezuiți pentru a preda tinerilor studenți sosiți din Scandinavia, luându-și astfel supranumele „Nordico”. Imediat lângă se află Landesgalerie, o galerie de artă găzduită într-un superb edificiu în stil neoclasic, de culoare galben-muștar, deschis în 1895, ce afișează opere din secolele XX și XXI, cu precădere ale artiștilor ce au avut legătură cu Austria Superioară.
Surse imagini
- Cover: LNLNLN - Pixabay | Licență Pixabay