Ghid turistic Maria Saal

Biserica din Maria Saal Biserica din Maria Saal

Înapoi în timp, în secolul VIII, atunci când Carintia păgână era pământului tuturor posibilităților pentru tot felul de oportuniști ambițioși, grupurile clerice în frunte cu marele episcop Virgil al Salzburgului l-au delegat pe călugărul Modestus spre Zollfeld pentru a începe convertirea slavilor locali la creștinism și în consecință, la germanizarea populației autohtone. Modestus a ales vârful dealului pe care este astăzi situată localitatea Maria Saal ca reședință și acest loc rusitic, uitat de lume, din jurul movilei de pământ, a ajuns să leviteze în jurul bisericii pe care a fondat-o. 

Îndată ce ajungeți în stația de tren a localității Maria Saal, puteți vedea cu ușurință faimoasa Wallfahrtskirche, cocoțată pe dealul înalt la 500 de metri spre est. O structură construită în secolul al XV-lea, pe bazele fundației realizate de sfântul Modestus, biserica se evidențiază prin mormintele romane sustrase din curtea vecinei Virunum și reconstruite între zidurile sale exterioare, în special în jurul porticului sudic. Între cele mai impresionante putem menționa pe aceea în care regăsim doi cai trăgând la o căruță și alta, reprezentându-i pe Romulus și Remus sugând de la lupoaica capitolină legendară.

Interiorul impresionant cuprinde un altar înalt cu statuetele Fecioarei Maria și a Fiului Iisus, ce servesc ca principală atracție pentru pelerini, chiar dacă ceva mai atrăgător pare altarul Arndorfer din absida nordică, înfățișând Încoronarea Fecioarei Maria, mărginită de sfinții Georg și Florian. În afara bisericii, un osuar octogonal pe două etaje, primul adăpostind fresce medievale cu tema coborârii de pe cruce. Arndorferstrasse merge în jos înspre nodul rutier din prejma Pestkreuz, o cruce de pe marginea drumului, realizată în secolul al XVI-lea. La mică distanță vest de aici se găsește Freilichtmuseum, un muzeu în aer liber ce ocupă o zonă semi-împădurită de la marginea orașului, cuprinzând peste 30 de ferme și clădiri din sfera rurală adunate de pe toată suprafața Carintiei.

Încadrat de balustrade, la 1,5 kilometri nord de Maria Saal, sub vechiul drum ce duce la St Veit, descoperim Herzogstuhl, un tron de granit de 2 metri înălțime, ansamblat din ruinele romane de la Virunum. Vechi de peste un mileniu, tronul a fost folosit în trecut la ceremoniile de confirmare a autorităților ducilor de Carintia în fața populației locale. Scaunul, venerabil de altfel, nu arată extraordinar, însă emană un iz puternic de istorie. Dacă sunteți pe jos, există o potecă ce vă conduce de la Freilichtmuseum la Herzogstuhl după aproximativ 15 minute, la pas, trecând pe sub linia de cale ferată.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...