Ghid turistic Loiret

Centrul Orléans și catedrala Sainte-Croix Centrul Orléans și catedrala Sainte-Croix

Departamentul francez Loiret va fi pentru întotdeauna asociat cu istoria eroinei Ioana d’Arc, a cărei poveste nu este nicăieri mai bine spusă decât în Orléans. Loiret, totuși, nu se rezumă doar la atât, are castele și grădini, monumente istorice și sate pitorești – aveți nevoie doar de timp pentru a-i explora toate colțurile. O vizită în Loiret ar începe, totuși, cu o vizită în Orléans. Catedrala este principala atracție de aici, laolaltă cu asocierea de poveste cu Jeanne d’Arc. Puteți vizita casa eroinei și vă puteți delecta într-un centru istoric medieval.

Grădina preferată a multora și cea mai vizitată atracție turistică din Loiret este Parc Floral de la Source. La mică distanță sud de Orléans, parcul și-a luat numele din La Source, o suburbie a Orléans, care, la rându-i, semnifică locul de baștină a izvoarelor râului Loiret. Parcul acoperă 35 de hectare și include o gamă variată de habitate naturale, precum și numeroase grădini realizate de mâna omului, câteva dintre ele dedicate irișilor și trandafirolor.

O altă zonă verde populară în rândul drumeților este Pădurea Orléans, situată în partea de vest a orașului. În sudul pădurii Orléans, vă puteți bucura de un alt parc și un arboretum, ce domină localitatea Châteauneuf sur Loire.

Nord-estul Loiret

În partea de nord-est a orașului Orléans merită vizitat satul Yèvre le Châtel, aflat pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”. Dacă tot vă aflați în zonă, puteți explora localitatea Montargis, traversată de râuri și canale, cu câteva poduri, dar și alte locuri de interes. Unele din cele mai importante castele din această parte a departamentului Loiret se găsesc în locații spectaculoase, pe malurile râului, așa cum este cazul Bellegarde sau Château de Chamerolles în Chilleurs aux Bois.

Sud-estul Loiret

Imediat în sudul Orléans puteți vizita castelul din La Ferté Saint Aubin. Aproape de aici, o destinație plăcută poate fi parcul Domaine du Ciran din Ménestreau de Villette. Domeniu în sine este vast, în pare parte împădurit, un parc cu numeroase rute marcate ce vă oferă posibilitatea să vedeți căprioare și alte specii de animale, în mediul lor natural. Satul Vannes sur Cosson merită și el o vizită, pentru faimoasele „maisons à colombages” ce-i aglomerează centrul.

În sud-estul Loiret, o altă aracție majoră este Château de Sully sur Loire, cel mai important castel al departamentului și cel mai estic dintre castelele cuprinse de zona generică a Castelelor Loarei. Nu departe de Surry sur Loire, abația din Saint Benoît sur Loire, cunoscută și sub numele de Abbaye de Fleury, este unul dintre cele mai importante edificii religioase din Loiret. În aceeași linie, oratoriul din Germigny des Prés, este prezentat în incinta unei foste biserici ce datează din secolul al X-lea și cuprinde, în absidă, un mozaic impresionant.

În această parte a Loiret, n-ar trebui să omiteți Gien, localitate situată într-un decor superb pe malurile Loarei. Lângă, „Arboretum national des Barres” aduce laolaltă o gamă variată de arbori din întreaga lume, iar 30 de kilometri mai la sud, în preajma Gien, ați putea să vedeți o altă localitate pitorească, Saint Brisson sur Loire. Castelul din secolul al XVI-lea Château de La Bussière, a fost realizat în stil renascentist, fiindu-i ulterior adăugate grădinile ce se pot vedea și astăzi, considerate dintre cele mai frumoase din Franța. Continuând spre sud-est, aveți parte de alte activități legate de cursul Loarei și al canalului din Briare, ce traversează cel mai mare fluviu al țării.

Vestul Loiret

Legăturile cu Ioana d’Arc, Fecioara din Orléans, ce joacă un rol important în istoria și turismul departamentului Loiret, se fac simțite și la Beaugency, o localitate medievală din sud-vestul departamentului, locul de desfășurare al unei bătălii importante din timpul „Războiului de 100 de ani”. La nord de Beaugency, în Meung sur Loire, puteți vedea un castel și alte câteva clădiri notabile. După ce explorați Meung sur Loire, vă sugerăm să vedeți și bazilica gotică, din secolul al XVI-lea, din Cléry Saint André, la mică distanță în estul localității.

Pe urmele Ioanei d’Arc

Multe dintre cele mai importante bătălii în care eroina națională franceză a luat parte s-au dat pe teritoriul Loiret, inclusiv Asediul Orléans, oraș care, laolaltă cu alte localități din zonă, celebrează trecerea Ioanei d’Arc prin regiune. Putem menționa Chécy, Gien, Jargeau și Patay. De fapt, va fi foarte greu să vizitați Loiret și Valea Loarei fără să întâlniți, la tot pasul, vestigii despre faimosul personaj născut în Domrémy, plus mărturii despre Războiul de 100 de ani.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...