Ghid turistic Mayenne

Château du Rocher - Mézangers, Mayenne Château du Rocher - Mézangers, Mayenne

Chiar dacă Mayenne pierde turiști în favoarea vecinilor săi mai faimoși, din regiunile BretaniaNormandia și de pe Valea Loarei, cei mai intreprizi dintre turiști vor aprecia istoria și caracterul neîntinat al regiunii, liniștea zonei rurale. Localizat în nordul Franței, în cadrul regiunii Pays de la Loire, având ca vecini Normandia la nord, Britania la vest și Valea Loarei la sud, Mayenne prezintă câteva orașe și sate interesante, chiar dacă nu planificați să vă petreceți un sejur întreg aici. Din motive structurale, am hotărât să împărțim ghidul turistic Mayenne în două secțiuni, una dedicată zonei de la nord de Laval, ce cuprinde ceva mai multe atracții, plus cea de la sud de Laval, ceva mai liniștită.

Nordul Mayenne

Unul dintre cele mai mare localități din zonă poartă numele departamentului și este construit pe malurile râului omonim. Orașul poate fi o experiență plăcută, cu un castel, o bazilică și promenade riverane pitorești. Între cele mai interesante localități se numără Evron, cu biserica Notre Dame l’Epine și Laval, cu un centru istoric plăcut și o catedrală notabilă. Satul medieval Lassau les Châteaux, spre estul Mayenne, dispune, la rându-i, de un castel și alte câteva monumente istorice interesante. La mică distanță spre nord-vest de Evron, ne surprinde prezența unui alt castel medieval, ridicat în localitatea Mézangers, între secolele XIII – XVI – Château du Rocher. Tot în Mézangers vă puteți relaxa pe malurile lacului de agrement Etang du Gué de Selle.

Cel mai important sit istoric este, probabil, Jublains, o veche așezare romană situată la mică distanță în sud-estul Mayenne, ce cuprinde ruinele unui teatru roman, a unei fortărețe și un templu, rămășițe destul de vizibile. Artefactele descoperite aici sunt prezentate în cadrul unui muzeu arheologic. Spre estul departamentului, istoria a păstrat liniile defensive medievale și castelul din Sainte Suzanne, localitatea în sine aflată pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”. În colțul nord-estic, vă puteți bucura de priveliștile panoramice ale Mont des Avaloirs. Mare parte a departamentului este cu preponderență plat, așa că se poate vedea la mare distanță.

Zona de nord-est a departamentului este cunoscută ca regiunea de artă și istorie Coëvrons-Mayenne și include toate destinațiile sugerate puțin mai sus, câteva dintre atracțiile naturale, precum râul Erve, colinele Coëvrons și pădurea Charnie, plus câteva alte mici sate și bisericile aferente. În nord-vest, pe de altă parte, în Colombiers du Plessis, descoperim Jardins des Renaudies, cea mai cunoscută zonă verde a departamentului. Realizate după stilul englezesc, grădinile sunt vaste și plăcute pentru o plimbare, cu o serie largă de aranjamente botanice.

Sudul Mayenne

În partea de sud a localității Sainte Suzanne, în sud-estul departamentului Mayenne, puteți vizita localitatea Saulges, aflată pe lista „micilor localități de caracter” din Franța. În apropiere, vă sugerăm o plimbare în jurul micuțelor sate Saint Pierre sur Erve și Chémeré le Roi. Una dintre cele mai cunoscute atracții turistice este sistemul de peșteri aflat într-un decor pitoresc puțin în afara Saulges, cu două peșteri separate deschise vizitelor, prin intermediul unui tur organizat și beneficiind de aportul celor câteva facilități turistice prezente aici, precum cafeneaua. Ceva mai spre sud, puteți explora localitatea Château Gontier, una din cele mai mari centre ale departamentului, cu un centru istoric atractiv, datând din secolele XVII – XIX.

Aproape de Château Gontier, vizitați Refuge de l’Arche, cel mai popular obiectiv turistic din Mayenne. Rezervația se ocupă de animalele domestice și sălbatice maltratate, rănite sau confiscate de poliție. După ce primesc medicația necesară, animalele sunt fie păstrate, fie eliberate în sălbăticie, fie donate proprietarilor privați. Colțul sud-estic al departamentului prezintă micuța localitate Saint Denis d’Anjou, ce a păstrat piața din secolul al XVI-lea și alte câteva edificii din aceeași perioadă, o locație demnă de explorat, fie doar și pentru câteva ore în perioada verii, când străzile sunt înțesate cu flori.

O altă atracție râvnită de turiști se găsește, de această dată, în partea de sud-vest a departamentului Mayenne, la Cossé le Vivien – Muzeul Robert Tatin. Între 1962 și 1983, artistul a realizat numeroase sculpturi monumentale, înfățisând figuri istorice și artiști faimoși, astăzi expuse în casa transformată în muzeu post-mortem. Expoziția este una pe cât de interesantă, pe atât de ciudată.

Râul Mayenne

Mulți vizitatori sunt atrași de malurile și apele liniștite ale râului Mayenne din partea de sud a departamentului, fie pentru a călători la bordul unei ambarcațiuni pe cursul apei, fie pentru a urma, pe jos, traseul marcat de pe malurile acesteia, ambele opțiuni oferind posibilitatea de a vizita, pe rând, câteva dintre obiectivele riverane.

Localități de caracter

În Mayenne, avem de-a face cu câteva localități aflate pe lista „localităților de caracter din Franța”. Saulges și Sainte Suzanne sunt cele mai cunoscute dintre acestea, celelalte fiind Chailland, Saint Denis d’Anjou, Parné sur Roc, Lassay les Château și Saint Pierre sur Erve.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...