Ghid turistic Mladá Boleslav

Biserica din Mlada Boleslav Biserica din Mlada Boleslav

Mladá Boleslav (sau Jungblunzau), situat la 50 de kilometri nord-est de Praga, este locul în care Václav Laurin și Václav Klement au fondat fabrica de biciclete în secolul al XIX-lea, ce avea să producă, în 1905, prima mașină din Cehia și să fuzioneze în 1920 cu imperiul industrial Škoda, ce-și desfășoară activitatea în Plzeň. Cuvântul škoda înseamnă, de fapt, „prejudiciu” în limba cehă – și poate că ar fi putut fi evitat dacă nu ar fi fost numele real al fondatorului cele mai mari fabrici de mașini din țară, Emil Škoda. În realitate, Škoda a fost pentru o perioadă foarte lungă de timp, sursa mândriei patriotice cehilor, o cinste depreciată după ce fabrica a fost preluată de Volkswagen în 1991, în urma procesului de privatizare în masă ce a avut loc după căderea comunismului.

Principalul motiv de a vizita Mladá Boleslav este, fără îndoială,  Škoda Auto Muzeum, ce prezintă mai mult de 25 de modele de mașini vechi ce au aparținut Škoda și elemente aparținând firmei originate în Mlada, Laurin & Klements. Expoziția începe așa cum a început, de fapt, și istoria companiei Laurin & Klements, cu o bicicletă și câteva motociclete. Există și câteva mașini de epocă, chiar și o mașină de pompieri, însă marea majoritate a mașinilor datează din anii 1920 – 1930 – vehicule mari, în mare parte negre, în genul mașinilor de gangsteri pe care le putem vedea în filme.

Muzeul este găzduit de clădirea modernă a Škoda, pe strada Václava Klementa la numărul 294, la 1 kilometru nord-est de centrul orașului, imediat lângă uriașa uzină de automobile, însă destul de prost semnalizată, fiind mai dificil de găsit. Vă puteți însă folosi de silueta neo-barocă a clădirii Gymnázium, situată pe partea opusă a muzeului. Aproape de aici se găsește și frumosul teatru provincial, construit în stil Art Nouveau începând cu 1912, pictat în nuanțe de alb, auriu și albastru.

Staré Město se află la est de râul Jizera, într-un cot al unuia dintre afluenți, Klenice. Nu prezintă un extraordinar interes: primăria sa ornamentată cu sgraffito dispune de un turn de observație (vyhlídková věž), iar castelul gotic (hrad = castel în limba cehă) este bine ascuns în capătul sudic al orașului, folosit de habsburgi cu rol de cazarmă și adăpostind acum Muzeum Mladoboleslavska, o expoziție ce cuprinde, printre altele, o colecție de marionete din secolul XX.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...