Ghid turistic Mělník

Primăria din Mělník Primăria din Mělník

Poziționat într-un decor spectaculos, impunător, la confluența râurilor Vltava și Elba, Mělník se poate accesa călătorind 33 de kilometri nord de Praga, în mijlocul podgoriilor din Boemia Centrală. Istoria orașului datează din secolul al IX-lea, când a fost cedat puternicei familii Přemysl, ca parte a zestrei Ludmilei la căsătoria cu prințul Bořivoj. Ludmila a fost născută aici, localitatea devenind domiciliul văduvelor Boemiei până când habsburgii au intrat în posesia pământurilor cehești. Aceleiați Ludmila i se acordă meritul de a introduce cultura de viță de vie în zonă, însă producția de vin a devenit motorul economic numai după implicarea lui Carol al IV-lea, ce a dorit să dețină aproape strugurii ce i-au marcat copilăria, aduși din Burgundia.

Orașul vechi din Mělník

Monumentul de referință din centrul orașului Mělník este castelul renascentist, cocoțat deasupra terenului plat din jur. Clădirea actuală și curtea interioară frumos ornamentată cu modele sgraffito, este astăzi în posesia moștenitorilor ultimei familii aristocratice ce le-au avut în posesie demult, familia Lobkowicz, ce au restaurat recent camerele bine proporționate ale palatului. Se pot întreprinde vizite, însă doar cu rezervare prealabilă și însoțiți de un ghid oferit de proprietari, în care veți putea vedea mobila caracteristică perioadei în care a fost construit, hărți vechi și puteți degusta clasicul „plonk”.

La poalele castelului, vița de vie urcă pe terasele îndreptate spre sud, pe măsură ce terenul alunecă în râul de dedesubt. De la umbra marelui turn al bisericii Petru și Pavel, imediat lângă castel, puteți obține o panoramă și mai bună a confluenței râurilor ce curg în partea stângă și canalul subsidiar, situat undeva în față, pe vremuri congestionate de traficul fluvial, într-atât încât a fost nevoie de amplasarea unor lumini de semnalizare, pentru a limita coliziunile. Biserica în sine conține un osuar aproape macabru, plin cu nu mai puțin de 10,000 de schelete din perioada ciumei, organizate de studenți în prima parte a secolului al XIX-lea.

Celelalte părți ale orașului Mělník sunt destul de plăcute, potrivite pentru o plimbare relaxantă. Prima jumătate a pieței principale, Náměstí Míru, este mărginită de arcade baroce tipice reginii și cuprinde o veche poartă medievală, Pražská brána, ce a fost transformată într-o galerie de artă. Dacă aveți suficient timp la dispoziție, merită să aruncați o privire la colecția neobișnuită de căruțe cehești în muzeul Regionalní, situat la numărul 54 în piața principală.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...