Nelahozeves este dominat de silueta monumentală a castelului ce-i poartă numele, construit de arhitecții italieni în 1950 pentru un lacheu al împăratului Ferdinand I de Habsburg (cel ce a purtat și titlul de principe al Transilvaniei), astăzi acoperit aproape în întregime de ornamente murale de tip sgraffito. Din păcate, proprietarul inițial s-a aliat cu tabăra nepotrivită în timpul Războiului de 30 de Ani și în 1623 castelul a fost distrus de puternica Polyxena Lobkowicz. Cele mai frumoase amintiri de familie se găsesc acum la Praga, însă edificiul actual prezintă destule alte vestigii interesante pentru a garanta o vizită plăcută, cu condiția să apelați la unul din cele două tururi organizate.
Principalele atracții de pe traseul primului tur sunt cele două capodopere, „Higeia și Șarpele” a lui Rubens și „David cu capul lui Goliat” al lui Veronese. Cel de-al doilea tur vă duce în Sala Cavalerilor (Rytířský sál), cea mai bine conservată cameră renascentistă din palat. Trebuie să achitați în jur de 200 de coroane în plus pentru a beneficia de ghidul în limba engleză.
Fanii lui Antonín Dvořák, născut și crescut în Nelahozeves, la umbra vechiului castel, ar trebui să caute casa părintească a compozitorului clasic sau „rodný dům”, imediat lângă oficiul poștal. Dat în ucenicie unui măcelar, soarta lui Dvořák se schimbă rapid, la recomandarea profesorului său, fiind trimis la o școală din Praga și își continuă cu succes activitatea devenind directorul conservatorului și cel mai faimos compozitor ceh. Dacă găsiți pe cineva acasă, puteți arunca o privire la cele câteva bunuri personale ale artistului și celebrul său scaun balansoar.
Surse imagini