Ghid turistic Modena

Palatul Ducal din Modena Palatul Ducal din Modena

Bine cunoscuta in intreaga lume pentru personalitati precum Enzo Ferrari sau Luciano Pavarotti si delicii gastronomice precum tortellini, vinul Lambrusco si otetul balsamic, Modena a devenit una din cele mai bogate si mai avansate societati ale Europei. Situata in mijlocul vaii fluviului Pad, intr-una din cele mai bine dezvoltate zone ale continentului, de-a lungul numeroaselor rute dintre nordul Europei si Marea Mediterana, Modena se gaseste la intersectia dintre autostrada Brenner si Autostrada del Sole, la doar cativa kilometri distanta de reteaua de cale ferata si aviatica din Bologna.

Modena este renumita pentru comorile sale artistice si culturale, precum Catedrala, Palatul Ducal, Palatul Muzeelor si Galeria Este. Tot aici puteti gasi si teatre, concerte, piete de antichitati si expozitii, va puteti bucura de mancare apetistanta si admira extraordinarele curse de masini. Centrul istoric al orasului, cu arcadele, bisericile si palatele sale, ofera atractii pentru turistii si italienii iubitori de arta. Restaurantele sale ofera o gama variata de preparate locale, iar magazinele furnizeaza cele mai bune produse locale sau de import. Modena de astazi este caracterizata de o concentrare fantastica de fabrici de masini – Ferrari, Maserati, Bugatti, De Tomaso, Lamborghini – si de fabrici de ceramica – nu mai putin de 348, precum si de produse culinare celebre – otet balsamic, Parmigiano-Reggiano si Lambrusco sau cultura – Teatrul si Opera Comunala, Galeria Este si Biblioteca locala.

Modena (Mutina romana) a devenit parte a imperiului roman in urma razboiului dintre 215 – 212 i.Hr., iar in 183 i.Hr. a fost reintemeiata ca o colonie romana. Orasul roman pare ca a jucat un rol important in vremurile imperiale: vinurile si ceramica au fost mentionate de Pliniu. Secolul al IV-lea d.Hr. au gasit Modena intr-o stare decadenta; ravagiile lui Attila si conflictele din perioada Lombarda au lasat in urma un oras ruinat si un teren in paragina. In secolul al VII-lea, probabil din cauza unei inundatii teribile, emigrantii sai fondeaza un nou oras la cativa kilometri in nord-vest, satul Cittanova. La sfarsitul secolului al IX-lea, Modena a fost restaurata si refortificata de episcopul Ludovic.

Familia Este au fost la conducerea orasului incepand cu anul 1288. Dupa moartea lui Azzo al VIII-lea in 1308, comuna isi reafirma pozitia, iar in 1336 familia Este se afla la apogeul puterii. Pentru ei, Modena a fost transformata intr-un ducat, marit si fortificat de Ercole al II-lea, stabilit ca centru al rezidentei ducale atunci cand Ferrara, principalul sediu al familiei Este, a fost cucerita de fortele papale, in 1598. Francis d’Este (1629-1658) a construit cetatea si a inceput constructia palatului, ornamentat semnificativ de Francis al II-lea. In secolul al XVIII-lea Rinaldo d’Este (mort in 1737), a fost alungat de doua ori din oras de fortele invadatoare franceze, iar Francis al III-lea (1727-1780) a realizat multe dintre cladirile publice ale Modenei, insa tablourile lasate mostenire de familia Este au fost vandute, multe dintre ele Dresdei. Ercole al III-lea (1727-1803) moare in exil la Treviso, refuzand ofertele compensatorii ale lui Napoleon, cand Modena a fost anexata Republicii Cispadane.

In 1814 Ducatul Modena a fost reinfiintat. Ducele Francesco al IV-lea, cel mai mare fiu al Mariei Beatrice d’Este si arhiducele Ferdinand de habsburg-Lorena (fiul Mariei Tereza), au fondat linia dinastiei Habsburg-Este si au primt inapoi vechile domenii ale familiei Este. Curand, in 1816, Francesco a dezmembrat fortificatiile ce puteau fi folosite la fel de bine impotriva lui, incepand o perioada trista a istoriei Modenei, sub conducere austriaca. In 1846 locul sau a fost luat de Francis Francesco al V-lea, ce a fost temporar expluzat din Modena in timpul Revolutiei Europene de la 1848, insa a fost reinstalat la conducere de trupele austriece. Zece ani mai tarziu, pe 20 august 1859, reprezentantii Modenei au declarat teritoriul orasului ca parte a Regatului Italiei.

O colonie infloritoare inca din timpul romanilor, Modena s-a dovedit o forta medievala multumita industriei agricole si a sosirii in 1598 a nobililor Este din Ferrara. In timpul apogeului sau medieval, familia d’Este a condus una din curtile importante ale Europei, combinand rolul despotic cu cel de protector al operelor Renascentiste. Curtea d’Este a reusit sa atraga scriitori precum Petrarca, Tasso sau Ariosto si pictori precum Mantegna, Titian sau Bellini. Ercole I a reconstruit Modena realizand unul din cele mai rafinate orase europene. Familia sa a continuat sa conduca orasul pana in secolul al XVIII-lea.

Universitatea din Modena, fondata in 1683 de Francis d’Este, are ca puncte forte medicina si dreptul. Modena gazduieste, de asemenea, o Academie Militara, unde sunt antrenati ofiterii italieni, in parte gazduida de palatul ducal in stil baroc, a carui constructie a fost inceputa de Francis I in 1635, dupa planurile si proiectele lui Avanzini si terminata de Francis Ferdinand al V-lea, inzestrat de catre acesta cu o curte interioara superba. Biblioteca Estense adaposteste volume istorice importante si 3.000 de manuscripturi.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...