Ghid turistic Bologna

Panoramă Bologna Panoramă Bologna

Inconjurata de dealuri, centrul orasului Bologna arata aproximativ la fel cum o facea in timpul Renasterii, cu structuri arhitectonice de culoare rosie, palate medievale, strazi impanzite de resedinte cu pridvoare, alei acoperite si pavate cu marmura si incantatoarele turnuri inclinate Asinelli sau Garisenda. Bologna afiseaza exponatele cele mai superbe ale mai multor lumi. Are piete, biserici si muzee frumoase; este un centru comercial important; un oras universitar infloritor plin de cafenele, baruri si o viata de noapte vibranta; un paradis gastronomic, faimos pentru paste, mezeluri, branza si vin.

Bologna este si capitala provinciei cu acelasi nume, precum si a regiunii din care face parte, Emilia Romagna. Situata in zona premontana a Apeninilor, unde valea fluviului Pad se deschide in campia Emilia, Bologna este punctul de intersectie al principalelor trasee rutiere nationale. Universitatea din Bologna, cea mai veche a Europei, a fost fondata in 1088 ca o scoala legislativa de catre cativa invatati ce-si doreau sa rezolve disputele dintre Sfantul Imperiu Roman si papalitate. Astazi este un centru international dedicat conferintelor academice si activitatii editoriale. Studentii dau tonul de radicalism localitatii. De multe ori Bologna este denumita „Rosie”, nu pentru deliciosul „ragu alla bolognese”, ci pentru culoarea orientarii politice. A fost primul oras din Italia ce si-a ales un consiliu urban comunist.

Astazi, Bologna este vazuta ca o capitala culturala a Europei; prestigioasa universitatea este faimoasa in intreaga lume. Un oras antic cu o mostenire artistica larg recunoscuta (scolile Caracca si Reni s-au infiintat aici), Bologna a primovat diferite initiative culturale la scala globala. Este un oras cunoscut pentru identitatea sa puternica, programele de schimburi inter-culturale, turnurile sale, portile de acces, palatele sale magnifice si bucuria de a trai. Ce se poate spune mai mult despre un oras ce dispune de catedrale, palate, o universitatea faimoasa in intreaga lume si cel mai bun tortellini?

Regiunea din interiorul si exteriorul spatiului urban de astazi a fost intemeiata in Epoca Bronzului, acum peste 3.000 de ani, de triburile cunoscute sub numele de Villanovese. Ei sunt ulterior cuceriti de etrusci, care, la randu-le, sunt invinsi de celti, alungati si ei, in cele din urma, de romani. Orasul, redenumit Boronia, a fost colonie romana timp de peste 400 de ani, cand imperiul a intrat in declin si Boronia este atacata din nord de o succesiune de triburi barbare: vizigoti, huni, goti si lombarzi.

Bologna se mandreste cu o istorie indelungata, ca un loc pe care multi s-i l-au dorit, insa putini l-au putut subjuga. Bologna merita sa fie in centrul atentiei tuturor: locatia sa strategica, universitatea din 1088 si bogatia in crestere obtinuta din comert erau valorile aditionale pentru teritoriul oricarui imperiu. Crestinii au inceput lupta pentru Bologna si, dupa ce lombarzii au fost invinsi, o serie de papi si de imparati romani s-au intrecut pentru a controla orasul. Familiile rivale puternice din Bologna au concurat, sustinute fie de papa, fie de imparat, rezultand adesea in razboaie civile. Orasul a inceput sustinandu-i pe guelfi, aliatii papei, apoi pe ghibelini. Ulterior, papalitatea si-a trimis iar armata la Bologna si a alipit-o statului papal.

Orasul a ramas totusi intr-o stare conflictuala sub controlul papei, pana la sosirea lui Napoleon, de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Dupa ce imperiul napoleonian s-a prabusit, orasul a trecut din nou sub conducerea papala. Multi dintre bolognesi au sustinut chemarea Italiei la unitate, fiind condusi de regimul fascist al lui Mussolini in cel de-al Doilea Razboi Mondial impotriva aliatilor, insa Bologna a devenit, mai tarziu, un centru al rezistentei in lupta impotriva germanilor, ce au ocupat Italia imediat dupa ce italienii au schimbat taberele. Dupa razboi orasul a devenit exponatul politicilor radicale si un suporter pe termen lung al partidului democrat. Astazi, Bologna Rosie nu mai este la fel de rosie cum era odinioara. Universitatea este inca o sursa de neliniste sociala, chiar daca se vede mai putin decat la apogeul protestelor din anii 1970.

Bologna are stranse legaturi cu lumea muzicala. Mozart si Rossini au studiat ambii in oras, primul avand doar 14 ani cand a devenit un membru al Accademia Filarmonica, una dintre academiile cele mai valoroare ale Europei, fondata in 1666. Rossini, ce venea din orasului invecinat Pesaro, a debutat in lumea operei la Bologna in 1814, cu „Tancredi” si „Italianca in Alger”. Ambele lucrari au primit o apreciere buna, in contrast cu premiera din Italia a operei Lohengrin a lui Wagner, ce a bucurat audienta bolognesa cu nu mai putin de 18 performante. Aplauzele entuziasmante l-au uimit chiar si pe egocentricul autor Wagner, ce a primit ulterior titlul de cetatean de onoare al orasului, participand la renumele si reputatia muzicala a Bolognei. Astazi, traditia muzicala continua sa infloreasca. Sunt organizate concerte in mod regulat in Sale Mozart la Accademia Filarmonica si in cateva dintre bisericile orasului.

Teatro Comunale este principala locatie de organizarie pentru opera si muzica clasica in Bologna. Inca din 1763 teatrul a primit cativa dintre cei mai mari compozitori ai lumi, inclusiv Rossini, Verdi sau Wagner. Sezonul de opera, recunoscut ca al doilea cel mai renumit dupa La Scala din Milano, incepe la sfarsitul lunii noiembrie si continua pana la sfarsitul lui iunie. Teatro Comunale organizeaza concertre prestigioase, atat in interiorul teatrului, cat si in bisericile locale din septembrie pana in iunie. Concerte importante sunt sustinute in Sala Bossi din cadrul Conservatorio di Musica G. B. Martini, Piazza Rossini din decembrie pana in mai. Muzica este o prezenta permanenta si la Accademia Filarmonica si la Basilica di Santa Maria dei Servi. Bologna dispune de nu mai putin de 14 teatre, oferind o selectie larga din dramele lui Shakespeare, pana la teatru experimental. Toate spectacolele sunt sustinute in limba italiana. Teatro Duse este cel mai traditional dintre acestea, din noiembrie pana in mai atragand in Bologna o multime de vizitatori din clasa de mijloc, pentru a le prezenta un repertoriu reputat de drame clasice. Arena del Sole, recent renovata, ofera un program artistic ceva mai diversificat, de la muzica conservatoare la avangardista. Teatro Dehon este locul principal pentru spectacolele de comedie. Teatro Testoni este specializat in performante pentru copii in fiecare sambata si duminica dupa-amiaza.

Bologna gazduieste multe festivaluri si concerte internationale. Intre ele putem mentiona I Grandi Interpreti, un ciclu de concerte din aprilie pana in iunie, prezentand cei mai buni solisti, cele mai buna orchestre si grupuri muzicale din lume, precum si Suoni dal Mondo, o serie de concerte ce au loc intre noiembrie si decembrie, dedicat repertoriului muzical international si Sintonia d’Assoli, un festival de jazz si muzica contemporana, in timpul lunilor de vara. Bologna Sogna este festivalul ce se deruleaza pe intreaga perioada a verii, cuprinzand expozitii de arta, teatre experimentale, spectacole de cabaret, rock, poezie si teatre de papusi, deseori organizate in aer liber.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...