Ghid turistic Oise

Ruinele abației din Chaalis Ruinele abației din Chaalis

Chiar dacă nu este între cele mai vizitate departamente ale Franței, Oise dispune de un număr important de monumente istorice și religioase, castele și un peisaj impresionant întruchipat de ariile dens împădurite, precum și de câteva parcuri tematice populare. La mică distanță nord de Paris, destinațiile departamentului Oise reprezintă atracții principale pentru parizienii în căutare de scurte escapade de weekend, explorând pădurile și traseele rurale.

Oise se poate împărți în trei regiuni distincte, cu Senlis în sud-est, Compiègne în nord-est și zona din jurul Beauvais în vest. Dintre acestea, estul primește cei mai mulți turiști.

Monumente și locuri de interes în Oise

În afară de cei atrași aici de distracția din parcurile tematice precum Asterix, mare parte din vizitatori vin pentru monumentele istorice, în special castele, catedrale sau biserici, dar și pentru a se bucura de pitorescul regiunii rurale. Multe din castelele din Oise oferă grădini superbe, aflate pe lista „grădinilor remarcabile” ale Franței, precum cele de la Chantilly (atât Potager des Princes cât și grădinile castelului), sau grădinile castelelor din Compiègne, Senlis sau Vez. 

Vestul Oise și Beauvais

Cunoscut de noi pentru aeroportul low-cost ce operează zboruri dinspre România, orașul Beauvais, capitala departamentală, este renumit în rândul turiștilor în principal pentru catedrala sa impunătoare. Aproape de Beauvais descoperim Château de Troissereux, o clădire din secolul al XV-lea, construită în stil renascentist. Frumoasa localitate Gerberoy, listată în rândul „celor mai frumoase sate ale Franței”, este situată în această parte a departamentului Oise, iar dacă sunteți în zonă, vă sugerăm să vedeți și vecinele Lachapelle și Songeons. În măsura în care avansați spre sud, locurile de văzut sunt satele Chaumont en Vexin, Reilly și Montjavoult.

Nord-estul Oise și Compiègne

În nord-est puteți înceăe cu catedrala regională din Noyon. Puțin spre sud, orașul Compiègne dispune de câteva monumente istorice, însă este apreciat și pentru pădurea ce-i poartă numele, situată în partea de sud-est a localității, o destinație populară de vacanță și locul în care s-a semnat armistițiul de la capătul Primului Război Mondial. Pădurea cuprinde o copie a vagonului de tren în care a fost semnat armistițiul – originalul a fost transferat în Germania, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce francezii au fost învinși, în 1940, fiind ulterior distrus de bombardamente.

Château de Compiègne este un alt obiectiv turistic remarcabil din afara orașului, în timp ce, la est de Compiègne aveți posibilitatea să admirați un alt castel notabil, Château de Pierrefonds, unul din cele mai frumoase din Oise, construcție ce încununează satul cu același nume. Un alt sat interesant, nu departe de aici, este Saint Jean aux Bois, situat în inima pădurii. Ruinele abației Notre Dame d’Ourscamp sunt o atracție pitorească, în special în perioada verii, când înfloresc grădinile adiacente.

Sud-estul Oise și Senlis

Vizitatorii din partea de sud-est a departamentului Oise se concentrează, în general, în jurul Senlis, localitate renumită pentru catedrala sa. Parcul regional de lângă acoperă o mare parte din sud-estul departamentului, în jurul Senlis, furnizând multe oportunități de explorare a lacurilor și fondurilor forestiere ale regiunii. Trasee turistice marcate vă ajută la deplasarea facilă.

O altă destinație populară de aici este Château de Chantilly, una din cele mai apreciate atracții din regiune, însă nu trebuie să ignorați nici construcția din secolul al XVIII-lea a Château d’Ermenonville. Abațiile, bisericile și mănăstirile sunt bine reprezentate pe întreaga suprafață a departamentului, cu mențiuni speciale pentru biserica din Royaumont, de la granița sudică cu Val d’Oise; ruinele Abbaye Royale de Chaalis; abația Moncel din Pontpoint ce datează din secolul al XIV-lea.

Nicio vizită în această parte a Franței nu ar fi completă fără o plimbare prin salba de sate pitorești, precum Saint Jean aux Bois, Saintines, Montepilloy sau Ermenonville.

Parcuri tematice

Chiar dacă am păstrat această secțiune pentru final, ar trebui menționat faptul că unul din cele mai vizitate obiective turistice ale Oise, ce primește anual aproape tot atâția turiști cât primesc toate celelalte atracții departamentale la un loc, este parcul tematic Asterix. Bazat pe figura celebrului caracter din desenele animate, parcul dispune de toate distracțiile imaginabile și este situat la doar 30 de kilometri de Paris.

Un alt parc de aventură din această parte a departamentului se găsește în Emenonville și este numit La Mer de Sable. O experiență antrenantă, ce va încânta în egală măsură atât adulții, cât și copii, parcul este construit în jurul unei dune de nisip și întruchipează aventurile vestului sălbatic. O mulțime de atracții, spectacole și zone de agrement pot fi găsite într-un al treilea parc tematic al zonei – Parc Saint Paul, lângă Beauvais.

Muzeele din Oise

Între cele mai importante muzee din Oise putem menționa Musée vivant du cheval, situat în grajdurile de lângă Chantilly și dedicat cailor. Alte muzee demne de menționat sunt cel dedicat perlelor din Méru, muzeul departamental din Beauvais, cele două mici muzee din Compiègne dedicate artei, arheologiei și istoriei, precum și Musée Gallé Juillet din Creil, profilat pe ceramica decorativă.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...