Ghid turistic Beauvais

Catedrala gotică din Beauvais Catedrala gotică din Beauvais

Pe masura ce va indreptati spre sud, de la Amiens spre Paris, zona rurala devine plata, cu spatii largi – Beauvais, la 60 de kilometri sud de Amiens, pare sa se incadreze perfect in acest peisaj. Reconstruit, ca si Amiens, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, este un oras cenusiu, compensat de prezenta catedralei sale gotice, Cathedrale St Pierre, ce troneaza deasupra orasului. Este o cladire care, poate mai mult decat alte edificii similare din Franta, demonstreaza materialismul religios din Evul Mediu. Corul, a carui constructie s-a incheiat in 1272, a fost demult mai inalt cu 5 metri decat al catedralei din Amiens, insa doar pentru o scurta perioada de timp, prabusindu-se in 1284. Inlocuirea acestuia a fost realizata 300 de ani mai tarziu, cu fonduri obtinute din faimoasele „indulgente”, un drept primit de episcopul local de la papa Leo al X-lea.

Insa si acesta a picat in cativa ani, cu toate ca autoritatile au luptat pentru obtinerea altor fonduri, biserica a ramas neterminata. Din cateva puncte de vedere, catedrala a reusit sa indeplineasca scopul cu care a fost construita, lasand impresia ca este mai mare decat cea din Amiens. Frumusetea reala a cladirii, insa, sta in vitraliile sale, usile sculptate si ramasitele a ceea ce se cheama Basse Oeuvre, o biserica carolingiana din secoul al IX-lea, incorporata in structura actuala. Dispune si de cateva ceasuri remarcabile. Unul din ele, un ceas astronomic din 1865, mimeza scene de la Judecata de Apoi. Celalalt este un ces medieval ce a functionat timp de 700 de ani.

Chiar daca singura atractie cu adevarat important din Beauvais este catedrala, biserica St Etienne, la cateva strazi distanta in sudul catedralei, pe rue de Malherbe, merita sa aruncati o privire, pentru spectaculoasele vitralii renascentiste. Tot in Beauvais se mai poate vedea Galerie Nationale de Tapisserie, in spatele catedralei, un muzeu dedicat tapiseriilor ce au adus faima orasului, gazduind exponate incepand cu secolul al XV-lea si pana in perioada moderna. Musee Departemental, dedicat picturii, istoriei si arheologiei, se gaseste in cladirea robusta de vizavi. Statuia insufletitoare din piata centrala o reprezinta pe eroina locala, Jeanne Hachette, o luptatoare si un simbol al luptei din 1472, impotriva ducelui burgund, Carol Temerarul.

Pentru noi, orasul prezinta importanta prin aeroportul Beauvais, ce primeste avioanele low-cost ce pleaca din Bucuresti si alte localitati ale tarii. De aici, se poate ajunge la Paris in aproximativ o ora, fie prin intermediul caii ferate, fie utilizand autocarele puse la dispozitia clientilor companiilor aeriene.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...