Ghid turistic Palma de Mallorca

Panoramă Palma de Mallorca văzută dinspre mare Panoramă Palma de Mallorca văzută dinspre mare

Gazdă pentru aproape jumătate din populația insulei, Palma de Mallorca se bucură de aprecierea tuturor turiștilor din spațiul balearic, fiind scena celor mai bune restaurante de pe insulă, a unei vieți de noapte pe care n-o mai puteți descoperi nicăieri în Mallorca, cu o arhitectură comparabilă cu Barcelona și poate la fel de potrivită pentru o destinație de weekend, chiar dacă accesul aici se face ceva mai greu decât în capitala catalană. Cu toate acestea, mai sunt multe lucruri de făcut pentru oraș pentru a se ridica la nivelul multor destinații mai populare de pe continent, mare parte din suburbii având aceleași caracteristici rurale din trecut. Evidența lor accentuează însă modul clasic de viață al maiorchinilor, relaxat și tradițional, aproape dispărută în centru, unde ansamblul superb de străduțe înguste, magazine și clădiri restaurate o transformă în atracția apreciată de turiștii moderni.

O dată ajunși în centrul înconjurat de partea supraviețuitoare a zidurilor medievale, vă va fi destul de ușor să vă orientați, mai ales dacă țineți cont de silueta inconfundabilă a capodoperei arhitectonice din Palma – La Seu – catedrala gotică. Construcția reflectă influențele multiculturale ale insulei, realizată pe locul unei foste moschei maure, ce a fost, pe vremuri, un templu roman și marca malurile mării. Aproape de aici ajungeți în cartierul arab, cu labirintul său de străduțe, muzee, palate și curți interioare superbe.

Pe parta opusă de catedrală se află superba clădire a Palau de l’Almudaina, fostul sediu al guvernatorilor mauri ai insulei și, ceva mai târziu, al regilor maiorchini. Interiorul a fost restaurat minuțios, pentru a afișa gloria de odinioară, însă labirintul de holuri și camere au fost lăsate aproape goale de conținut. Cea mai importantă atracție de aici o reprezintă tapiseriile flamande, fiecare dintre ele abordând o tema clasică. La nord de palat, de-a lungul străzii Palau Reial, se găsește casa fostului magnat Joan March, transformată în muzeul cu același nume, după moartea acestuia, în 1962. Curtea interioară, cu influențe italiene, prezintă câteva exponate din colecția lui March – se remarcă sculpturile lui Henry Moore, bustul lui Rodin și gigantica Orgue del Mar, opera catalanului Xavier Corberó.

Celelalte părți ale orașului sunt, în mare parte, adăugiri relativ recente. Promenadele binecunoscute de astăzi, La Rambla și Passeig des Born, locul în care-și desfășoară activitatea florăresele și vânzătorii de ziare, a fost realizate în secolul al XIX-lea, pe albia uscată a unui râu. Vechile ziduri defensive din Palma, au fost dărâmate pentru a fi construită șoseaua de centură, Las Avingudas, alături de autostrada paralelă cu linia de coastă și promenada Passeig Maritim, au fost realizate începând cu anii ’50. Majoritatea turiștilor din capitala maiorchină preferă să rămână în interiorului inelului format de șoseaua de centură a orașului și să se învârtă, pur și simplu, pe străzile pietonale, înțesate de elemente arhitecturale deosebite și magazine.

De-a lungul litoralului descoperim portul de agrement și superba promenadă mărginită de copaci. Cei în căutare de plaje, vor găsi satisfacție la est, înspre Portixol și Ciudad Jardin, locul în care au parte și de câteva cluburi de plajă. În preajma mării, imaginea predominantă a cerului este acaparată de structura catedralei și Parc de la Mer, gazda celor mai multe din concertele în aer liber, festivități și open cinema din perioada verii. La vest de catedrală se găsește frumosul La Llonja, cu buticurile sale excentrice și galeriile de artă. Micile străduțe pietonale au fost până recent neglijate, însă zona a fost mult îmbunătățită în ultima perioadă de timp. Este unul din centrele activității nocturne din Palma de Mallorca, pentru că aici aveți parte de o nouă selecție de baruri, cluburi de noapte și restaurante.

Palma se transformă în timpul organizării numeroaselor evenimente – fiestas. Principalele două festivaluri sunt organizate în ianuarie și iunie – Sant Sebastian, respectiv Sant Joan. Pimul dintre ele este dedicat sfântului protector al orașului și constă într-o serie de parade, concerte muzicale și artificii, organizate în seara zilei de 19 ianuarie, cu procesiunile religioase oficiale a doua zi, pe 20 ianuarie. Sant Joan este celebrat pe 24 iunie, ca parte a solstițiului de vară. La fel ca și de Sant Sebastian, noaptea dintre 23 și 24 iunie sau Noaptea de Foc (Nit de Foc), așa cum o numesc localnicii, vede marea petrecere, momentul în care se pot admira costumațiile tradiționale.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...