Ghid turistic Rapallo

Promenada din Rapallo Promenada din Rapallo

Cunoscut pentru iernile sale blande, locul potrivit pentru plmbari de-a lungul promenadei insorite, Rapallo este rezidenta hibernala a multor oameni influenti din partea de nord a Italiei. Chiar daca are parte de o puternica dezvoltare moderna la periferii, Rapallo ramane asezarea litorala gratioasa ce a atras pe rand personalitati precum Ezra Pound, D. H. Lawrence si faimosul caricaturist Max Beerbohm. Flancat de un castel medieval si de frumoasa promenada de-a lungul marii, este intotdeauna animat de prezenta unor personalitati interesante si de acea ambienta speciala, caracteristica unui oras-port.

Localitatea Rapallo are origine antice romane si a prezentat de lungul timpului o importanta strategica. Se spune ca insusi Hannibal a traversat podul medieval din localitate in timpul celui de-al doilea razboi punic, iar in secolul al VI-lea, cadrul protejat de muntii incojuratori a fost pavaza episcopilor milanezi fugiti de invazia lombarda. Primele informatii scrise despre Rapallo dateaza din 1240, cand a fost mentioat ca un mic sat medival intarit de ziduri exterioare, cu cinci porti. In secolul al XII-lea a devenit o comuna, dar autonomia nu a durat decat o scurta perioada de timp. Intre 1229 si 1797, Rapallo a facut parte din teritoriul controlat de familia Savoia, sub autoritate Genovei. A fost intotdeauna scena unor importante evenimente din industria navala, un resort litoral popular ce dispune inca de cateva mici santiere navale si fabrici de motoare marine.

Incepeti-va explorarea traditiilor prezente in Rapallo cu o plimbare de-a lungul promenadei, in mijlocul palmierilor si al arborilor de maslini. De aici va puteti bucura de o panorama minunata a intregului golf, laolalta cu cladirile frumos colorate ce adapostesc cafenele, restaurante sau hoteluri, ce constituie partea centrala a localitatii. De cealalta parte se vede marea, frumosul castel medieval si portul. Se spune ca Rapallo a fost in vremuri imemoriale adapostul populatiei de liguri Tigulli, cei care au dat denumirea Golfului Tigullio de astazi, ce protejeaza orasul vechi. Podul gasit in partea estica a golfului este denumit in cinstea lui Hannibal care, asa cum am mentionat anterior, a trecut pe aici in drumul sau spre Alpi. Astazi, portul este intesat de iahturi si ambarcatiuni luxoase, iar docurile sunt pline de turistii ce nu au putut rezista frumusetii, vechimii si gratiei locului, mentinute nestirbite de trecerea timpului, vreme de secole. Este o localitate menita sa celebreze viata litorala si momentele de liniste suprema.

In mod natural, bucataria din Rapallo se concentreaza pe fructele de mare, cu o abundenta de legume de gradina si diferite ierburi ce dau gust, textura si aroma. Lamaii ce cresc aici din belsug sunt la fel de folositi cum este si uleiul de masline, mai delicat si mai rafinat decat cel gasit in Toscana, datorita apropierii de mare. Preparatele tipice sunt focaccia, ce se serveste intre mese sau laolalta cu alte feluri de mancare, faimosul linguine al pesto facut din busuioc, nuci de pin, ulei de masline si usturoi, o varietate de preparate din anghinare si legume de sezon. Lastarii de maghiran sunt foarte apreciati, la fel cum este tarhonul, rozmarinul, usturoiul sau maslinele, ce adauga iuteala si savoare multor preparate pe baza de peste.

Intre atractiile esentiale ale localitatii Rapallo se numara castelul construit in 1550, ce adaposeste acum cateva expozitii de arta, biserica San Francesco, un edificiul traditional ce include o sculptura notabila reprezentandu-l pe Iisus realizata de Anton Maria Maragliano in secolul al XVII-lea, districtul istoric cuprins de vecintatatea pietei Cavour, locul de unde incep Via Venezia, Via Mazzini si Via Marsala. Daca ramanem in cadrul istoric si religios, mai putem mentiona biserica San Francesco din secolul al XVI-lea si biserica Santo Stefano, cea mai veche cladire a localitatii, datand de aproape 1.000 de ani.

De-a lungul anului numeroase festivitati au loc mai ales in cadrul religios, sustinute de parohiile locale, pentru a sarbatori sfintii protectori sau purtatori de hram. Festivalul Nostra Signora di Montallegro are loc la inceputul lunii iulie, iar comemorarea gasirii Crucii Sfinte de catre Sfanta Elena se desfasoara in prima duminica a lunii mai. Exuberanta explodeaza in Rapallo intre 1 si 3 iulie, atunci cand se sarbatoreste Madonna di Montallegro, al carei sanctuar se gaseste pe o colina, dominand vizual localitatea. O icoana a sfintei este purtata pe strazi si un urias foc de artificii culmineaza cu un scenariu ce simuleaza incendierea castelului.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...