Ghid turistic Puy de Dôme

Castelul Tournoël, în Volvic Castelul Tournoël, în Volvic

Într-o zi senină de vară, priveliștile oferite de vulcanii din jurul Puy de Dôme par să fie între cele mai frumoase și cele mai cunoscute peisaje ale Franței. Nu treceți cu vederea însă nici celelalte atracții naturale ale departamentului, și nici localitățile pitorești tradiționale. Situat în inima regiunii Auvergne și a Masivului Central, cu capitala la Clermont Ferrand, Puy de Dôme se divide, în mod natural, în trei zone principale:

  • o regiune centrală ce se derulează de la nord la sud prin centrul departamentului, de-a lungul autostrăzii A75;
  • regiunea de la est, din cadrul Parc du Livradois Forez;
  • regiunea vestică, cea mai vizitată parte a departamentului, cuprinsă de Parc des Volcans d’Auvergne.

Vestul Puy de Dôme și Parc naturel régional des Volcans d’Auvergne

Începeți-vă vizita în regiune din nord cu o excursie la abația în stil romano-gotic din Mozac și o vizită în localitatea Riom, la câțiva kilometri mai la nord, unde puteți vedea câteva monumente istorice interesante. Apa minerală Volvic, renumită pe plan mondial, provine din orașul cu același nume, situat la o distanță mică în sud-vestul Riom. Aproape de Volvic descoperim unul dintre cele mai interesante castele medievale din regiune – Château de Chazeron, ale cărui grădini bine întreținute furnizează un peisaj superb. Construcția unui alt castel notabil, de această dată parțial în ruine, se poate vedea la Château de Tournoël.

Cea mai cunoscută destinație, pe măsură ce avansați spre vest, în Parcul Vulcanilor din Auvergne, este însuși Puy de Dôme, vulcanul ce a dat numele departamentului, situat în vestul capitalei Clermont Ferrand. Este atracția principală pentru cei mai mulți dintre turiști, cu peisaje spectaculoase ale Chaine des Puys cât privești cu ochii, seria de vulcani ce traversează regiunea.

Acești vulcani s-au format aici nu mai demult de acum 10.000 de ani. Incredibil, având în vedere faptul că picturile peșterilor din Lascaux, din Dordogne, au cu 15.000 de ani mai mult! Parcul tematic Vulcania, de lângă Puy de Dôme, este o altă atracție populară, în special în rândul familiilor și copiilor, cu divertisment axat pe vulcani și cutremure, ce combină într-un mod plăcut educația cu distracția. O atracție naturală pe care am recomanda-o în mod deosebit este punctul de observație din afara satului Queuille, ce domină vizual versanții împăduriți și o buclă largă a râului Sioule.

Spre estul departamentului, biserica din Orcival ne atrage atenția, una din cele mai impresionante construcții de acest tip din întreaga regiune administrativă Auvergne, precum și micuța localitate Saint Sauves d’Auvergne, un sat pitoresc situat de-a lungul râului Dordogne. Continuând spre sud, prin parcul vulcanilor, avem câteva alte localități atractive de explorat și un peisaj impresionant. Între atracțiile principale menționăm Saint Nectaire, castelul și satul Murol, precum și stațiunile La Bourboule sau Mont Dore.

O regiune de schi cunoscută, numită Super Besse, se află în aceeași regiune, în mijlocul parcului vulcanic. Una din cele mai plăcute modalități de a explora decorul natural este să urmați drumul ce conduce din Chambon sur Lac spre Réserve Naturelle de la Vallée de Chaudefour, ce trece printr-o trecătoare alpină înaltă, Col de la Croix Saint Robert (o ruta ciclistă dificilă), pentru a ajunge, într-un final, la Mont Dore.

Estul Puy de Dôme și Parc naturel régional Livradois Forez

Chiar dacă este ceva mai puțin vizitată decât faimoșii vulcani de la vest, regiunea montană din partea estică a Puy de Dôme, din interiorul și din jurul Parc du Livradois Forez, oferă peisaje pitorești, coline împădurite, pajiști și mlaștini. În nord-estul departamentului se găsește orașul Thiers, cunoscut pentru tacâmurile de masă produse aici, o localitate plăcută, cu un centru istoric remarcabil și câteva construcții impresionante realizate pe jumătate din lemn. Nu departe, spre nord de Thiers, satul Chateldon poate fi o opțiune atractivă, în vecinătatea unui castel medieval.

Un alt castel medieval, de această dată la sud de Thiers, este Château d’Aulteribe, recomandat vizitatorilor interesați de mobilă și covoare de anticariat. Avansând și mai departe, spre sud, puteți vizita Courpiere, Olliergues și Billom, fiecare prezentând caracteristici interesante, parte a unei rute ce absoarbe cele mai importante atracții ale parcului Livradois Forez. Localitatea Ambert se găsește tot în această parte estică a Puy de Dôme, renumită pentru brânza produsă aici, însă și cu un centru istoric deosebit.

Centrul Puy de Dôme

Cel mai mare oraș din Puy de Dôme este capitala Clermont Ferrand, cunoscută pentru catedrala sa gotică impozantă, construită în stâncă neagră, și alte câteva monumente de real interes. Tot în această regiune, între cele două mari parcuri naturale, vă recomandăm să vizitați localitatea Issoire și biserica sa romanică. Satul Usson, situat la câțiva kilometri est de Issoire, precum și Montpeyroux, ceva mai departe, spre nord, se află ambele pe lista noastră de recomandări turistice în Puy de Dôme, la fel cum se întâmplă și cu Château de Villeneuve Lembron, un monument național francez situat la câțiva kilometri spre sud.

Rețineți faptul că Usson și Montpeyroux sunt foarte aproape de autostrada A75 și pot reprezenta puncte importante de oprire într-o eventuală explorare a regiunii cu direcția sudului Franței. Două alte sate aproape de aici ne atrag atenția: Saint Floret și Saint Saturnin, ambele de pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...