Ghid turistic Aurillac

Panoramă cu biserica Saint-Géraud în prim-plan Panoramă cu biserica Saint-Géraud în prim-plan

Capitala provinciei Cantal, Aurillac se situeaza in partea de vest a lantului montan, la 98 de kilometri distanta de Brive si 160 de kilometri de Clermont Ferrand. In ciuda conexiunilor sale feroviare bune si a faptului ca si-a dublat populatia in ultimii 40 de ani, pentru a ajunge la un numar de 30.000 de locuitori, a ramas una din cele mai putin cunoscute capitale departamentale ale Frantei. A fost pana in perioada recenta un producator major de umbrele, insa aceasta industrie pare sa se subtieze, la fel cum se intampla si cu manufactura de dantele sau cu tabacariile. Acum este mai mult un centru administrativ si comercial, cu cateva targuri importante de bovine, ce se tin in fiecare luni in suburbiile Sistrieres. Chiar daca nu dispune de atractii majore, este un loc placut si nepretentios, potrivit pentru o scurta vizita, daca veniti din vest si mergeti spre Masivul Central Francez.

Cea mai interesanta parte a localitatii Aurillac este nucleul de stradute vechi, aproape toate pietonale si pline de magazine de calitate, la nord de place du Square. Rue Duclaux conduce de aici spre atractiva place de l’Hotel de Ville (piata primariei), unde targurile de miercuri si de sambata se desfasoara in umbra frumoasei cladiri de piatra a primariei, construita intr-un stil clasic republican, in 1803. In spatele ei, continuarea rue de Forgerons duce spre micuta place St Geraud, cu o fantana din secolul al XII-lea, tronata de o casa in stil romanic, ce facea parte, probabil, din anexele bisericii cu acelasi nume ca si piata. In spatele bisericii, trecand printr-o gradina incantatoare, rue de la Fontaine ajunge pe malul raului, langa Pont du Buis, locul din care puteti sa o luati la pas de-a lungul cours d’Angouleme pe cealalta parte a raului spre Pont Rouge si place Gerbert.

Pe o faleza abrupta ce troneaza acest capat al orasului, se gaseste structura din secolul al XI-lea a Chateau St Etienne, continand singurul muzeu remarcabil din Aurillac, Museum des Volcans, cu o sectiune dedicata vulcanilor si cateva panorame superbe ale muntilor din est. In partea de sud-est a orasului, in directia Aubrac, drumul duce prin Carlat, pe vremuri un centru feudal important, precum si prin frumoasele sate Mur de Barrez, Brommat si Albinhac, unde puteti vedea cateva case vechi pitoresti si cateva biserici mai ciudate.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...