Coasta Pyrénées Orientales dispune de plaje lungi de nisip și sate pescărești tradiționale, precum Collioure, asigurând mediul unei vacanțe litorale speciale. În interiorul departamentului, veți găsi atracții precum magicul Mont Canigou, văi pitorești și localitatea Céret, locul în care a trăit faimosul Picasso și unde astăzi puteți admira un muzeu de artă cu adevărat impresionant.
În traducere liberă „Pirineii Orientali”, este unul din departamentele Franței din cadrul regiunii Languedoc Roussillon, ocupând partea cea mai sudică a acesteia, până la granița cu Spania. Având în vedere diversitatea formelor de relief, zona poate fi împărțită în două areale cu caracteristici distincte pentru vizitatori: regiunea de coastă, la Marea Mediterană și secțiunea interioară ce ajunge până la Munții Pirinei. Ambele oferă câteva atracții reușite și este destul de ușor de parcurs dacă planificați să-i alocați câteva zile.
Partea interioară a Pyrénées Orientales
Zona ce se întinde de la Pic du Canigou și coastă până la sudul orașului Perpignan poartă numele de Albères. Această regiune montană se derulează de-a lungul frontierei dintre Franța și Spania și include munții încântători, deși nu foarte înalți, ai Mont Canigou, ce domină vizual mare parte a Pyrénées Orientales. De cele mai frumoase peisaje, dar și de o lecție de spiritualitate, aveți parte în vârful de 2.785 de metri, la abația Mont Canigou.
Alte atracții din această parte a sud-vestului Pyrénées Orientales includ turnurile Madeloc și Massanne, plus castelul de la Ultrère, însă specialitatea casei rămân totuși peisajele fabuloase ale întregi regiuni. Spre nordul departamentului, la Tautavel, aveți parte de decorul impresionant al Gorges des Gouleyrous. În Tautavel, în peștera Caune de l’Aragó, au fost descoperite cele mai vechi rămășițe umane cunoscute, datând de acum 450.000 de ani (deși această dată diferă în multe dintre sursele de informare).
Cele două artere rutiere principale pe care le puteți urma pentru a explora interiorul sunt de-a lungul văilor Tech și Têt, ambele traversând peisaje superbe.
Valea râului Têt
Valea Tet se deruleaz de la Perpignan spre Prades și mai departe, trecând pe lângă neobișnuitele fortificații din Villefranche de Conflent și Eus pentru a ajunge la Mosset. Toate cele trei localități sunt listate între „cele mai frumoase sate ale Franței”. Pe drum spre Mosset veți trece prin stațiunea balneo Molitg les Bains, însă vă sugerăm să faceți un mic ocol din Prades, pentru a vede mănăstirea benedictină Saint Michel de Cuxa.
O altă atracție pe care n-ar trebui s-o ratați se găsește aproape de Perpignan și consistă în câteva aflorimente stâncoase pe Ille sur Têt. Puțin mai la sud de valea râului, lângă Thuir, veți descoperi o altă localitate din lista „Les plus beaux villages de France” – Castelnou, un sat pitoresc ce dispune de un castel cocoțat în vârful colinei din spatele liniei de case.
În capătul vestic al Văii Têt ajungeți în Llívia, o enclavă spaniolă de pe teritoriu francez, interesantă tocmai pentru statutul său politic, locuită de spanioli, în mod oficial, de la sfârșitul Războiului Civil Spaniol și acceptată ca atare prin Tratatul Pirineilor, din anul 1659.
Valea râului Tech
Aproape paralel cu valea Têt, cursul Tech se găsește ceva mai la sud, trecând prin Céret, localitatea cochetă unde Picasso a trăit o bună bucată de timp și care acum prezintă un important muzeu de artă. De aici, itinerariul poate continua cu valea Têt pentru a vedea Arles sur Tech, cu mănăstirile și abațiile sale, după care veți avea posibilitatea să admirați Gorges de la Fou, la capătul unei plimbări de-a lungul fundului unei văi gen canion. Mai departe de aici și foarte aproape de granița cu Spania se găsește micuța localitate medievală Prats de Mollo, care merită, la rându-i, o scurtă vizită.
Litoralul Pyrénées Orientales
Secțiunea de coastă a departamentului se poate diviza la sud și la nord de Perpignan, un oraș animat, cu câteva atracții istorice interesante. Înainte de a vă avânta pe coastă, vă sugerăm să vedeți și Elne, o localitate la sud de Perpignan, pentru a vedea catedrala și mănăstirea, precum și structurile defensive Forteresse de Salses, în nordul punctului nostru de referință, centrul administrativ al departamentului Pyrénées Orientales, Perpignan.
Regiunea de coastă de aici, cunoscută sub numele de Côte Vermeille (Costa Vermela pe catalană), este afectată de turismul de masă, dar a reușit să păstreze încă un număr de localități pitorești pe care le puteți descoperi pe măsură ce explorați regiunea, și multe, multe plaje de nisip. O mențiune aparte trebuie s-o acordăm Collioure, o localitate la fel de pitorească precum alte locuri faimoase de la Mediterană, cu un port, un castel și un labirint de străduțe înguste, dedicate culorilor vii și restaurantelor de calitate.
Alte stațiuni și resorturi de-a lungul Côte Vermeille, între Perpigan și Spania, sunt Canet Plage (Canet en Roussillon), Saint Cyprien, Port Vendres, le Barcares, Banyuls sur Mer, Cerbère și Argelès sur Mer. Fiecare dintre acestea dispune de propriile caracteristici și plaje, pentru ca voi să nu vă plictisiți.
Surse imagini
- Cover: AC - Wikipedia | Public Domain Mark 1.0