Situat la capătul nordic al câmpiei Zollfeld, Sankt Veit an der Glan este un oraș-târg liniștit, ce poartă câteva mărturii ale fostului său statut, de capitală a Carintiei până în 1518. Împânzit de clădiri medievale și baroc și păstrând intacte porțiuni semnificative ale zidurilor sale defensive, St Veit dispune de câteva colțuri pitorești și poate fi un punct interesant de oprire în drumul spre Magdalensberg sau Hochosterwitz.
Orașul prinde viață în ultima săptămână din septembrie, când are loc Wiesenmarkt, târgul cu aspect medieval ce atrage anual aproximativ 500.000 de vizitatori. Atât Wiesenmarkt, cât și sărbătoarea Pfingsten (Rusaliile) sunt însoțite de marșuri ale Trabanten, un fel de gardă onorifică compusă din localnici. Cea mai bună modalitate de a vedea St Veit este să vă îndreptați spre Hauptplatz și să vă delectați în labirintul de alei și străduțe pietonale din jur. Pfarrkirche din parte nordică a pieței principale merită să aruncați o privire înăuntru, măcar pentru a vedea altarul multicolor realizat în 1752 de maestrul local Johann Pacher, precum și pentru decorurile aurite ale Fecioarei Maria și sfinții Dominic sau Clara.
Celălalt capăt al Hauptplatz este dominat de prezența fațadei în stil baroc al Rathaus, în spatele căreia se ascunde o curte interioară atractivă, acoperită acum cu panouri moderne de sticlă, decorată cu „sgraffito” reprezentând dragoni, șerpi și păsări. Imediat lângă, Muzeul St Veit, ne oferă un amestec antrenant de mijloace de transport și Stadtmuseum. Primul etaj conține o expoziție de trenuri și alte elemente motrice, inclusiv un simulator de tren pe care copiii îl iubesc, o colecție de uniforme ale muncitorilor de la calea ferată și mașini de emitere mecanică a biletelor de tren. Etajul superior conține obiecte din ceramică, mobilă sau vechi ținte balistice, dar și vechile costume negre-aurii ale Goldhaubenfrauen („Femei cu pălării aurii”), o breaslă meșteșugărească de localnice dispusă la muncă voluntară.
Într-un final, ca o pavăză al capătului nordic al arterei principale din St Veit an der Glan, stă hotelul Fuchs Palast, un festin de culori țipătoare realizat de Ernst Fuchs, pictor și arhitect recunoscut pentru arhitectura frivolă. Hotelul, finalizat în 1999, este considerat opera sa de căpătâi, chiar dacă fațada sa neo-egipteană trebuie să fie mai întâi văzută pentru a fi înțeleasă și nu am înțelege, totuși, nici atunci, ce a stat în spatele unei asemenea inspirații sau a grupului de obiecte oviforme ce par că explodează în spațiul de deasupra recepției.
Surse imagini