La 40 de minute de mers cu trenul din Viena, Sankt Pölten este cel mai mare oraș din Austria Inferioară, cu o populație de peste 50.000 de oameni, a cărui expansiune a început o dată cu sosirea liniei de cale ferată, în 1860. Astăzi, St Pölten se bucură de o nouă perioadă de prosperitate, conferită de rolul de capitală a landului din care face parte, cu un cartier nou, Landhauswiertel, ce se dezvoltă pe malurile râului Traisen pentru a găzdui clădirile autorităților locale, mutate aici în 1997.
Pe lângă faptul că poate reprezenta o destinație atractivă pentru o zi din capitala Viena, St Pölten poate fi și o bună bază de plecare pentru a explora mănăstirile Lilienfeld și Herzogenburg, fără a mai menționa Melk. St Pölten este și cel mai apropiat oraș de Mariazellerbahn, linia de cale ferată cu ecartament îngust, la capătul căreia, după o călătorie de două ore și jumătate printr-un peisaj spectaculos, duce în Mariazell, un cunoscut loc de pelerinaj din Stiria. Programul de funcționare al trenului se poate obține din gara principală.
Altstadt – Orașul Vechi din St Pölten
Principala arteră rutieră a orașului, Kremser Gasse, se găsește vizavi de stația de tren și este în mare parte pietonală, conducând spre centrul orașului, mărginită, de-o parte și de alta, de magazine și fațade în stil baroc. Există și o atracție arhitectonică pe care o putem evidenția, superba clădire Stöhr Haus în stil Art Nouveau, la numărul 41. Frontonul frumos curbat este ornamentat de un relief al unui șarpe ce bea apă dintr-o cupă de aur ținută de o zeiță grecească, câteva fructe de pădure și frunze aurite. Construcția a fost finalizată în 1899 de arhitectul austriac Joseph Maria Olbrich, artist născut în Silezia, pe suprafața teritoriului actual al Cehiei, unul din responsabilii Secesiunii Vieneze. A fost comandată de un poet și muzician local, Ernst Stöhr, implicat și el în aceeași mișcare artistică de la sfârșitul secolului XIX.
La est de Kremser Gasse se află catedrala, cel mai impozant monument baroc al localității. Construită inițial în secolul al XIII-lea pentru a servi ca biserică pentru mănăstirea augustină din apropiere, are un exterior sobru, fără nicio indicație despre realizările exuberante din interior, opera lui Jakob Prandtauer din secolul al XVIII-lea. Frescele de pe tavan, de deasupra naosului, sunt realizările lui Daniel Gran și Bartolomeo Altomonte, acompaniate de o zidărie în stilul trompe l’oeil. Singurul lucru care a rămas din vechea catedrală este Rosenkranzkapelle, o capelă pe ale cărei capiteluri sunt sculpturi reprezentând fețe de oameni și creaturi ciudate, ce poate fi accesată printr-o intrare din mijlocul corului bisericii.
Trecând la vest de Kremser Gasse găsim principala piață a orașului, Rathausplatz, un spațiu pietonal în care se poate vede columna trinității, un amestec de nori, heruvimi și sfinți și clădirea rozalie a Franziskanerkirche, biserică în stil rococo. Ambele sunt însă eclipsate de clădirea primăriei, cu o arhitectură zmeurie dintr-un amestec de renascentism și ornamente baroc. Puțin dezamăgitor poate fi Stadtmuseum, găzduit într-o fostă mănăstire carmelită de pe Hess Strasse, ce încearcă să vă introducă în istoria orașului St Pölten. „Dokumentationszentrum für moderne Kunst” poate că merită o privire, datorită diverselor colecții de artă prezente aici ca expoziții temporare, însă cea mai mare surpriză este avionul de tip MIG-21 aflat într-una din curțile interioare ale muzeului.
Fosta sinagogă și Landhausviertel
La cinci minute de mers pe jos din centrul orașul St Pölten, fosta sinagogă de pe Dr-Karl-Renner-Promenade merită o vizită. Construită în stil Art Nouveau în 1912, cu motive florale frumos pictate, sinagoga a fost serior deteriorată de antisemiții locali în timpul „nopții de cristal” din 1938 și restaurată 42 de ani mai târziu. Dimensiunile sale se datorează puterii financiare a comunității evreiești de la începutul secolului XX. Astăzi, clădirea găzduiește Institutul pentru Istoria Evreilor, singurul de acest tip din Austria și locul de organizare a numeroase evenimente și seminarii pe acest subiect.
Imediat lângă sinagogă și aglomerata Rennbahnstrasse se află Landhausviertel, districtul modern de pe malul stâng al râului Traisen, construit în anii 1990. Este dificil să nu remarcăm frumusețea proiectului, chiar dacă aceasta este reprezentată de clădiri moderne, din oțel și sticlă. Pentru a admira întregul cartier, puteți urca cu liftul transparent până în vârful Klangturm, un turn de observație ce se transformă noaptea într-un adevărat far de semnalizare, multicolor. Cea mai bizară construcție din cadrul complexului rămâne însă Shedhalle, opera arhitectonică a lui Hans Hollein. Landesmuseum, din piața Franz Schubert, își folosește galeria cu aspect de depozit pentru a găzdui expoziții de artă contemporană austriacă, combinate cu elemente de istorie și geografie.
Surse imagini