Ghid turistic Seine Saint Denis

Abația Saint Ouen din Saint Denis Abația Saint Ouen din Saint Denis

Bazilica din secolul al XII-lea din regiunea istorică Saint Denis, astăzi Seine Saint Denis, este unul din cele mai cunoscute simboluri ale regatului francez. O capodoperă a artei gotice, construită la ordinul abatelui Suger pe locul mormântului lui Saint Denis, protectorul Franței, conține cea mai mare colecție mondială de sculpturi funerare. Mare parte din regii și reginele țării au fost înmormântate aici, chiar dacă mare parte din morminte au fost profanate în perioada revoluției franceze. În total, 43 de regi, 32 de regine și 63 de prinți sunt înmormântați aici. Vitraliul superb de deasupra intrării este unul din cele mai frumoase din lume. Imediat lângă se găsește muzeul de artă și istorie, găzduit în incinta mănăstirii carmelite, unde a locuit fiica lui Ludovic al XIV-lea. Cu o capelă splendidă, realizată de Richard Mique muzeul include o colecție extinsă de obiecte descoperite în excavații, plus o farmacie, arhiva lui Paul Eluard și alte câteva colecții adunate de pe tot teritoriul Parisului.

Tot în Seine Saint Denis se găsește Stade de France, construit în 1998 pentru a găzdui meciurile campionatului mondial de fotbal. Acest templu modern al fotbalului, cu designul său exclusivist, este în mod regulat scena de desfășurare a numeroase concerte și are o capacitate de 80.000 de locuri. Realiza de 4 arhitecți, Michel Macary, Aymeric Zubléna, Michel Regembla și Claude Costantini, stadionul este considerat o construcție „troisième millénaire”.

Cel mai vechi muzeu aeronautic din lume se află în Le Bourget. Creat în 1919, prezintă povestea completă a cuceririi aerului și spațiului, cu o colecție impresionantă de avioane. În la Villette, pe locul folosit în trecut de câteva abatoare, la intersecția dintre Arrondissementul 19 și Seine Saint Denis, a fost construit cel mai mare spațiu verde din Paris, 55 de hectare de pădure și 10 grădini realizate de Bernard Tschumi. În 1990, aici a fost inaugurat și conservatorul de muzică și tot aici puteți vizita Cité de la Musique și Musée de la Musique, inagurate în 1995, respectiv 1997.

Puces de Paris din Saint Ouen este o piață istorică faimoasă de antichități, ce și-a sărbătorit acum ceva vreme centenarul, fiind inclusă astăzi pe lista de monumente protejate ale Franței. Este unul din cele mai importante târguri de antichități din lume și nu i se mai pot aduce modificări fără acordul arhitectului oficial al „bâtiments de France”. Cele peste 2.500 de tarabe și chioșcuri bric-à-brac, sunt vizitate de peste 10 milioane de oameni în fiecare an. Piața fascinantă este deschisă trei zile pe săptămână – sâmbăta, duminica și lunea.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...