Ghid turistic Seine et Marne

Castelul Vaux le Vicomte Castelul Vaux le Vicomte

Seine et Marne a fost favorizat de regii francezi după ce Francisc I a transformat Fontainebleau într-un castel renescentist în 1528. Vaux le Vicomte este un alt castel clasic. Cu toate acestea, a fost cauza pentru care Nicolas Fouquet a ajuns la închisoare, în momentul în care Ludovic al XIV-lea a devenit prea gelos pentru splendoarea sa. În jurul Fontainebleau sunt păduri bogate, apreciate de cicliști și iubitorii de mișcare în aer liber. Provins merită un mic stop, o localitate medievală cu metereze și creneluri.

Cel mai mare departament al regiunii Île de France, Seine et Marne dispune de 120.000 de hectare de păduri, 2.000 de kilometri de râuri și pârâuri, fiind un teritoriu al culturii și istoriei care, deși rural, are avantajul de a se afla chiar la porțile Parisului. Pe plan artistic, localitatea medievală Moret sur Loing a apărut în numeroase picturi impresioniste. Alfred Sisley, englezul ce și-a petrecut 20 de ani din viață aici, a surprins extraordinar râul și zona rurală înconjurătoare. În afară de artă, localitatea se mândrește cu un muzeu ce derulează istoria și evoluția bicicletelor. Bomboanele cu extras de orz (Sucre d’orge) produse aici de călugărițe, au fost specialitatea locală timp de secole – ele se mai produc și astăzi, fiind expuse într-un muzeu propriu.

La Barbizon, mulți din artiștii peisagiști ai secolului al XIX-lea au sosit pentru a picta zona rurală, cazându-se la Auberge du Père Ganne, unde se poate vedea și astăzi o serie de opere impresionante. În 1995 conacul a fost restaurat, pentru a deține aspectul pe care îl oferă astăzi. Între numeroșii artiști sosiți aici, îi putem menționa pe Jean François Millet, Constant Troyon, Théodore Rousseau și Charles François Daubigny.

Provins, pe lista de obiective protejate de UNESCO, oferă 58 de clădiri istorice de patrimoniu, plus statura impresionantă a Tour César, realizat în secolul al XII-lea, dominând vizual orașul, un exemplu perfect de turn defensiv. Cei doi kilometri de metereze ce înconjoară centrl orașului sunt doar o parte din sistemul defensiv teribil, ce include două porți de acces medievale, realizate în secolul al XIV-lea, și o rețea de galerii ce conectează astăzi cramele boltite subterane. Există festivaluri și sărbători medievale, ce demonstrații de dresaj de șoimi, folosiți în trecut la vânătoare.

Imediat lângă, pitorescul sat Saint Loup de Naud dispune de o biserică romanică superbă din secolele XI – XII. Meaux, faimos pentru „Brie de Meaux” (termenul de „Brie” vine de la denumirea regiunii istorice în care se găsește Meaux), a primit Appellation d’Origine Contrôlée și pentru muștarul său excepțional, produs de Pommery aici pentru prima dată în 1632. Meaux are un centru episcopal și o catedrală ce formează, laolaltă, un „oraș în oraș”. Cu clădirea vechiului capitoliu și palatul episcopal ce cuprinde Muzeul Bossuet și picturile dintre secolele XVI – XIX, este o colecție impresionantă, pe care n-o puteți rata. Bossuet a fost un apreciat orator și teolog, episcop de Meaux. Puteți face și un circuit al câmpurilor de bătălie din Seine et Marne (Bătăliile de la Marne), desfășurate între 1914 și 1918. Victor Hugo a trăit în Nemours în 1844, fiind fermecat de ritmul de viață liniștit de aici. Castelul local datează din secolul al XII-lea, construit pentru a securiza râul, astăzi cuprinzând o expoziție de elemente din ceramică.

Bazilica din Larchant este una dintre cele mai faimoase în rândul pelerinilor. Numeroși regi și regine i-au vizitat structura enorma de la sfârșitul secolului al XII-lea, distrusă parțial de războaiele religioase. Fortăreața din Blandy les Tours, situată în mijlocul unei localități rurale clasice, a tronat deasupra văii Ancoeur încă din perioada Războiului de 100 de Ani. Mulțumită unei campanii complete de restaurări, turelele sale circulare, închisoarea și cripta au fost aduse la gloria inițială. În fiecare lună septembrie, aici are loc un festival dedicat moștenirii culturale din patrimoniul francez. Saint Martin de Champeaux organizează, la rându-i, un festival anual dedicat muzicii religioase, cu o tradiție seculare în acest domeniu încă din Evul Mediu. Biserica de aici este o capodoperă a arhitecturii gotice, cu un vitraliu superb din secolul al XVI-lea și o statură impozantă.

Vaux le Vicomte, predecesorul Versailles de astăzi, a fost creat pentru Fouquet, secretarul de finanțe al lui Ludovic al XIV-lea. Cu ajutorul lui Louis Le Vau ca arhitect, al lui André Le Nôtre pentru grădini și al lui Charles le Brun pentru interior, clădirea îl impresionează într-atât de tare pe Ludovic al XIV-lea, încăt acesta, din invidie, îl aruncâ în închisoare pe viață pe Fouquet și comandă construcția palatului Versailles folosind aceeași echipă. Fontainebleau a fost reședința favorită a suveranilor francezi timp de peste 700 de ani, cu excepția perioadei Războiului de 100 de Ani, când au fost exilați spre Valea Loarei. Inițial o cabană de vânătoare în Seine et Marne, a devenit palat regal în secolul al XVI-lea. Include, printre altele, muzeul dedicat lui Napoleon I, un muzeu chinezesc al împărătesei Eugénie, o galerie fastuoasă comandată de Francisc I și decorată de artiști aduși din Italia.

Între alte castele notabile din Seine et Marne putem menționa Ferrières, casa familiei Rothschild, creat de Joseph Paxton, același arhitect ce a realizat Crystal Palace din Londra. Château de Champs sur Marne, odinioară închiriat de amanta faimoasă a lui Ludovic al XV-lea, Madame Pompadour, a fost considerat inovator în perioada sa de glorie, pentru salonul de masă separat și coridoarele ce ofereau acces spre fiecare cameră în parte. 

Faimosul parc tematic de la Disneyland și Walt Disney Studios merită o explicație introductivă proprie, însă Sea Life Paris, gigantul parc acvatic de la periferia capitalei, prezintă orice este legat de apă, de la malurile Senei la lagunele din Indiile de Vest. Ambele se găsesc în cadrul aceluiași departament, Seine et Marne.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...