Ghid turistic Val d’Oise

Castelul și grădinile Ambleville Castelul și grădinile Ambleville

Val d’Oise este cel mai nordic departament al regiunii Île de France, împărțindu-și granițele cu vecinele Picardia și Normandia de Sus. O zonă de peisaje impresionante, lacuri și o faună bogată, înțesată de păduri, Val d’Oise oferă frumuseți deosebite. Relaxarea și agrementul sunt principalele două activități ale zonei. Puteți alege să pedalați pe mountain-bike în Pădurea Montmorency, să călăriți pe l’Isle Adam, să pescuiți în Pădurea Carnelle sau pe râul Epte. Favorizat de regi și nobilime, departamentul se mândrește cu un număr important de castele și cu Abbaye de Royaumont, fără îndoială cea mai frumoasă abația cisterciană din întreaga regiune.

Castelul și grădinile din Ambleville sunt exemple minunate ale stilului renascentist italian. Terasa a fost construită după modelul grădinii toscane ale vilei Gamberaia, iar „grădina soarelui”, cu tabla gigantică de șah, realizată din 8.700 de narcise și tise sculptate în forma pieselor, este deschisă publicului larg de la mijlocul lui aprilie până la începutul lunii mai. Château de la Roche Guyon, construcția din secolul al XVIII-lea și fortul medieval anex ocupă o poziție impunătoare deasupra malurilor calcaroase ale văii Senei, moștenirea unui mileniu de istorie. Proprietate a familiei Rochefoucauld timp de mulți ani, oferă o cale de acces subterană, galerii troglodite și saloane din secolul al XVIII-lea, toate deschise vizitelor. 

La Écouen, impozantul Château este gazda Musée National de la Renaissance, oferind o colecție excepțională de tapiserii din secolul al XVI-lea, mobilă și obiecte din ceramică și porțelan. Château de Villarceaux, compus din Château du Haut, ce datează din 1754, și din pavilionul renascentist Ninon de Lenclos, vizitat în tinerețile sale de însuși Voltaire, poetul național francez (între multe alte nume faimoase), este localizat într-un decor superb, între lacuri ornamentale, iazuri și fântâni.

La Asnières sur Oise, frumoasa și bine păstrata Abbaye de Royaumont are o istorie ce se întinde timp de sute de ani, de la întemeierea din 1228 de către Ludovic al IX-lea al Franței, până la abația cisterciană de astăzi, cu cele mai largi sihăstrii din țară și un centru de muzică medievală. Fosta reședință regală de la Pontoise, dispune de o catedrală spectaculoasă cu un dom central renascentist, un „chevet” din secolul al XII-lea și un turn bombastic. În muzeele dedicate lui Pissaro și Tavel-Delacourt, puteți vedea lucrări ce aparțin mai mult artiști, inclusiv Matisse, Daumier și Pissaro. Imediat lângă, în St Ouen L’Aumône, Abbaye de Maubuisson, fondată în 1236 de Blanche de Castille, are câteva expoziții și organizează evenimente culturale. La polul opus, stațiunea balneo de la Enghien les Bains și lacul său, oferă singurul cazinou din regiunea Parisului, unde vă puteți încerca norocul la ruleta, baccarat sau blackjack într-un decor retro, din anii 1920.

În casa din Montmorency unde Rousseau și-a petrecut o bună perioadă din viață, se găsește acum muzeul dedicat autorului lui Héloise, Emile și „Contrat Social”. La Sannois, se găsește un alt muzeu cu nume sonor, Musée Utrillo-Valadon, ce prezintă lucrările lui Utrillo, în special din perioada sa „albă”, dar și cele ale mamei artistului, Suzanne Valadon. În localitate se află una din cele mai bine păstrate mori de vânt din Franța, aflată pe lista obiectivelor protejate din 1975 și deschisă vizitelor în fiecare duminică după-amiază. Castelul din Auvers sur Oise vă oferă decorul unei călătorii rurale deosebit de pitorești, ce a reprezentat sursa de inspirație a numeroși impresioniști, de-a lungul malurilor Senei și ale râului Oise. Castelul în sine prezintă câteva elemente media interesante, cu viața artiștilor Monet, Pissarro, Cézanne și Daubigny, dar și un film 3D cu ultimele zile ale vieții lui Van Gogh, care, alături de fratele său, Théo, au murit și au fost înmormântați în cimitirul local din Auberge de Ravoux.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...