Ghid turistic Tossa de Mar

Pe malul mării în Tossa de Mar Pe malul mării în Tossa de Mar

Localizată la aproape 100 de kilometri la nord de Barcelona și la o distanță asemănătoare de frontiera cu Franța, Tossa de Mar se poate accesa cu ușurință, în 40 de minute de condus din aeroportul Girona sau în aproximativ o oră și jumătate din El Prat, aeroportul principal al capitalei Cataloniei – vezi harta aeroporturilor din Spania. Singurul oraș medieval autentic de pe Costa Brava, încă înconjurat de zidurile defensive ce obișnuiau să apere orașul de invadatori în trecut, micuța localitate a fost printre primele adaptate la turismul de masă, activitatea principala a regiunii începând cu anii 1960-1970.

Beneficiind de un cadru natural deosebit, cu apele cristaline ale Mării Mediterane spre est și silueta munților Cadiretes înspre vest, Tossa de Mar a reușit totuși să evite o dezvoltare turistică agresivă. Localitatea are astăzi un aer romantic, aproape boem, caracteristici apreciate, de-a lungul timpului, de numeroase personalități din sfera artistică. Popularitatea orașului s-a născut în anii 1930, o dată cu alegerea sa ca punct de refugiu a artiștilor – Marc Chagall l-a poreclit „Paradisul Albastru”, pentru claritatea apei și a cerului.

Tossa medievală datează încă din 966 d.Hr. În 1187, a fost construit castelul de pe promontoriu, cu menirea de a apăra de invazii micuța așezare litorală. Astăzi, castelul este invadat doar de turiști, pasionați de istoria veche a locului și fascinați de priveliștile minunate pe care le pot obține din cel mai înalt punct al localității. Incinta înconjurată de ziduri, construită între secolele XII și XIV, a fost păstrată în condiții excelente, la fel cum s-a întâmplat și cu turnurile originale, toate reprezentând astăzi simboluri ale orașului. Incinta, un labirint încântător de alei medievale, înțesată cu magazine, restaurante și case vechi, se poate accesa prin intermediului unui portal arcuit.

Castelul Tossa de Mar
Castelul din Tossa de Mar

Plaje Tossa de Mar

Drumul șerpuitor ce merge la nord și la sud de Tossa, traversând localitatea, conduce spre câteva dintre cele mai frumoase golfulețe din partea sudică a Costa Brava. Puține din ele se pot accesa cu ușurință, astfel că nu vor fi niciodată prea aglomerate. Spre sud se găsesc mai cunoscutele Cala Llevador – un mic golf cu o plajă de nisip -, și ceva mai mare, Platja Llorell, ce oferă, pe lângă facilitățile obișnuite în practicarea sporturiloe acvatice, un chiringuitos (xiringuitos) tradițional. O potecă ce urmează linia litoralului conectează cele două plaje și conduce, mai departe, spre două alte plaje idilice – Cala d’en Carles și micuța Cala Figuera, aproape necunoscută pentru turiștii obișnuiți, dar populară în rândul amatorilor de nudism.

Făcând un ocol de peste 20 de kilometri, traversând peisajele oferite de arborii de pini sau de plută, pe lângă promontoriile semețe și micuțele golfuri de mai jos, drumul ce urmează linia de coastă se îndreaptă din Tossa spre nord, înspre Sant Feliu de Guíxols. Este unul din cele mai spectaculoase trasee de urmat, la bordul mașinii personale, din întregul bazin vestic al Mediteranei. Punctele de atracție de aici sunt stâncile impresionante și apele turcoaz ale Cala Futadera, un golfuleț liniștit și izolat. În continuare, la capătul unei plimbări de 30 de minute pe jos, o altă plajă pitorească își așterne nisipul alb, la poalele unui crâng de pini, adăpostită de intemperiile din larg de stânci masive. Este o plajă de nudiști, la fel cum este și Platja del Senyor Ramon, puțin mai departe de aici.

Tossa de Mar furnizează o gamă completă de sporturi acvatice, iar apele precum cristalul și insulele din imediata vecinătate a uscatului, sunt un magnet pentru amatorii de scuba-diving, snorkeling și călătorii de la bordul ambarcațiunilor cu fund de sticlă. Multe dintre aleile ce urmează linia de coastă sunt prin definiție pietonale, atractive pentru jogging sau ciclism. Aproape de oraș sunt grajdurile unde se poate practica echitația, o pistă de karting și terenuri de tenis.

Lăsând la o parte plajele și ideea de vacanță clasică, pentru care există din plin elemente asemănătoare în toată Costa Brava, Tossa se remarcă prin prezența unică a Vila Vella („orașul vechi”), structura defensivă situată pe promontoriul accidentat Cap de Tossa. La fel de drăguț, deși mult mai nou, este vecinul Vila Nova (orașul nou), ridicat în secolul al XVIII-lea.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...