Ghid turistic Toulon

Panoramă și portul militar din Toulon Panoramă și portul militar din Toulon

Vazut de la inaltimea Mont Caume sau Notre Dame du Mai, de la distanta, este clar de ce Toulon a trebuit sa fie un port important. Golful in forma de inima Petite Rade ofera orasului si suburbiei  din vest, La Seyne sur Mer, 15 kilometri de linie de coasta. La aproximativ 3 kilometri in larg este St Mandrier, o insula conectata de peninsula Cap Sicie prin istmul Les Sablettes, aparand Grand Rade de furia atat din nord, cat si din est. Una peste alta, este un port natural prin excelenta, meritand statutul similar unor porturi faimoase ale lumii, precum Rio de Janeiro sau Hong Kong. Insa, asa cum spun cinicii, in loc sa construiasca Rio, au construit Toulon.

Orasul a fost pe jumatate distrus in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar refacerea a fost dominata de cladiri militare si industriile adiacente. Arsenalul pe care l-a creat Ludovic al XIV-lea este angajatorul cel mai important din partea de sud-est a Frantei, iar portul este gazda flotei militare franceze de la Mediterana. Santierele navale de la La Seye au fost reduse drastic, inchizand paginile unei istorii vechi de sute de ani si a unei industrii remarcabile. Pana in secolul al XVIII-lea, sclavii si puscariasii inca erau folositi in bucatariile regelui, iar in urma Revolutiei detinutii au fost trimisi la Toulon cu lanturi de fier la gat pentru a fi folositi la cele mai grele munci. Dupa 1854, condamnatii au fost deportati in coloniile franceze, la a caror cucerire orasul a jucat un rol important.

Cladirile rezidentiale inalte si arterele largi ce traverseaza centrul orasului nu ofera o imagine foarte atragatoare, iar reputatia proasta Toulonului este un alt motiv pentru care este de multe ori evitat de catre turisti. Adevarul este ca Toulon nu este deloc mai murdar sau mai darapanat decat unele cartiere din Marsilia sau Nisa, iar orasul incearca un program de refacere a imaginii, infrumusetand partile centrale si adaugand noi atractii culturale pentru a fi reasezat pe harta turistica a tarii. Au fost realizate nu mai putin de 25 de fantani in zona centrala – o harta gratuita pe care o puteti obtine de la oficiul de turism va ofera detalii despre pozitia si varsta fiecareia dintre ele. Daca alegeti sa va cazati in Toulon, exista cel putin cateva facilitati de cazare foarte avantajoase din punct de vedere al pretului, piete, restaurante bune si magazine ieftine, iar daca doriti sa evadati din centrul orasului puteti oricand sa va indreptati spre Mont Faron sau sa luati barca si sa traversati rada spre La Seyne sau St Mandrier.

Vieux Toulon, inghesuit in vechiul port intre boulevard de Strasbourg si avenue de la Republique, este destul de atractiv in timpul zilei. Dispune de o multime de fantani, o selectie larga de magazine, in special daca doriti sa achizitionati imbracaminte si o piata excelenta in jurul rue Landrin si cours Lafayette. Mari suprafete din orasul vechi au disparut o data cu constructia unui liceu si a supermarket, iar place Victor Hugo de langa opera este curat si plin de cafenele, la fel cum este si quai Cronstadt din fata portului. Cu toate acestea, la o singura strada distanta de port, de-a lungul avenue de la Republique, situatia incepe sa se inrautateasca. Aici se afla singurul gay bar din Toulon (Texas), un loc frecventat insa de toata lumea. In mod similar, puteti sa va indreptati spre est, in cartierul Mourillon, unde viata de noapte vibranta straluceste pe litoralul Frederic Mistral si de-a lungul plajelor.

Intindere vasta a Arsenalului, din place Monsenergue, marcheaza capatul vestic al Vieille Ville, cu poarta sa grandioasa din secolul al XVIII-lea, ducand spre Musee de la Marine, acolo unde turistii sunt intampinati de pictura lui Pierre Louis Ganne infatisand marea batalia de la Trafalgar. Muzeul ofera figurine si statui ale amiralilor, o colectie extinsa de modele navale si o fresca enorma a fostului arsenal inainte ca acesta sa fie ars de britanici, precum si fotografii alb-negru infatisand efectele scufundarii vapoarelor franceze in timpului celui de-al Doilea Razboi Mondial. Spre nord, in spatele gradinilor din place d’Armes si de-a lungul bulevardului principal, structura impresionanta a Musee d’Art dispune de o colectie de arta provensala din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Imparte cladirea cu Muzeul de Istorie Naturala, a carui colectie de minerale si dinozauri pune in umbra expozitia de animale impaiate si fluturi.

Spre est, pe bulevardul Marechal Leclerc, se gaseste frumosul Hotel des Arts, gazduit in incinta Beaux Arts, fosta cladire a consiliului general din Toulon, inaugurat cu scopul de a prezenta expozitii de arta moderna. Structura in sine are o arhitectura mai degraba conservatoare, insa galeria afiseaza exponate aduse din majoritatea galeriilor moderne ale Parisului si merita sa aruncati o privire. Cea mai impresionanta colectie artistica publica din oras este reprezentata de sculpturile lui Pierre Puget, reprezentandu-i pe atlanti. Se crede ca Puget, lucrand la acestea in 1657, le-a modelat dupa sclavii ce lucrau prin bucatarii, ca alegorii ale fortei si a oboselii.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...