Oras al artei si al culturii, Marsilia este mai mult decat o destinatie turistica. Cu istoria sa, de peste 2500 de ani, Marsilia sau Marseille, asa cum o numesc francezii, este cel mai vechi oras din Franta si al doilea ca marime. Orasul este inca profund marcat de trecutul sau si in mod constant dezgroapa ramasitele tuturor cetatilor suprapuse aici de-a lungul timpului. Este o adevarata calatorie, care ia vizitatorul de la originile sale grecesti si romane pana in contemporanitate si la marile realizari arhitectonice ale secolului XXI. Marseille combina traditia ilustrata de fundatiile religioase medievale, fortificatiile si castelele secolului al XVI-lea, casele bogate din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea si cladirile de prestigiu din secolul al XIX-lea, cu modernismul vremii in care traim.
Miturile populare si reputatia dubioasa au subestimat pe nedrept valoarea acestui oras, descris de rauvoitori ca fiind o intindere urbana murdara, afectata de imigranti saraci si cartiere imfame. Da, Marsilia are cartiere periculoase, o rata a criminalitatii mai mare dar si o frumusete nemaipomenita si aceasta nu ar trebui sa fie stirbita de absolut nimic. Un conglomerat de pietre cubiste, de culoare alba, se inalta peste portul pitoresc, ca din cartile de povesti, incoronat de bisericile enorme in stil neo-bizantin si inconjurat de fortificatii masive. Acesta este orasul Marsilia, cel mai vechi oras din Franta. Cartierele multietnice misuna de viata. Pietele arata ca niste souk-uri arabe si miros a condimente delicioase si cafea iar labirintul de stradute din Orasul Vechi radiaza nuante de sofran sau scortisoara.
Marsilia este impartita in 8 sectoare, fiecare cu consiliul si primarul propriu, care la randu-le sunt separate in doua parti, rezultand un total de 16 districe (arrondissments), la fel cum este facuta impartirea oraselor Paris sau Lyon.
Sufletul Marsiliei este Vieux-Port, un port cu 2.600 de ani de istorie, in timp ce cartierele adiacente, precum Le Panier sau Belsunce ofera tuneluri si alei spalate de ape, perfecte pentru plimbari pe jos sau pe bicicleta, beneficiind de amenajarile excelente pentru ciclisti dezvoltate in oras. In apropiere, bulevardul principal La Canebiere, marginit de copaci, vuieste de activitate in fiecare zi si noapte, in timp ce o scurta plimbare cu feribotul in larg afiseaza o alta fata a Marsiliei – Iles du Frioul, un arhipelag stancos, potrivit pentru plimbari in mijlocul naturii si ornitologi. Panoramele Marsiliei obtinute din larg sunt cu adevarat spectaculoase.
Exista un numar mare de muzee si atractii culturale mai ales in partea de centru a orasului, insa atractia principala a Marsiliei nu sta doar in acest gen de activitati. Daca notiunea de relaxare intr-unul din barurile in aer liber, privind turistii traversand pietele la un pahar de vin sau la o cafea va suna bine, atunci veti fi servit cum se cuvinte. Daca, totusi, ati ajuns la saturatie, sa tot vizitati muzee si arhitectura cladirilor ce domina majoritatea ghidurilor turistice, va puteti bucura si de energia moderna ce caracterizeaza Marsilia. Pentru fiecare doza de clasicism, exista ceva mai ciudat de facut – o girafa de metal de 20 de metri inaltime sau un grup de 10 acrobati ce performeaza in plina strada.
Nu putem sa condamnam granduarea atractiilor sale istorice. Evident. Sa ajungeti in Marsilia si sa nu vizualizati contextul stratificat al unei istorii de cateva mii de ani ar fi ca si cum ati trece prin oras pentru a ajunge in alta parte. Sa nu uitam sa precizam, totusi, ca atractiile pot fi aici si culinare. Fiind in Franta, mancarea este la fel de speciala peste tot. Cea mai geniala creatie din bucataria Marsiliei este probabil bouillabaisse, o mancare scumpa dar absolut delicioasa, un fel de supa din fructe de mare, preparata din nu mai putin de noua specii diferite de peste. Indiferent unde ati merge sa mancati, veti descoperi diferitele fatete ale acestui tip de mancare, realizat cu la fel de multe arome precum numarul de etnii ce populeaza al doilea cel mai mare oras din Hexagon.
Rolul sau istoric ca port major in bazinul Mediteranei i-a dat un aer cosmopolit. Aproape 25% din populatia totala se trage sau are legaturi cu partea de nord a Africii, apoi sa ne gandim la influentele italiene sau sub-sahariene – toate acestea au jucat un rol important in crearea caracterului de centru urban. Industria muzicala infloritoare si creatiile de moda din perioada contemporana au adaugat un plus de dinamism acestui mix cultural, un aspect ilustrat cel mai bine in alegerea Marsiliei ca oras european al culturii in 2013.
Surse imagini
- Cover: fred2600 - Pixabay | Licență Pixabay