Toate asocierile cu timpurile medievale par să fie veritabile pentru Transilvania, partea centrală a României, probabil cea mai iubită și apreciată regiune istorică a țării. De la legendele lui Dracula, legate fără noimă de castelul Bran, la localitățile fortificate și la cătunurile uitate de lume, răspândite printre colinele înverzite, Transilvania se dovedește păstrătoarea unei identități unice în cultura europeană, pe alocuri neschimbată de trecerea timpului.
Istoria îndelungată a provinciei, amintită de romani încă din cele mai vechi timpuri, se leagă, în primul rând, de schimbările frecvente de regim, însă oamenii, aflați aici de mii de ani, au păstrat același caracter onest, autentic, nezdruncinat de noianul de tragedii ce le-au traversat viețile.
Un mix de priveliști și culturi
Peisajele sunt la fel de variate precum istoria Transilvaniei. Imaginea clasică a unui decor transilvan obișnuit este punctată de verdele colinelor ce ocupă cea mai mare parte a regiunii, însă se încarcă treptat, spre sud și est, cu siluetele abrupte ale munților Carpați, mai spectaculoase și mai frumoase o dată ce intrăm pe Valea Prahovei sau de-a lungul Cheilor Bicazului, punctele de trecere spre Muntenia, respectiv Moldova. Două din cele mai importante două râuri ale țării, frații Olt și Mureș, se desfășoară sinuos printre orașe și sate, stând la baza dezvoltării primelor așezări umane de aici.
Citadelele gotice din jurul Brașovului și Sibiului prezintă o importanță deosebită pentru turismul din Transilvania, păstrătoarele comorilor medievale ale regiunii și cele mai vizitate destinații istorice din țara noastră. Orașe precum Sighișoara, Brașov sau Sibiu nu au nevoie de vreo prezentare încâlcită, deși speciale, prin natura fondării lor de către saxonii așezați aici cu multe secole în urmă, ai căror urmași, sașii, se dovedesc mândri de originea lor.
Mutându-ne ceva mai la nord întâlnim influențele maghiare din cultura transilvană, descoperite în special în partea de est a regiunii – în județele Harghita sau Covasna, dar și spre nord și nord-est, în Bihor, Arad sau Maramureș, fără a scăpa din vedere Mureș, Sălaj sau Cluj. Castelul Huniazilor din municipiul Hunedoara ne ajută să facem legătura dintre cele două civilizații milenare ale provinciei istorice, construit de Iancu de Hunedoara, tatăl lui Mátyás – ambii conducători ai ambelor teritorii, Transilvania și Ungaria. Călătorind spre vest, spre Banat și Ungaria, descoperim comorile dacice, așezările de mii de ani ale celor mai vechi locuitori ai regiunii, predecesorii autentici ai națiunii române moderne.
Ruinele Sarmizegetusa Regia, fostă capitală dacică, dăinuiesc încă la altitudinea de peste 1.000 de metri în Grădiștea Muncelului din județul Hunedoara, constituind, pentru mulți dintre noi, un loc de meditație introspectivă sau subiect de discuții aprigi, pline de mândrie patriotică.
Însă Transilvania nu înseamnă doar cultură și istorie. Lanțul montan carpatic, niciodată foarte departe de oricare zonă a regiunii în care v-ați afla, oferă traseele alpine extrem de apreciate din Bucegi, Făgăraș, Apuseni sau Piatra Craiului, cuprinzând câteva dintre cele mai pitorești pasuri și defilee montane, cum sunt Cheile Turdei, Transalpina, Transfăgărășanul sau Pasul Tihuța, însă și alte câteva formațiuni geologice de excepție, peșterile Huda lui Papară din Alba, Coliboaia, incredibilă pentru descoperirile arheologice de aici, urme ale civilizației din urmă cu peste 25.000 de ani.
Tradiții
Pentru ca imaginea să fie completă, adăugați tuturor acestor minuni și festivalurile tradiționale ce au loc în mai toate colțurile Transilvaniei, în special în lunile de vară, ocazii ideale pentru a admira, o dată în plus, tradițiile și obiceiurile rurale de la noi. Prilej de sărbătoare și distracție, apelând cele mai diverse tematici, festivalurile transilvane atrag zeci de mii de turiști sosiți din toate colțurile lumii.
Totuși, ce atrage atenția cel mai tare sunt serenitatea și căldura locului, tradițiile și caracterele puternice din cultura locală. Și cum să nu te mândrești cu o asemenea regiune, când dispui de câteva din cele mai pitorești peisaje din Europa, cu o istorie atât de bogată și câteva din cele mai importante situri arheologice din întreaga lume? Însuși Prințul Charles al Regatului Unit, fermecat de splendoarea zonei rurale și de intimitatea oferită de locuitorii satelor transilvane, petrece câteva săptămâni din an aici, în mijlocul proprietăților sale din Sibiu, Brașov, Maramureș sau Covasna.
Surse imagini
- Castelul din Bran: Dorothea OLDANI - Unsplash | Licență Unsplash
- Lacul Colibița: Paul Gabriel Pasztor - Flickr | CC BY 2.0 Generic
- Cover biserica din Biertan: Kayle Kaupanger - Unsplash | Licență Unsplash