Ghid turistic Ungaria

Parlamentul de la Budapesta Parlamentul de la Budapesta

Ţara vecină, Ungaria, este o prezenţă mai mult decât ciudată în peisajul entic est-european. Înconjurată de slavi în aproape toate părţile, cu excepţia României în est şi Austriei la vest, ţara are o natură distinctă, atât din punct de vedere cultural şi lingvistic, comparativ cu toţi vecinii săi.

Locuitorii Ungariei de astăzi, precum şi largi enclave ale anumitor zone din ţările vecine, sunt direcţi descendenţi ai marhiarilor ce au emigrat aici, trecând prin Rusia, în secolul al IX-lea. Originari din stepele Asiei centrale, maghiarii au adus cu ei o limbă teribil de dificilă, ce are doar câteva conexiuni cu alte limbi ale lumii, exceptând o relaţie destul de îndepărtată cu finlandeza. Laolaltă cu limba, au adus cu ei o cultură unică care, în ciuda invaziei mongole din secolul al XIII-lea, ocupaţia turcă din secolele XVI şi XVII, dominaţia habsburgilor din secolele XVIII şi XIX şi a conducerii comuniste din perioada ulterioară celui de-al doilea război mondial, a supravieţuit mai mult sau mai puţin intactă.

Majoritatea maghiarilor afişează o mândrie tăcută dar stoică faţă de ţara lor şi sunt legaţi cu determinare de o cultură ce a rămas nediminuată în ciuda secolelor de dominaţie străină. O asemenea mândrie are o fundaţie solidă: ţara este gazda unui număr impresionant de oraşe istorice splendide, numeroase castele elegante, palate şi biserici pitoreşti, precum şi câteva zone rurale încântătoare. Peisajul pastoral rural este de asemenea gazda unor podgorii de înaltă calitate, precum cele de la Tokaj. Izvoarele termale sunt o alta caracteristică nobilă a decorurilor Ungariei. Ca o consecinţă a prezenţei acestora în mijlocul naturii, au fost dezvoltate peste 150 de staţiuni de tip „spa”, câteva dintre ele datând din vremurile romanilor şi o serie de resorturi termale pe teritoriul urban, cele mai notabile în capitala Budapesta.

Budapesta este o capitală europeană elegantă, cochetă şi vibrantă, alcătuită din două entităţi separare, grupate pe fiecare dintre malurile Dunării. Buda, la vest de fluviu, este mai bătrână şi mai colinară, prezentând bogăţia habsburgică şi clădiri neoclasice, în timp ce Pesta, centrul comercial de pe malul opus este plată şi mult mai generoasă în arhitectură art-nouveau. Oraşul a fost pentru mult timp centrul artistic, muzical şi literal al ţării şi reprezintă cea mai bună alegere în materie de baruri, cluburi de noapte şi restaurante.

Chiar dacă Budapesta, cu o populaţie de aproape două milioane de oameni, este de departe cel mai important şi mai mare centru urban, oraşele mai mici precum Eger, Pécs, Szentendre, Sopron, Györ şi Szeged sunt toate locuri fascinante şi demne de vizitat, cu o arhitectură egală capitalei.

Printre cele mai aclamate atracţii turistice din Ungaria, putem să enumerăm oraşul Szeged, considerat al doilea cel mai mare oraş al ţării până în puternica inundaţie provocată de râul Tisa. Ulterior dezastrului, Szeged a fost replanificat şi reconstruit cu mare atenţie. Atmosfera oraşului, puternic influenţată de cele trei universităţi de aici, este una energică şi captivantă. O vizită în Szeged este cel mai bun lucru de făcut după una în Budapesta, localitatea dispunând şi de centre comerciale atractive, cafenele animate situate perfect pe malurile Tisei şi o gamă largă de baruri, discoteci şi cluburi de noapte.

La sud de Balaton şi la vest de Szeged (Seghedin), găsim oraşul Pécs, o altă destinaţie urbană populară a Ungariei. Climatul blând, similar cu cel de pe malurile Mării Mediterane, frumoasele monumente turceşti şi istoria distinctă a oraşului, au transformat Pécs într-o atracţie irezistibilă pentru mulţi turişti. Zona din jurul Lacului Balaton este cu siguranţă cea mai apreciată staţiune pentru majoritatea populaţiei. Denumit Marea Ungariei, lacul este mărginit de un număr mare de resorturi turistice şi o linie litorală de peste 200 de metri, vizitate în perioada verii datorită apei calde, de un verde strălucitor.

Dunărea este o altă atracţie faimoasă a Ungariei, din mai multe motive. Croazierele organizate de-a lungul celui mai lung fluviu din această zona a Europei vă oferă o oportunitatea de a vedea peisajele superbe din vecinătate, să admiraţi arhitectura antică şi o moştenire culturală ce merită examinată în profunzime. Fascinantele sate medievale şi văile înconjurate de podgorii pitoreşti sunt doar câteva din locurile ce ilustrează adevărata frumuseţe a ţării noastre vecine şi a celorlalte naţiune din bazinul Dunării, precum Germania, Austria sau România.

Dincolo de aceste centre urbane, terenul Ungariei este surprinzător de variat. Zona plată a Marii Câmpii a Ungariei (Nagy Alföld) caracterizează partea de sud-est a ţării şi se întinde dincolo de frontiera politică a Ungariei, în Serbia, România şi Ucraina. Este parte a Câmpiei Panonice, alături de Mica Câmpie a Ungariei (Kisalföld), găsită în partea de nord-vest a ţării, lângă graniţele cu Austria şi Slovacia. Spre deosebire de câmpie, regiunea transdanubiană din centrul şi vestul Ungariei este alcătuită din coline alungite, gazda lacului Balaton, cel mai mare lac cu apă dulce din Europa – o destinaţie de vacanţă pentru majoritatea maghiarilor. Cei mai înalţi munţi ai ţării, ce se ridică la puţin peste 1.000 de metri, sunt situaţi în regiunea carpatică, de-a lungul graniţei cu Slovacia.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...