Ghid turistic Treviso

Porta San Tomaso Porta San Tomaso

Treviso, situat intre Portogruaro si Venetia, este un oras de provincie prosper, cu origini romane. Orasul a inflorit in timpul Evului Mediu, perioada in care a batut propria moneda. Dupa anexarea de catre Venetia in 1389, a castigat importanta strategica, ca pavaza a frontierei nord-vestice a republicii. Zidurile orasului dateaza din perioada dominatiei venetiene. Un singur raid de bombardament din 1944 a distrus mai mult de jumatate din oras, insa mare parte a fost, intr-un final, restaurat. Ceea ce a ramas este un oras fermecator de case cu balcon si pridvoare, dispuse pe strazile traversate, din loc in loc, de canale pitoresti.

Treviso mai este cunoscut si ca Citta d’acqua (orasul apei), nume derivat de la numeroasele canale ce-l traverseaza, brate ale raurilor Sile si Botteniga sau ca Citta Dipinta (Orasul Pictat), de la frumoasele fresce ce orneaza fatadele cladirilor sale. In ciuda comparitiilor cu Venetia, orasul fortificat Treviso are caracterul sau unic. Un alt aspect al imaginii orasului este, totusi, moda! Locul de nastere al Benetton, aici gasiti un numar mare de magazine elegante.

Tarvisiumul romanic, descins din tribul Claudia, Treviso a fost locuit inca din Epoca Bronzului si a devenit municipalitate in jurul anului 50 i.Hr. Partea plata din nordul orasului, dintre colinele Montello si raul Piave este locul pe care era situat, pe vremuri, vechiul dominion Treviso. Orasul a inflorit in vremea gotilor si a lombarzilor, ultimii transformandu-l intr-un ducat. A picat in mainile tiranice ale lui Ezzelino si Alberico da Romano in 1237, fiind eliberat dupa moartea acestora. Cu toate acestea, a fost lovit curand de disputele dintre guelfi si ghibelini. In 1283 Gherardo da Camino, capitanul guelfilor a devenit lord al orasului. A guvernat corect, aducand un plus de valoarea orasului.

A fost urmat de dominarea contilor de Gorizia si a altor vicari imperiali. Intre 1328 si 1338 Treviso a fost condus de familia Scaliger si a trecut sub conducerea lui Leopold de Austria in 1381, ce l-a vandut lui Carraresi de Padova in 1384. A fost ulterior cucerit de Visconti, pana in 1389, pentru a se alipi Republicii Venetia, cea care i-a oferit, in schimbul loialitatii, o lunga perioada de prosperitate si pace. In 1797 insa, puterea a fost luata de fortele armate ale lui Napoleon, trecand apoi sub tutela austriaca si alipindu-se Regatului Italiei in 1813, laolalta cu intreaga regiune inconjuratoare, incluzand orasele Padova si Venetia. A urmat Venetia in razboiul impotriva austriecilor, revolutia din 1848 fiind suprimata de trupele austriece. Pe 15 iulie 1866 infanteria italiana intra in oras si il elibereaza. In timpul Primului Razboi Mondial a suferit de pe urma bombardamentelor, insa apogeul distrugerilor a avut loc in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand multe din monumentele de o reala valoare istorica au fost decimate.

Fermecatorul Treviso conserva totusi inca zidurile medievale si un numar mare de cladiri istorice. Traditiile antice sunt pastrate cu sfintenie, laolalta cu modalitatile de preparare a mancarurilor locale si de producere a vinului. Inca din secolul al XIII-lea, Treviso a fost numit Marca Gioiosa et Amorosa (Parohia Vesela si Adorabila), pentru modul in care localnicii stiu sa aprecieze viata.

Desi dispune de numeroase atractii turistice remarcabile, precum domul din secolul al XII-lea, faimoasa Calmaggiore, o strada comerciala ornata cu fresce decorative, un muzeu in care se pot vedea lucrarile lui Tizian, Bellini sau Tiepolo, Treviso este mai cunoscut la noi datorita aeroportului local (vezi Aeroportul Treviso sau TSF pe harta aeroporturilor din Italia), utilizat de multi dintre romani pentru a ajunge in partea de nord-est a Italiei, in special la Venetia. Poate fi folosit ca rampa de lansare pentru vizitarea intregii regiuni Veneto si merita sa-i alocati o zi din sejurul vostru venetian.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...