Ghid turistic Vicenza

Centrul istoric din Vicenza Centrul istoric din Vicenza

Aglomeratul si bogatul oras Vicenza are unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din Italia. Pentru a adauga un plus de valoare importantei economice a zonei, colinele serpuitoare din jur ofera oportunitati de practicare a golfului, echitatiei si tenisului. Totusi, nu a fost intotdeauna un loc atat de deosebit. La fel ca si celelalte comuntati urbane ale regiunii, a fost intemeiat de romani, distrus de barbari si anexat Venetiei in secolul al XV-lea, ca provincie. Multumita influentei maestrului arhitect Andrea Palladio (1508 – 1580), importanta Vicenzei a continuat sa sporeasca.

Situat la mijlocul distantei dintre Venetia si Verona, Vicenza este privilegiata cu un decor natural montan. Cunoscut ca un „oras palladian”, in cinstea faimosului arhitect din secolul al XVI-lea, este apreciat in intreaga lume pentru arhitectura sa splendida, variata. Ofera, de asemenea, vizitatorilor sai, o gama larga de cafenele si magazine elegante. Palladio este responsabil pentur mai mult de 10 dintre palatele prezente aici, pentru a nu mentiona numarul mare de vile din zona rurala inconjuratoare. Principala opera a faimosului artist este Palazzo Chierati, insa un rol aparte il joaca si Teatro Olimpico sau faimoasa Vila Rotonda. Numarul mare de structuri palladiene contrazice bombardamentul puternic din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Totusi, Vicenza contemporana este eleganta si moderna. Centrul vechi, partial bombardat in timpul razboiului, ofera inca privelistea zidurilor sale medievale, este la ani lumina distanta de sursa actuala de venituri a orasului, considerat un adevarat Sillicon Valley al Italiei, industria electonica.

Intorcandu-ne la preistoria regiunii, semnele prezentei omului in Vicenza dateaza din secolul al IX-lea i.Hr. Prezenta romanilor se face simtita in zona in secolul II i.Hr. Cunoscut atunci ca „Vicetia”, orasul este declarat municipalitate romana, al doilea rang ca importanta in organizarea urbana a vechiului imperiu. In timpul Evului Mediu, Vicenza a devenit un regat lombard, iar in 899 orasul a fost distrus aproape in totalitate de barbari. Urmarea a fost construirea unui zid de aparare, ce inconjoara centrul urban. In secolul XIII Vicenza a devenit centrul Signoriei Ezzelino III da Romani, cunoscut precum Tiranul. La moartea sa, in 1259, Padova preia conducerea unei bune parti a orasului, pana la sosirea familiei Scaglieri in 1311.

Sub guvernarea Republicii Serene (Venetia) in timpul secolelor XV si XVI, aspectul Vicenzei s-a schimbat drastic, orasul primind supranumele de Venetia de Uscat. Faimosul arhitect Andrea Palladio, ce a fugit din Padova la Vicenza la varsta de 13 ani este principalul responsabil pentru aceste schimbari. A devenit initial renumit pentru structurile vilelor oamenilor influenti din regiune. La Rotunda, comandata de un prelat papal in 1566 este una dintre cele mai cunoscute creatii ale sale. Poate fi vazuta in varful unei coline, cu un dom inspirat de Pantheon si patru fatade indreptate spre cele patru directii cardinale. In timpul celor trei secole de dominatie venetiana, Vicenza a devenit unul din centrele artistice majore ale Italiei, statut castigat datorita arhitecturii sale uluitoare. Atunci a inflorit industria prelucrarii aurului si a fabricarii matasii, nascute la inceputul secolului al XVI-lea, la fel ca si fabricarea altor textile, activitati industriale datorate clasei de mijloc instarite.

In 1796 orasul a fost ocupat de Napoleon, la fel ca si celelalte centre principale ale regiunii Veneto si trece ulterior in mainile austriecilor. A participat la miscarea Risorgimento, pentru a-si castiga libertatea. Cu toate acestea, nu a fost inclus in noul Regat al Italiei pana in 1848.

Astazi, Vicenza joaca un rol important in regiune, un trend-setter modern pentru partea de nord a Italiei. Evenimentele organizate aici, precum Expozitia Aurului, ilustreaza pe deplin statutul urbei venetiene. Dispune de un centru de expozitii, Fiera, ce ofera evenimente religioase si artistice, dar joaca si rolul unui loc de pelerinaj. Este gazda Bazilicii Monte Berico, ce cuprinde un sanctuar dedicat Sfintei Maria.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...