Ghid turistic Uzbekistan

Madrasa Barakh-Khan Madrasa Barakh-Khan

Cea mai populată țară din Asia centrală, Uzbekistan, este alături de Liechtenstein, din Europa, singura din lume total înconjurată de alte țări interioare, fără ieșire la mare și este mărginită de statele ale căror denumire se încheie în „-stan”: Afganistan, Kazahstan, Tadjikistan și Turkmenistan. Este situată pe malurile Mării Aral, întindere de apă pe care o împarte cu Kazahstanul.

În urma declarației de independență din 1991, moment în care Uzbekistanul s-a separat de Uniunea Sovietică, statul asiatic a căutat să-și mărească potențialul turistic, mândrindu-se cu adevărate comori naturale, istorice, arheologice și arhitecturale. Activitatea turistică variază de la explorările în aer liber a frumoasei regiuni montane, până la descoperirea istoriei sale bogate. Oaze de civilizație, precum Samarkand, Bukhara sau Khiva au fost odinioară importante puncte comerciale de-a lungul Drumului Mătăsii, ce lega lumea vestică de cea estică și sunt printre cele mai vechi orașe din lume.

Capitala Tașkent este principalul portal de acces în Uzbekistan și chiar dacă a făcut parte din același drum al mătăsii, este adesea ignorată de turiști, în favoarea centrelor turistice istorice, precum Samarkand. Așezarea, listată acum de UNESCO între obiectivele protejate, are 2.750 de ani vechime și a fost cea mai grandioasă din partea centrală a Asiei. Se mândrește cu cele mai spectaculoase peisaje urbane din regiune, din Piața Registan.

În perioada recentă Uzbekistan a răcit relațiile diplomatice cu țările vestice, închizând baza aeriană americană folosită în operațiunile din Afganistan după atacul asupra WTC în 2001. A ales, în schimb, o apropiere de China, India și Rusia, ca urmare a insistențelor puterilor vestului, de a ancheta masacrul de la Andijon din 2005. Ospitalitatea uzbekă însă, nu se poate pune la îndoială, vizitatorii fiind deseori copleșiți de ofertele de ceai sau vodcă, tratați într-o reală festivitate de splendoare arhitecturală în această republică central asiatică, istorică și intrigantă.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...