Cea mai populată țară din Asia centrală, Uzbekistan, este alături de Liechtenstein, din Europa, singura din lume total înconjurată de alte țări interioare, fără ieșire la mare și este mărginită de statele ale căror denumire se încheie în „-stan”: Afganistan, Kazahstan, Tadjikistan și Turkmenistan. Este situată pe malurile Mării Aral, întindere de apă pe care o împarte cu Kazahstanul.
În urma declarației de independență din 1991, moment în care Uzbekistanul s-a separat de Uniunea Sovietică, statul asiatic a căutat să-și mărească potențialul turistic, mândrindu-se cu adevărate comori naturale, istorice, arheologice și arhitecturale. Activitatea turistică variază de la explorările în aer liber a frumoasei regiuni montane, până la descoperirea istoriei sale bogate. Oaze de civilizație, precum Samarkand, Bukhara sau Khiva au fost odinioară importante puncte comerciale de-a lungul Drumului Mătăsii, ce lega lumea vestică de cea estică și sunt printre cele mai vechi orașe din lume.
Capitala Tașkent este principalul portal de acces în Uzbekistan și chiar dacă a făcut parte din același drum al mătăsii, este adesea ignorată de turiști, în favoarea centrelor turistice istorice, precum Samarkand. Așezarea, listată acum de UNESCO între obiectivele protejate, are 2.750 de ani vechime și a fost cea mai grandioasă din partea centrală a Asiei. Se mândrește cu cele mai spectaculoase peisaje urbane din regiune, din Piața Registan.
În perioada recentă Uzbekistan a răcit relațiile diplomatice cu țările vestice, închizând baza aeriană americană folosită în operațiunile din Afganistan după atacul asupra WTC în 2001. A ales, în schimb, o apropiere de China, India și Rusia, ca urmare a insistențelor puterilor vestului, de a ancheta masacrul de la Andijon din 2005. Ospitalitatea uzbekă însă, nu se poate pune la îndoială, vizitatorii fiind deseori copleșiți de ofertele de ceai sau vodcă, tratați într-o reală festivitate de splendoare arhitecturală în această republică central asiatică, istorică și intrigantă.
Surse imagini