Ghid turistic Valais

Vârful Gornergrat, lângă Zermatt Vârful Gornergrat, lângă Zermatt

Cantonul Valais sau Wallis se mandreste cu 47 de varfuri montane mai inalte de 4.000 de metri. Dufour Spitze, parte a masivului Monte Rosa, jumatate din care se gaseste pe teritoriu italian, este cel mai inalt dintre acestea, cu o altitudine de 4.634 metri. Valais este paradisul iubitorilor de munte și în mod particular al Alpilor Elvețieni! Cine nu a auzit de Zermatt sau Matterhorn, ultimul din ele, aparent cel mai fotografiat munte din lume (la concurenta cu muntele Fuji din Japonia). Valais este si gazda ghetarului Aletsch, cel mai mare ghetar din Alpi si listat intre obiectivele protejate de UNESCO.

Cucerit de romani in jurul anului 57 d.Hr., Valais a facut parte din Regatul Burgundiei, sub auspiciile abatiei St. Maurice, un loc important in istoria crestinatatii. A fost lasat mostenire in anul 999 episcopilor de Sion de catre ultimul rege al Burgundiei, a caror concurenta era reprezentata de contii de Savoia. In secolul al XVII-lea, Valais a rezistat cu succes reformatilor. In 1798 a fost ocupat de francezi, castigandu-si ulterior independenta, in 1802 si atasat din nou Imperiului Francez din 1810 pana in 1815, sub numele de „Departamentul Simplon”, inainte de a se alatura Confederatiei Elvetiene.

De la Zermatt sau Saas Fee pana la Val d’Anniviers si spectaculoasele „Les 4 valees” (Verbier), pana la destinatia atat de iubita de ciclistii amatori de mountain biking, Crans-Montana sau Nendaz, capitala Alphorn, schiul de-a lungul partiilor scaldate de soare se gaseste la el acasa. Leukerbad, cel mai inalt si mai grandios resort Spa din Europa, dispune de ape termale bogate in minerale, ale caror proprietati curative sunt recunoscute pe plan international.

Cantonul montan Valais este chiar si cel mai mare producator de vinuri dintre toate cantoanele Elvetiei, iar printre specialitatile locale putem enumera sofranul, caisele, carnea uscata la vant si savuroasa si delicata branza Raclette.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...