Partea de sud-vest a Elvetiei gazduieste cantonul Vaud. Cu puternice influente franceze, Vaud are ca limba oficiala franceza, iar capitala se afla la Lausanne, un oras cu rezonanta latina. Se altfel, pronuntia corecta a denumirii cantonului este „Vo”. Aria din jurul lacului Lausanne a fost locuita din vremuri preistorice. Ceva mai tarziu, helvetii, un trib celtic, s-au mutat in regiune. In anul 58 i.Hr., trupele imparatului Cezar i-au invins pe celti, permitand astfel invadarea zonei de catre romani. Atat Lausanne, cat si Vevey, o alta localitate importanta a regiunii, sunt orase intemeiate de catre romani.
Ruinele lasate in urma de acestia se pot vedea inca si astazi, in special in jurul vechii capitale Avenches. Invaziile ulterioare au adus alemanii, burgunzii, franci merovingieni si vechea familie germanica Zahringer, cea ce a fondat mai multe orase din Elvetia, precum capitala Berna, Fribourg sau Murten, iar in Germania de sud, Offenburg, Braunlingen, Freiburg am Breisgau sau Neuenburg am Rhein. Contii de Savoia i-au urmat in 1218, iar zona cunoscuta acum sub numele de Vaud ocupa aproximativ aceeasi suprafata precum in vremurile de sub ocupatia Savoia, cu exceptia teritoriilor ce se desfasoara de la raul Sarine pana la Attalens, teritorii aflate acum sub administratia cantonului Fribourg.
Cu toate acestea, tinutul a fost pastrat cu trupele sosite de la Berna, iar ca o consecinta, Vaud a fost anexact cantonului Berna in 1536. Tot in aceasta perioada a inceput si reformarea protestanta, influentata de francezul Jean Calvin. Situatia avea sa se schimbe, dar lupta impotriva dominatiei berneze nu avea sa fie una usoara. Din necesitatea populatiei de origine franceza de a fi reprezentata mai bine in conducerea cantonului, a inceput revolta de la 1723, actiune incheiata cu decapitarea conducatorului revolutionarilor. Totusi, inspirati de aceasta miscare, localnicii reusesc sa scape de conducerea de la Berna, iar trupele franceze invadeaza cantonul Vaud in 1798, regiunea fiind prima din seria de cuceriri franceze, ce au culminat cu ocuparea intregii Elvetii. Incercarea bernezilor de a recuceri regiunea nu a dus la niciun rezultat.
Din punct de vedere geografic, cantonul Vaud este marginit de Lacul Neuchatel in partea de nord, Lacul Geneva la sud, lantul montan Jura inspre apus si cantoanele Fribourg si Berna la rasarit. Zona sud-estica este predominant montana, adapostind mai cunoscutele resorturi turistice de la Leysin si Villars. Partea mediana a cantonului Vaud este colinara, mai putin accidentata decat zona alpina adiacenta si punctata, pe malurile marilor lacuri, de campii. Partea de nord-vest dispune de munti de o altitudine mai redusa, in jur de 1.500 de metri. Este regiunea din Elvetia renumita pe plan mondial pentru fabricarea faimoaselor ceasuri.
Cele mai importante orase sunt Lausanne si Montreux-Veuvy, ambele situate in jurul Lacului Geneva. Lausanne este localitatea cu o industrie mai dezvoltata, in special de mecanica fina. Zona, in ansamblu, este una dintre cele mai mari producatoare de vin din tara cantoanelor. Principalele podgorii se gasesc in jurul lacului Geneva, iar terasele de la Lavaux au fost incluse pe lista de situri protejate UNESCO. Turismul joaca un rol important in economia cantonului Vaud, in special datorita veniturilor obtinute in jurul Lacului Geneva. Orasul Lausanne este marginit de Lacul Geneva, de localitatea franceza Evian-les-Bains (locul in care se gasesc renumitele ape minerale Evian, exploatate inca din secolul al XVIII-lea) si de lantul montan Jura. Tot in Lausanne se gaseste si sediul Comitetului Olimpic.
La jumatatea secolului XX, in regiune apar portughezi, spanioli si italieni, populatii ce au influentat, din punct de vedere culinar (si nu numai) intreaga regiune. In anii ’60 si ’70 au avut loc cateva conflicte sociale, pe fondul unor manifestari mondiale similare. In afara de aceste evenimente izolate, Lausanne poate fi considerat un oras mai degraba linistit. Centrul localitatii obisnuia sa fie traversat, in vremuri stravechi, de raul Flon, cel ce a format cheile pitoresti ce se pot vedea si astazi. Rue Centrale se desfasoara acum pe aproape acelasi traseu pe care obisnuia sa-l urmeze cursul de apa din trecut. Din cauza cheilor, Lausanne este destul de inegal din punct de vedere al altitudinii.
Cantonul vorbitor de limba franceza, Vaud, este locul in care se poate trece de la un lant montan la celalalt, fara sa fie nevoie sa se traverseze terenuri intermediare (colinare), este gazda unor lacuri deosebit de frumoase si a unor podgoriii de referinta. Bucataria are influente franceze, italiene, portugheze, cu un aport din partea emigrantilor spanioli.
Surse imagini