Ghid turistic Villach

Panoramă luată din ruinele castelului Landskron Panoramă luată din ruinele castelului Landskron

Întinzându-se de-a lungul unei câmpii din preajma confluenței râurilor Drau și Gail, având Alpii Karawanken spre sud, Villach se numără printre cele mai atractive orașe de provincie din Carintia, cunoscut nouă mai ales ca punct de tranzit pentru una din rutele prin care ne îndreptăm spre vestul Europei. Numele localităților din zonă, așa cum este și cazul Villach sau a suburbiilor Vassach, Fellach sau Pogöriach, stau mărturie a originii slave ale regiunii, influențată de popoarele germanice doar la sfârșitul Evului Mediu, când familiile nobiliare Diedrichsteins sau Khevenhüllers și-au construit aici reședințe pentru a beneficia de avantajele comerciale ale ținutului.

În timp ce importanța contemporană a orașului Villach stă în rolul său de nod rutier și feroviar, nucleul de clădiri medievale și renascentiste poate reprezenta un argument suficient pentru a petrece aici o zi sau două de vacanță. Viața de noapte este chiar mai animată decât cea din Klagenfurt, capitala landului Carintia, iar orașul în sine, prin poziția sa geografică privilegiată, poate fi o rampă bună de lansare pentru explorarea ținuturilor învecinate, de lacuri și munți. Castelul Landskron, situat la marginea de nord a orașului, trebuie să fie, fără doar și poate, o excursie obligatorie, la fel cum este muntele Dobratsch sau mina Terra Mystica din Bad Bleiberg, ambele spre vest. Un resort turistic în sine, Ossiachersee, este atât de aproape de Villach încât se poate să vă rezervați cazare în oraș și să mergeți în fiecare zi pe malurile lacului pentru a beneficia de răcoarea binevenită în timpul verii.

Cea mai importantă dată din calendarul de evenimente tradiționale din Villach este Kirchtag, festivitate desfășurată în primul weekend din august al fiecărui an, când vizitatori din toată Carintia, Slovenia și nordul Italiei, sosesc aici pentru a se bucura de câteva zile de muzică populară și voie-bună în aer liber, culminând cu parada de sâmbătă, în care protagoniștii se îmbracă în costumele tradiționale. Evenimentul de referință al iernii este Villacher Fasching (Carnavalul din Villach), cea mai mare paradă hibernală din Austria, ce ocupă toate străzile orașului în sâmbăta cea mai apropiată de „Lăsatul secului”. Cazarea în timpul fiecăreia dintre aceste evenimente trebuie făcută cu mult timp înainte.

Chiar dacă îi lipsesc clădirile extraordinare, piața principala din Villach sau Hauptplatz este o locație destul de atractivă, liniile multicolore ale reședințelor dispuse de-a lungul acesteia urcând ușor colina dinspre malurile râului Drau. Labirintul pietonal de străduțe și alei din fiecare parte a pieței emană un aer ce amintește de perioada medievală, formând un mediu antrenant, potrivit pentru plimbările liniștite, de seară. Ridicată pe un terasament la capătul sudic al Hauptplatz, biserica din secolul al XIV-lea Stadtpfarrkirche Hl. Jakob este gazda unei colecții rafinate de morminte din secolul al XVI-lea. Spre dreapta altarului, în capela Diedrichstein, este afișat eroul cu același nume, îmbrăcat în armură și purtând blazonul său personal, șarpele, poziționat deasupra capului. Spre stânga, capela și mormântul lui Christoph von Khevenhüller, stăpânul castelului Landskron, prezintă o sculptură în relief a decedatului, însoțit de soțiile sale, Elizabeth și Anna-Maria. 

Imediat lângă biserică, clopotnița sau Stadtpfarrturm, merită abordată pentru a obține câteva imagini panoramice ale munților înconjurători. La mică distanță de mers pe jos, spre vest, pe Widmanngasse, Stadtmuseum își răsplătește vizitatorii cu co colecție bine prezentată de obiecte descoperite în zonă, ce datează din epoca bronzului și epoca fierului, laolaltă cu câteva panouri de altar în stil gotic. Ascuns într-o zonă de vile din secolul al XIX-lea, în partea de sud-est a centrului, Schillerpark găzduiește un pavilion ce conține Relief von Kärnten, o hartă la scală 1:10.000 a Carintiei, ce poate fi folosită pentru orientarea de-a lungul și de-a latul provinciei. Aclamată ca una din minunile turismului austriac la data inaugurării sale în 1912, relieful se poate vedea în cadrul unei galerii, de după balustrade, unde picturile montane de pe pereți și fotografiile vechi furnizează decorul potrivit pentru cel mai reușit context vizual.

Muzeul automobilului din Zauchen

La șase kilometri est de Villach, accesibil prin intermediul drumului spre Klagenfurt, se găsește Villach Fahrzeugmuseum, un muzeu auto provat, dedicat atât diverselor modalități de transport rutier, cât și pieselor eletronice învechite, radiouri și camere de fotografiat, calculatoare timpurii. Primele modele de Vespa și Lambretta împart spațiul cu automobile mai excentrice, precum Messerschmitt KR175, un automobil jumătate mașină-jumătate motocicletă care nu a avut, din păcate, niciun cuvânt de spus într-o piață a consumerismului, în timp ce câteva exemple clasice de Porsche va reuși să satisfacă orice amator de sporturi cu motor.

Însă diferența este făcută de mașinile mai puțin strălucitoare, precum Fiat Topolino din 1936, care laolaltă cu Volkswagenul german a făcut un pas important în a furniza motoare maselor. Etichetele exponatelor sunt puțin derutante, pentru a vă face să cumpărați catalogul, la un preț rezonabil – în jur de 3 euro.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...