Ghid turistic Vaucluse

Localitatea Gordes, în Luberon Localitatea Gordes, în Luberon

Dacă sunteți impresionați de satele tradiționale ale Provenței, de localitățile cocoțate în vârfurile dealurilor ce punctează sud-estul Franței, de situri istorice importante, precum Avignon sau Orange, toate dispuse într-un superb cadru natural, atunci poate că trebuie să considerați o vizită în departamentul francez Vaucluse, un teritoriu care reușește să combine, într-un mod minunat, toate dorințele voastre și poate chiar mai mult.

Situat în partea de nord-vest a regiunii administrative Provența Alpi Coasta de Azur, Vaucluse include numeroase atracții remarcabile, de la satele încântătoare din regiunea Luberon din sud, la câmpurile de levănțică din Drôme Provençale la est, orașele Avignon și Orange la vest, până la Mont Ventoux în partea de nord. Cele mai vizitate regiuni de pe teritoriul Vaucluse sunt orașele Avignon și Orange spre vest, dar și satele din Luberon din partea de sud, ambele zone fiind bune rampe de lansare pentru explorarea celorlalte părți ale departamentului. 

Nordul și estul Vaucluse

Dintre multitudinea de locuri din nord-est, cele mai frumoase priveliști se obțin din vârful Mont Ventoux, situat la 20 de kilometri nord de localitatea provensală Carpentras și împărțit la granița de nord cu departamentul vecin, Drôme. Mont Ventoux este cel mai bine cunoscut pentru etapa de cățărare din cadrului Tour de France, un adevărat Mecca al cicliștilor din întreaga lume. Muntele poate fi abordat cu bicicleta fie din Bédoin, fie din Malaucène, provocarea pantei cu o medie de 7,6 grade fiind destul de lungă pentru a se situa în vârful ierarhiilor cicliste în funcție de dificultate – 22 kilometri.

La sud de Mont Ventoux puteți explora relieful accidentat al Dentelles de Montmirail, extrem de popular în rândul drumeților, o excursie ce poate începe din Séguret, localitate listată drept unul dintre „cele mai frumoase sate din Franța”. O altă localitate atractivă este Le Barroux, satul dominat de un castel medieval, în timp ce Beaumes de Venise, de la poalele Dentelles de Montmirail, poate fi o opțiune la fel de plăcută, cu o reputație deosebită pentru vinul muscat, produs local.

Nord-estul Vaucluse poate fi confundat cu provincia Drôme Provençale, faimoasă pentru câmpurile de lavandă, o priveliște fabuloasă găsită pe multe cărți poștale, la apogeu în lunile mai și iunie. Mare parte din aceste câmpuri de lavandă pot fi văzute în zona dintre atractivul Vaison la Romaine și Sault, spre marginea estică a departamentului. Dacă timpul vă permite, aproape de Vaison la Romaine, aveți posibilitatea să vizitați un sat liniștit, tradițional provensal – Puyméras.

La sud-vest de Sault, vizitați Monieux, apoi mergeți de-a lungul Gorges de la Nesque, cu stânci golașe și versanți abrupți, unul dintre cele mai pitorești pasaje rutiere din Vaucluse.

Centrul și vestul Vaucluse

Spre centrul Vaucluse peisajul rămâne la fel de pitoresc, însă se disting două orașe importante:

  • puțin spre vest importantul centru regional Avignon, un oraș vibrant și o atracție pe care n-o puteți rata – Palatul Papei, una din cele mai impresionante clădiri din Franța -, dar și un pod faimos, cel care a făcut versurile cântecului „Sur le Pont d’Avignon”;
  • spre nord de Avignon avem Orange, unde putem admira câteva ruine romane, inclusiv un teatru, unul din cele mai complete de acest gen din lume.

Alte destinații interesante din centrul departamentului sunt Carpentras și mica localitate Pernes les Fontaines, cunoscută pentru numărul mare de fântâni tradiționale. Între aceste două localități, faceți un mic ocol pentru a vedea Monteux, un sat ce a reușit să păstreze în condiții decente castelul medieval și zidurile defensive de la intrare, precum și alte monumente istorice. Tot în partea centrală a Vaucluse, vă recomandîm să vedeți satele Le Beaucet și Venasque, ultimul pe lista celor mai frumoase sate din Franța.

Sudul Vaucluse

Prin caracterul lor neștirbit și peisajul natural fabulos, satele din interiorul și din jurul Parcului Regional Natural Luberon atrage vizitatori din întreaga lume. Există o mulțime de sate cocoțate în vârful dealurilor pe întreaga suprafață a regiunii, câteva pe lista celor mai frumoase sate din Franța, fiecare cu propriile caracteristici și atracții. Nu putem să facem o distincție între ele, toate fiind extrem de pitorești, și pentru că se găsesc la mică distanță unul de celălalt, ați putea să le vizitați pe toate. Între ele putem menționa localitate din care izvorăște râul Sourge, Fontaine de Vaucluse, dar și satele cocoțate în vârf de deal Gordes și Roussillon.

Tot în zonă se găsesc Ménerbes, Oppède le Vieux și Lourmarin, iar aproape de ultimul puteți ajunge cu ușurință în Ansouis, Grambois sau Cucuron. Alte localități deosebite din „micul Luberon” sunt Bonnieux și Lacoste. Din Gordes, faceți-vă timp pentru un mic ocol la abația Senanque, localizată într-o vale liniștită, înconjurată de câmpuri de lavandă, dar și pentru a admira faimosul „village des bories”, o localitate întreagă populată de colibe tradiționale din piatră, cu un muzeu care încearcă să celebreze tradițiile locale.

După ce ați încheiat cu Luberon, spre estul departamentului Vaucluse puteți vizita localitatea Apt. Vă recomandăm scurte vizite și în Saint Saturnin lès Apt, la câțiva kilometri nord de Apt.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...